Actualitate

La Constanța începe ONE, primul festival din lume fără artişti şi care are în mijlocul scenei UN STÂLP

Astăzi debutează festivalul ONE. Pentru el, primăria Constanţa a ales cea mai proastă locaţie posibilă Piaţa Ovidiu. Pe lângă talmeş-balmeşul muzical (sunt amestecate genurile muzicale, artiştii adevăraţi cu entertaineri cărora le derapează vocea în live etc.), festivalul va intra în istorie pentru încă un lucru – stâlpul uriaş amplasat pe mijloc, la câţiva metri de scenă. După ce a dat peste cap toate locaţiile în care s-ar fi putut desfăşura astfel de evenimente, Primăria Constanţa se încăpăţânează să organizeze totul în spaţiul inadecvat al Piaţei Ovidiu. Colac peste pupăză, deşi festivalul stă să înceapă, au fost anunţaţi doar artiştii pentru primul week-end, restul de 9 nopţi ale celui mai mare festival de muzică românească fiind sub semnul întrebării.

Ovidiu a avut un vis… şi doi stâlpi !

După remodelarea pieţei în urmă cu câţiva ani, zona Pieţei Ovidiu din Constanţa a devenit pietonală, dar s-a şi procopsit cu câteva piese de mobilier urban – mai multe bănci şi două coloane uriaşe, câte una la fiecare capăt.

În paralel, toate locurile în se puteau organiza evenimente publice în oraş au fost maltratate de Primărie: În Portul Tomis a răsărit un bloc neterminat deţinut oficial de unul dintre italienii, grecii şi israelienii invizibili ai lui Radu Mazăre, iar zona parcării de la Poarta 1 a fost modernizată în aşa hal sub domnia lui Făgădău, că abia mai pot parca maşinile.

Din lipsă de spaţiu şi în pană de idei, Primăria înghesuie toate evenimentele în Piaţa Ovidiu, deşi după remodelare aceasta a devenit un spaţiu impropriu manifestărilor de masă. Trecând peste amestecul de stiluri arhitecturale, băncile moderne ce nu cadrează cu restul pieţei şi cei doi stâlpi amplasaţi la capete limitează grav spaţiul disponibil şi vizibilitatea. În acest moment, în Piaţa Ovidiu încap mai puţini oameni decât pe platoul din faţa Prefecturii, iar amplasarea centrală a mobilierului urban generează coşmaruri proiectanţilor de evenimente ce necesită o scenă.

Din aceste motive, în anii precedenţi, organizatorii diferitelor evenimente au căutat să rezolve problema: Pentru că nu e nimic mai penibil ca un obstacol între spectator şi imaginea urmărită, festivalurile de film din anii trecuţi au avut ecranul fie în faţa uneia din coloane, fie pe o latură a pieţei, lateral faţă de stâlpi.

În comunicatul oficial, primăria ne anunţă că va transforma Piaţa Ovidiu în „cel mai fierbinte loc de pe litoral”. Nu e clar dacă va fi fierbinte de la becurile din capul spectatorilor, sau de la aglomeraţia din piaţă.

Locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti

Întrucât nici Făgădău, nici oamenii lui nu parmai aibă simţul ridicolului, festivalul ONE va debuta cu unul din cei doi stâlpi la doar 3 metri, uşor lateral dreapta de centrul scenei. Imaginea penibilă, cu Simona Halep mică-mică, lângă ditamai stâlpul, se va repeta la festivalul ONE, de data aceasta pe înserate, când spectatorii nu vor şti la ce să se uite mai întâi – la oamenii de pe scenă, sau la becurile orbitoare de pe stâlpul de iluminat.

Constanţa o va lua astfel înaintea Caracalului. Dacă vestitul oraş în care s-a răsturnat căruţa cu proşti a intrat în istorie cu stâlpul de iluminat public ce trece printr-un balcon privat, la noi stâlpul va fi pus acolo unde îi e locul – pe primul plan, în faţa trupelor de pe scenă.

Festival avem, cântăreţi – nu prea

Organizarea festivalului lasă de dorit, şi nu numai la capitolul locaţie. Evenimentul a fost anunţat şi promovat pe ultima sută de metri – semn al faptului că este rezultatul unei încropeli pe genunchi. Cu câteva ore înainte de debutul oficial, nu este clar cine răspunde de organizare. Din comunicatul oficial, rezultă că primăria Constanţa va transforma Piaţa Ovidiu”, dar de restul aspectelor nu se menţionează un cuvânt.

Festivalul are şi o pagină de internet amărâtă, care lasă să se înţeleagă că responsabilii de eveniment nu sunt doar în pană de idei, ci şi de responsabilitate. În subsolul paginii sunt menţionaţi partenerii media şi sponsorii, dar la capitolul Organizatori e un rând liber…

Organizatorii nu sunt singurii daţi dispăruţi. Programul festivalului include line-up-ul pentru primul week-end, artiştii pentru restul de 9 zile de festival fiind trecuţi cu „va urma”. Pentru primele trei zile se menţionează ora (teoretică) a începerii programului zilnic, fără să fie însă clar cine când intră pe scenă, sau ordinea trupelor.

Întrucât festivalul se adresează probabil fanilor din străinătate ai lui Horia Brenciu, 3rei Sud Est, sau Cristi Minculescu, programul din week-endurile următoare are menţiunea „Coming soon”…

Pe lângă oamenii care vor cânta în primele seri, la radio şi în comunicatul Primăriei s-au menţionat în treacăt alte nume – insuficiente însă pentru a acoperi toate zilele de festival şi rămase şi aflate şi acestea sub semnul întrebării. Nu e exclus ca organizatorii să spere să mai agaţe câte unul din artiştii care au cântări pe litoral şi să completeze astfel garnitura…

Se pregăteşte o nouă ţeapă de tipul „Târgul de Crăciun”?

În spoturile difuzate la radio, Primăria Constanţa e dată ca organizator al Festivalului ONE. În comunicatele oficiale, însă, această menţiune lipseşte. Făgădău et Co. au învăţat se pare din experienţa Târgului de Crăciun Constanţa 2018. Anunţat cu surle şi fanfare, acesta s-a terminat penibil, cu două săptămâni înainte de Crăciun, una din probleme fiind legată de locaţia improprie.

După eşec, Făgădău şi Primăria s-au „extras” de pe lista organizatorilor. Făgădău s-a delimitat de evenimentul cu care anterior se împănase, iar partenerul privat a dat un comunicat în care a menţionat că Târgul era un eveniment 100% privat – pe domeniu public (?!?) – gest evident de „salvare” a imaginii primăriei.

Istoria poate oricând să se repete. Sperăm că nu va fi cazul, dar nu putem să nu observăm obstinaţia cu care primăria şi Făgădău se feresc să îşi asume oficial poziţia de organizatori ai Festivalului ONE.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top