Actualitate

Fostul ospătar, Traian Rece, se crede stăpân pe drumurile statului

Patrimoniul public de interes județean stabilit ca atare prin efectul legii este administrat de Consiliul Județean Tulcea. Aici includem inclusiv drumurile județene și imobilele: diguri, canale, teren agricol, pășuni, păduri, etc, parte a ansamblurilor funcționale de tipul amenajărilor agricole sau piscicole amplasate în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Cu toate că amenajarea Agricolă Sireasa este una dintre amenajările declarate prin lege ca domeniu public de interes județean, județul Tulcea se confruntă de ani de zile, dar mai ales în ultima perioadă, cu acțiuni abuzive cu consecințe distructive, exercitate de societatea Agrodelta Sireasa S.A, care acționează prin acționarul majoritar și fostul administrator, Traian Rece.

Traian Rece folosește toate mijloacele pentru a induce în eroare autoritățile centrale și a le determina să blocheze procedura de finanțare din fonduri UE a DJ 222N, care leagă Chilia Veche de Tulcea

Consiliul Județean Tulcea a început încă din 2018 demersurile pentru reabilitarea Drumului Județean 222N. Singura cale de acces pe uscat spre zona „continentală” pentru locuitorii mai multor așezări din Delta Dunării. Drumul reprezintă legătura terestră cu municipiul reședință de județ a locuitorilor din localitățile aflate pe traseu. Acesta se află într-o stare de degradare accentuată din cauza inundațiilor, dar și din pricina traficului greu provenit de la mijloace de transport și utilaje provenite de la exploatările agricole, lucru semnalat și de Horia Teodorescu în Nota de fundamentare anexată proiectului tehnic.

Horia Teodorescu a găsit și soluția de-a atrage fonduri europene pentru acest tronson de drum, doar că încercarea de-a depune cerere de finanțare pentru acest traseu a fost blocată de fostul senator Traian Rece.

Traian Rece, patronul SC Agrodelta Sireasa, blochează proiectul de finanțare pentru DJ 222N

Firma lui Traian Rece are activități în agricultură și își desfășoară activitatea în zona limitrofă drumului.

De aproape 17 ani, Rece susține, împotriva evidenței și a legislației în vigoare, dar și a unor hotărâri judecătorești că digurile de protecție îi aparțin. Rece a deschis, în acest timp, peste 80 de litigii de carte funciară și alte zeci de litigii privind concesiunile și dreptul de proprietate asupra terenurilor și construcțiilor speciale din Amenajarea Agricolă Sireasa, care include și DJ 222N.

De ce a fost imposibil de obținut finanțarea ținând cont că hotărârile judecătorești nu îi dau dreptate lui Rece? Simplu. Înainte de depunerea unei cereri de finanțare pe fonduri UE, beneficiarul trebuie să depună o declarație prin care garantează că terenul nu este în litigiu.

Memoriul trimis către ministere a rămas fără ecou, dar Rece a reușit, printr-o simplă scrisoare trimisă la Ministerul Dezvoltării, să blocheze proiectul

Consiliul Județean Tulcea a încercat să depășească acest blocaj. Pentru a ajunge la un consens și a putea moderniza drumul, președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu a trimis către două ministere (respectiv Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Justiției) și Corpul de Control al Primului Ministru, un memoriu.

În Memoriu se arată că C.J. Tulcea administrează întreg patrimoniul public de interes judeţean stabilit prin efectul legii, inclusiv drumurile judeţene, imobilele precum diguri, canale, teren agricol, păşuni, păduri, parte a ansamblurilor funcţionale de tipul amenajărilor agricole și/sau piscicole amplasate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Amenajarea Agricolă Sireasa este una dintre aceste amenajări, situată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, zonă ce a fost declarată prin lege, inclusiv prin Constituţie, ca fiind domeniu public al statului de interes judeţean, fiind bunuri ce aparţin unităţilor administrativ teritoriale competente.

Dar CJ Tulcea nu a avut câștig de cauză nici cu legea în față, iar Traian Rece, cu o simplă scrisoare adresată Ministerului Dezvoltării Regionale a blocat proiectul.

În urma sesizării adresate Ministerului Dezvoltării Regionale, S.C. Agrodelta Sireasa S.A. a reuşit să convingă factorii de decizie cu privire la existenţa unei incertitudini cu privire la validitatea şi legitimitatea dreptului de proprietate publică al Consiliului Judeţean Tulcea/Judeţului Tulcea asupra DJ 222N şi să determine luarea măsurii suspendării procedurii de finanţare din fonduri europene a reabilitării drumului județean DJ 222N, în sumă de 203.496.456 lei.

În documentul de privatizare prin care Traian Rece a achiziționat 69,9228% din capitalul social total al societăţii Agrodelta Sireasa erau documente care precizau faptul că în calitate de cumpărător al acțiunilor, nu cumpără și terenurile.

Cu toate că actele demonstrează foarte clar că digurile și canalele aparțin domeniului public al Județului Tulcea, legea a trecut pe lângă el și factorii de decizie din ministere nu au știut să gestioneze situația.

Vă prezentăm două dintre articolele edificatoare în acest caz:

– S.C. AGRODELTA SIREASA S.A. îşi desfăşoară activitatea în cadrul Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării, iar terenul agricol pe care îl exploatează împreună cu asociaţii este concesionat de către S.C. AGRODELTA SIREASA S.A. de la Consiliul Judeţean Tulcea, în baza contractelor nr. 61/1998 şi 165/1999

– din totalul patrimoniului deţinut, un procent de 90% îl reprezintă activele de natura construcţiilor speciale (amenajări de terenuri, diguri, canale principale, canale secundare)

– până la data privatizării, Societatea a întocmit documentaţia în conformitate cu HG 834/1991 pentru obţinerea titlului de proprietate pentru terenurile aferente construcţiilor, documentaţia fiind respinsă pe motiv că în cadrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu se acordă titlul de proprietate pe terenuri decât persoanelor fizice conform Legii nr. 18/1991.

Astfel, cu tupeu și lăcomie, Traian Rece se vede proprietarul terenurilor statului, chiar dacă actele arată contrariul.

Publicat la comanda PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT – ORGANIZATIA JUDETEANA TULCEA CMF21200019

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top