Interviu

Guvernatorul Deltei, ameninţat cu suspendarea

Guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării, Grigore Baboianu, ar putea fi suspendat din funcţie în urma declanşării urmăririi penale împotriva sa, pentru presupuse fapte de fals în declaraţii. Acuzaţiile aduse lui Baboianu fac parte dintr-o anchetă demarată în urmă cu doi ani, de pe vremea când acesta îndeplinea funcţia de director în cadrul Administraţiei Rezervaţiei, iar aceasta era condusă de către Paul Cononov. La finele săptămânii trecute, situaţia lui Baboianu a ajuns la urechile Ministrului Mediului, care a declarat că, în situaţia în care soluţia de urmărire penală se confirmă, el va demara procedura de suspendare din funcţie împotriva lui Baboianu, cu acceptul colegilor de coaliţie. Acesta nu este primul scandal în care este implicat actualul guvernator, el fiind suspendat din funcţiile deţinute în Administraţia Rezervaţiei şi în 2001, pentru a fi repus în funcţie în 2003, după ce fusese exonerat de vină.

Un articol de Răzvan PETRE

Acuze vechi de doi ani

Conform datelor oferite de către Inspectoratul de poliţie al judeţului Tulcea, în data de 30 iulie anul curent a fost emisă dispoziţia de începere a urmăririi penale împotriva guvernatorului Deltei. Acesta este acuzat, alături de alte două persoane, că ar fi facilitat acordarea în fals a unei autorizaţii, încălcând astfel legislaţia în vigoare. Este vorba de un dosar deschis în urmă cu mai bine de doi ani, la solicitarea unei firme din Tulcea. Pe lista celor împotriva cărora s-a dispus urmărirea penală, pe lângă actualul guvernator al Deltei, se mai află Paul Cononov (guvernator în perioada 2005-2008) şi Cornelia Benea, şef serviciu în cadrul Administraţiei Deltei. Cei trei sunt acuzaţi că nu şi-au îndeplinit atribuţiunile de serviciu, creând astfel premisele unui aşa-numit „acord tacit”.

Guvernatorul de la Tulcea, urmărit de deciziile Curţii de apel Constanţa

Declanşarea urmăririi penale împotriva lui Baboianu se întemeiază pe două hotărâri de instanţă, definitive şi irevocabile, pronunţate de Curtea de Apel Constanţa. Concret, o societate comercială din Tulcea, aflată în relaţie contractuală cu ARBDD, s-a adresat instanţei de judecată, cerând judecătorilor să oblige Administraţia Rezervaţiei să-şi respecte îndatoririle legale. Instanţa a admis cererile formulate de SC Stuf Delta Productions, atât în 2006, cât şi în 2007, dispunând că din cauza neglijenţei angajaţilor ARBDD, în relaţia contractuală dintre firmă şi instituţia publică a intrat în vigoare acordul tacit. Înarmată cu cele două sentinţe ale instanţei constănţene, conducerea Stuf Delta a depus o plângere penală la Parchetul Tulcea, cerând identificarea angajaţilor vinovaţi de această situaţie şi tragerea lor la răspundere.

Fapta incriminată – pasibilă a fi pedepsită cu închisoarea

Întrucât instanţele constănţene au admis cererile formulate de SC Stuf Delta Productions, atât în 2006, cât şi în 2007, fapta de care sunt acuzaţi fostul şi actualul guvernator ar fi fost săvârşită în formă continuată. Concret, este vorba despre încălcarea OUG 27-2003, care reglementează procedura acordării de autorizaţii prin acord tacit. Conform acesteia, procedura aprobării tacite este aceea prin care o autorizaţie este considerată acordată, dacă autoritatea administraţiei publice nu răspunde solicitantului în termenul prevăzut de lege pentru emiterea respectivei autorizaţii. La articolul 15/1, introdus în această ordonanţă cu ocazia aprobării legii în Parlament, se prevede faptul că „Fapta functionarului public care, având cunoştinţă de solicitarea de autorizare şi de documentaţia acesteia, cu bună ştiinţă nu soluţionează cererea în termenul prevăzut de lege şi face să intervină prezumţia legală a aprobării tacite constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”.

Nemirschi, dispus să îl suspende pe Baboianu

Înştiinţat despre acuzele ce i se aduc guvernatorului Deltei, Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat la finele săptămânii trecută că, în condiţiile în care Baboianu este cercetat penal, va solicita suspendarea lui din funcţia deţinută, până la soluţionarea anchetei sau a procesului. Nemirschi a mai precizat că, în conformitate cu algoritmul coaliţiei de guvernare, postul de guvernator la ARBDD revine PD-L, motiv pentru care el va ridica problema suspendării lui Baboianu în şedinţele acesteia. Totodată, Ministrul Mediului a reamintit faptul că este dispus să demisioneze el însuşi, în cazul în care va fi cercetat penal, şi că cere acelaşi lucru şi subordonaţilor săi.

Baboianu – probabil cel mai vânat om din ARBDD

Indiferent de funcţia deţinută în cadrul Administraţiei Deltei (ARBDD) şi de persoana care s-a aflat în fruntea acestei instituţii, Grigore Baboianu a fost una din ţintele predilecte ale acuzaţiilor de corupţie şi abuzuri. Încă de la preluarea mandatului de şef al ARBDD, Baboianu s-a trezit pe cap cu un sechestru impus pe fondurile instituţiei la cererea Institutului de Cercetări Delta Dunării (condus de persoane recunoscute ca fiind apropiate de liderii PSD). Scandalul acesta fusese provocat de fostul guvernator – Liviu Mihaiu – care dispusese anularea unor plăţi pentru operaţiunea de cadastrare a Deltei de către Institutul de Cercetări.
Anterior, Baboianu avusese de suferit de pe urma unui alt scandal, pornit tot de la cadastru şi de la un fost guvernator. Este vorba despre acordarea unei lucrări în valoare de trei milioane de euro unei firme din Harghita, apropiată lui Attila Korodi. Licitaţia a fost contestată, iar aceeaşi Curte de Apel Constanţa a stabilit că firma declarată câştigătoare de către comisia de licitaţie condusă de Baboianu nu întrunea condiţii elementare de participare.
În timpul guvernării pesediste, în 2001, Baboianu a fost cercetat, alături de un alt fost guvernator, membru PD (la fel ca actualul guvernator), Andrei Svoronos. Celor doi li se reproşa umflarea unor contracte de achiziţii (a unui apartament, a unor motoare de barcă şi a unor filme documentare). Întrucât procurorii au decis trimiterea lor în judecată, Ministrul Mediului a dispus suspendarea din funcţie a lui Baboianu. În 2003, însă, procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie, care a decis să Baboianu era nevinovat, el fiind repus în funcţie.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top