Fără categorie

Gabriele Albertini: „Tunisia face un prim pas către democrație“

Gabriele Albertini: „Tunisia face un prim pas către democrație“
Gabriele Albertini: „Tunisia face un prim pas către democrație“ Duminică, în Tunisia au avut loc alegeri pentru o Adunare Constitutivă. Prezența la urne a fost foarte ridicată. Este foarte probabil ca victoria să revină partidului islamic Ennahda. Eurodeputatul italian Gabriele Albertini de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), șeful misiunii Parlamentului European de observare a alegerilor din Tunisia, ne-a acordat un interviu.

Sursa : © Uniunea Europeană – PE

Duminică, în Tunisia au avut loc alegeri pentru o Adunare Constitutivă. Prezența la urne a fost foarte ridicată. Este foarte probabil ca victoria să revină partidului islamic Ennahda. Eurodeputatul italian Gabriele Albertini de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), șeful misiunii Parlamentului European de observare a alegerilor din Tunisia, ne-a acordat un interviu.

Domnule Albertini, ați observat alegerile tunisiene. Cum s-au derulat acestea? Au respectat normele democratice?

Cum arată și bilanțul preliminar al misiunii de observare, organizarea a fost aproape perfectă, s-a respectat transparența. Doar în câteva cazuri, în birourile de vot au fost prea puțini agenți, de aceea alegătorii au fost nevoiți să aștepte.

O remarcă minoră: înscrierea în birourile de vot poate fi ameliorată în următoarele alegeri legislative. Dar, în general, bilanțul este satisfăcător.

Participarea la vot a fost foarte ridicată în ciuda unei culturi politice reduse după 23 de ani de regim autoritar. Este acesta un semnal optimist?

Arată voința unui popor de a întoarce pagina și de a merge către democrație. Am văzut cozi lungi la intrarea în birourile de vot, semn al motivației și dorinței de participare ale cetățenilor.

Am văzut și secții de vot care s-au închis înainte de ora prevăzută, deoarece 100% din cei înscriși votaseră. Este un semn foarte clar al voinței poporului tunisian de a avansa către democrație.

Participarea se ridică la 80% pentru alegătorii înscriși (55% din populația tunisiană). Pentru alegătorii neînscriși nu am cifrele, care ar putea fi diferite. Dar, în general, participarea a fost masivă.

Primele estimări arată o potențială victorie a partidului islamic Ennahda. Ce credeți despre acest lucru?

Trebuie să respectăm rezultatul votului tunisienilor, deoarece au fost respectate normele internaționale. Politica UE de vecinătate poate fi comparată cu medicina homeopată. Drepturile omului, libertatea cultelor, libertatea de exprimare, libertatea presei pot fi introduse în doze mici în relațiile economice, politice, culturale. Dacă noii aleși nu respectă sistemul nostru de valori, vom încerca să îi facem să evolueze.

Ce rol ar putea juca Uniunea Europeană și Parlamentul European în viitoarele luni sau ani pentru a fi alături de tranziția democratică tunisiană?

Politica de vecinătate a UE trebuie să permită favorizarea unui adevărat proces democratic și ne-demagogic.

Tunisia a arătat dorința de a întoarce pagina și de a merge către democrație, dar viitorul poate fi diferit. Dacă se confirmă estimările votului, noua constituție ar putea apăra valori diferite de valorile noastre; atunci, relațiile se vor răci.

Ce sentiment aveți în momentul de față?

Este o zi fericită dacă ne uităm la participare, entuziasm și comportamentul tunisienilor.

Este o primă etapă foarte importantă, care trebuie să continue. Nu este decât un început, va apărea apoi constituția, alegerile legislative, un guvern, deciziile politice etc.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top