Funcţionari publici din cadrul Primăriei Cumpăna au participat, la începutul acestei luni, la o întrevedere cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial Constanţa al Consiliului Concurenţei. Tema discuțiilor a fost aplicarea procedurilor naţionale în domeniul ajutorului de stat şi a legislaţiei în vigoare. Noile proceduri în domeniul ajutorului de stat creează cadrul necesar îndeplinirii obligaţiilor impuse României de Comisia Europeană pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2014 – 2020 şi reglementează modul în care sunt folosite fondurile publice naţionale şi europene destinate mediului de afaceri.
În acest sens, O.U.G. nr. 77/03 decembrie 2014 prevede că, în cazul proiectelor de măsuri susceptibile a reprezenta ajutor de stat sau ajutor de minimis, iniţiate de autorităţile publice locale, acestea din urmă trebuie să informeze Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean cu privire la intenţia de a institui respectiva măsură de sprijin. Orice cerere de avizare a unui proiect de măsură de ajutor de stat sau de minimis, transmisă de autorităţile publice locale, va fi analizată de Consiliul Concurenţei numai dacă este însoţită de dovada realizării informării respective. Pentru buna derulare a acestui proces, aşa cum ne-a precizat Constantin
Grădinariu, Inspector de concurenţă la Inspectoratul teritorial Constanţa, prezent la întâlnirea de la sediul Primăriei Cumpăna, se intenţionează ca la începutul acestui an să se organizeze sesiuni de instruire cu persoanele responsabile cu controlul de legalitate, atât cu reprezentanţi din cadrul instituţiilor prefectului, cât şi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale furnizoare de ajutor de stat. Reprezentanţii Consiliului Concurenţei vor oferi, în cadrul acestor sesiuni de instruire, clarificări privind metodologia de identificare a măsurilor de ajutor de stat cuprinse în actele administraţiei publice locale. Pentru a susţine colaborarea între Consiliul Concurenţei şi administraţia publică locală, Primăria Cumpăna va desemna un funcţionar public din cadrul instituţiei pentru a stabili tematica pentru viitoarele sesiuni de instruire şi pentru a menţine o bună comunicare între cele două instituţii. Totodată, primarul Mariana Gâju, a solicitat reprezentanţilor Inspectoratului teritorial Constanţa al Consiliului Concurenţei colaborarea cu filiala judeţeană Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România, unde sunt înscrise un număr de 48 de comune din cele 58 ale judeţului Constanţa.
