Politic

În luptă cu Statul, pentru INTERZICEREA IMPORTULUI de DEȘEURI

Ministerul Afacerilor Interne, una din instituțiile Statului Român care are ca scop protejarea cetățenilor săi, ar da un aviz negativ unui proiect legislativ privind combaterea traficului ilegal de deșeuri, răspunzător pentru îmbolnăvirea a mii de oameni în fiecare an. Asta au făcut ieri cei de la MAI în Comisia de Mediu din Senat.

Vizavi de acest aspect, deputatul partidului Forța Dreptei, Bogdan Bola, a spus: “V-ar veni să credeți că instituția care are ca principal scop ocrotirea mediului și stoparea transformării României într-o groapă uriașă de gunoi – Ministerul Mediului – de mai bine de o lună „ezită” să trimită un punct de vedere privind inițiativa mea de blocare a traficului ilegal de deșeuri? Nu prea, dar cu toate acestea exact asta fac, pentru a nu supăra interesele operatorilor economici care valorifică deșeuri.”

În Comisia de Mediu a Senatului, proiectul legislativ al celor de la Forța Dreptei a primite un raport nefavorabil, cu toate modificările de formă pe care le-au adus la solicitarea Consiliului Legislativ, prin votul și opoziția directă a senatorilor PSD, aceștia sprijinind fără rezerve ideea că „nu putem bloca economia circulară a României punând prea multe reguli, greu de urmat și de aplicat”.

„Cuiul lui Pepelea în toată discuția noastră: de ce ne dorim ca pe teritoriul României să nu fie permisă introducerea deșeurilor amestecate, de mai multe tipuri, nesortate sau care conțin impurități într-o proporție mai mare de maxim 1%. Adică să lăsăm să intre deșeuri sub orice formă, fără să mai controlăm dacă acestea pot fi folosite în scopul pentru care au fost aduse… Vi se pare normal? Nouă nu!” a spus deputatul constănțean Bogdan Bola.

După votul de ieri, unde șase senatori au fost împotriva proiectului și doar cinci pentru un raport favorabil, proiectul legislativ va pleca în curând către Camera Deputaților. Acolo urmează alte discuții, alte intervenții ale celor „direct interesați”, în ciuda faptului că atât Consiliul Legislativ cât și Consiliul Economic au dat undă verde proiectului parlamentarilor partidului Forța Dreptei.

Pentru cei care nu cunosc, acestea sunt măsurile propuse de deputatul Bogdan Bola și de colegii săi, multe dintre ele dorindu-se a fi implementate în premieră în România:

1 – Introducerea pe teritoriul României a deșeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă.

2 – Pe teritoriul României, nu va fi permisă introducerea deșeurilor amestecate, de mai multe tipuri, nesortate sau care conțin impurități într-o proporție mai mare de maxim 1% și fără să se prezinte documente de proveniență.

3 – Valorificarea deșeurilor se realizează numai de către destinatar și numai în instalații de valorificare autorizate și codificate, conform prevederilor Regulamentului 1013/2006, prin procese sau activități autorizate de autoritățile publice competente, numai conform codificării din documentele de transfer.

4 – Destinatarul transportului de deșeuri este obligat să dețină, în stare de funcționare în parametri normali, o instalație de valorificare autorizată pentru operațiunile de valorificare și codurile de deșeuri recepționate, cu ajutorul căreia să valorifice obligatoriu întreaga cantitate de deșeuri, ce face obiectul transportului.”

5 – Veniturile realizate de operatorul economic pe perioada în care a funcționat fără deținerea autorizațiilor de mediu corespunzătoare se confiscă, acest fapt urmând a fi consemnat în procesul-verbal emis de comisarii Gărzii Naționale de Mediu și măsura va fi dusă la îndeplinire de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, actul emis în aceste condiții fiind titlu executoriu.

6 – În urma constatării unor abateri repetate de la legislația privind protecția mediului, odată cu aplicarea sancțiunii contravenționale a amenzii, se va putea dispune suspendarea sau chiar anularea autorizațiilor deținute, după cum urmează:

  • dacă o persoană juridică săvârșește două fapte care contravin legislației de mediu într-un interval de 6 luni de la constatarea primei abateri, autorizația de mediu va fi suspendată pe o perioadă de 3 luni;
  • dacă o persoană juridică săvârșește mai mult de trei fapte care contravin legislației de mediu într-un interval de 12 luni de la constatarea primei abateri, autorizațiile de mediu vor fi anulate;

7 – Constatarea infracţiunilor din cuprinsul legislației privind protecția mediului se poate face din oficiu de către organele de urmărire penală precum și de către comisarii special abilitați din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, cercetarea infracţiunilor făcându-se sub directa coordonare a procurorului.

8 – În termen de 15 zile de la adoptarea prezentei legi, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, va adopta prin ordin de ministru nomenclatorul produselor susceptibile a fi deșeuri.”

(Sursa foto – Facebook)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top