Secția de pediatrie a Spitalului Județean de Urgenţă Tulcea s-a închis din lipsa medicilor. Nici celelalte secții nu o duc prea bine, căci spitalul are un deficit de aproximativ 50 de medici.
Condiţiile din spital lasă şi ele de dorit, lucru demonstrat şi de câteva fotografii postate pe facebook de o femeie din Tulcea, în care pot fi văzuţi mai mulţi pacienţi ce zac pe tărgi în… toaleta pacienţilor!
Un articol de Dezvăluiri de Tulcea
Iată textul postat alături de fotografii pe reţeaua de socializare (conform ziarului Atitudinea): „După 4 ore de aşteptare, am vrut şi eu la baie… aşa e ceea ce am găsit: 4 oameni în perfuzii, tinuţi în baia pacienţilor. Nu-mi vine să cred că se întâmplă în 2015, într-o ţară europeană şi mai ales, pe banii noştri“
Soluţia primarului Hogea
În această situație, Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a solicitat un sprijin de 10 miliarde lei vechi de la Primărie. Primarul Constantin Hogea spune că legea nu îi permite să finanțeze o instituție care nu este în subordinea primăriei.
În schimb, Hogea i-a propus lui Teodorescu să dea în administrarea Primăriei Teatrul Jean Bart sau Biblioteca Județeană, instituții subordonate Consiliului Județean. Cum bugetul fiecăreia dintre cele două instituții este de aproximativ 15 miliarde lei vechi pe an, Consiliul Județean ar putea în acest fel să „economisească” o sumă chiar mai mare decât banii necesari spitalului. În timp ce Teodorescu cere bani pentru spital, surse din mediul politic susțin că există unele îndoieli în ceea ce privește eficiența cheltuirii unor fonduri publice la Consiliul Județean, un exemplu în acest sens fiind banii alocați pentru o scenă itinerantă, cu toate dotările (inclusiv… majorete), pe care reprezentanții CJ Tulcea o plimbă prin localități pentru diverse evenimente și campanii. Încercând să se scuze pentru dezastrul din Spitalul Judeţean, Horia Teodorescu a declarat că vina nu este a Consiliului Judeţean (?!), ci a tuturor managerilor ce s-au perindat pe la conducerea instituţiei. Ne facem datoria de a-i reaminti lui Teodorescu că unul dintre aceşti foşti manageri este chiar colega sa de partid, deputatul PSD Neviser Zaharcu, personaj ce s-a remarcat în ultima perioadă în presa locală nu prin găsirea de soluţii pentru spitalul pe care l-a condus, ci prin subiecte legate de Alum Tulcea sau turismul în Delta Dunării.
Tripleta de interese ce controlează sistemul sanitar din Tulcea
Surse din interiorul spitalul acreditează ideea că problema nu s-ar limita la lipsa fondurilor. Unii medici se plâng că sistemul de sănătate din Tulcea ar fi controlat de tripleta de interese Mircea Teodorescu (Director medical al spitalului), Neviser Zaharcu și Emilia Stamate (preşedinte al Colegiului Medicilor). Atmosfera creată de cei trei ar fi una dintre cauzele exodului medicilor. Şi dacă tot vorbim despre sistemul medical din judeţul Tulcea, nu putem să uităm de situaţia Spitalului Babadag. După ce redeschiderea acestei instituţii a fost o temă de campanie recurentă a PSD, Prefectul Marian Bădiţă, numit tocmai de partidul de guvernământ, a solicitat anularea unei hotărâri a Consiliului Local Babadag prin care la parterul clădirii urma să se redeschidă Unitatea de Primiri Urgenţe!
(Asupra acestui subiect vom reveni).
