Mediul sub lupă

Fosile, scoici superbe și vestigii antice – atracții inedite pe plajele lărgite ale Constanței și Mamaiei

Plajele din Mamaia și Constanța sunt superbe și în zilele în care vremea nu e bună pentru plajă! În astfel de zile, dar și în condiții meteo mai bune, cei cu spirit de descoperitori se pot bucura de câteva surprize pe care marea și lărgirea plajelor le-au pregătit turiștilor: Scoici rare și superbe, cândva dispărute de pe litoralul românesc și recent reapărute pe plajele de la Mamaia, fosile și vestigii inedite ale mileniilor de navigație și comerț la țărmurile bătrânului Tomis – toate răspândite pe malul mării, așteptând să facă fericit pe descoperitorul lor.

Mai mult decât scoici și nisip

Cu ocazia lărgirii, plajele din Mamaia și Constanța au devenit mai mult decât simple locuri de relaxare, la țărmul Mării Negre. Întrucât constructorii plajei au încercat să fructifice la maxim perimetrele din larg din care extrăgeau nisip, aceștia au rulat draga adesea până la punctul în care ea aspira pietre. Nu este vorba însă de simple fragmente de rocă, ci de fosile în adevăratul sens al cuvântului: Mii și zeci de mii de fragmente din fostul fund al mării, de acum mii și zeci de mii de ani, au fost aspirate de drage și azvârlite pe plajă.

Turiștii cu simțul observației le vor identifica ușor – ca pietre cu formă și contur neobișnuit. Uneori este vorba de fragmente cilindrice, formate pe parcursul a mii de ani, prin cimentarea pereților de la vizuinile săpate de viețuitoarele acvatice. Și mai frecvente sunt fosilele rezultate în urma cimentării în mâl și nisip pietrificat a scoicilor depuse pe fundul mării.
Asemenea urme ale trecutului geologic și biologic au fost aruncate acum pe țărm, putând fi găsite destul de frecvent, practic pe orice plajă din Mamaia și Constanța.

Istoria se scrie ciob cu ciob

Țărmul românesc al Mării Negre este punctat de orașe fondate în urmă cu mii de ani, unele încă învecinate mării și locuite (ca Mangalia și Constanța), alte înghițite de Delta Dunării și demult părăsite (ca Histria și Halmyris). Istoria Constanței și a celorlalte localități marine se întinde în urmă cu peste 2.500 de ani, iar istoricii speculează (nu fără temei) că aceste așezări ar fi existat poate chiar cu secole înaintea primelor atestări documentare.
De la bun început, istoria marilor așezări de pe litoralul românesc a fost indisolubil legată de comerțul marin, mii de corăbii brăzdând de-a lungul mileniilor apele de coastă (în special în perioada antică, când marinarii din vechime preferau să se țină aproape de țărm, din cauza dimensiunilor relativ mici ale navelor și a lipsei prognozelor meteo).
Poate nicăieri nu este mai evidentă această pagină a istoriei noastre ca pe plajele din Mamaia și Constanța: Astfel, deși cercetările arheologilor au scos în evidență doar câteva epave cu ocazia proiectului de lărgire a plajelor, numărul vestigiilor dragate de pe fundul mării și pompate pe țărm nu e deloc mic!
În prima imagine se poate observa un ciob al unui recipient ceramic, descoperit de autorul acestor rânduri în septembrie 2022. Descoperirea nu a fost făcută în vreun loc secret, ci într-unul cunoscut de toți turiștii care au fost vreodată în Mamaia: În apropierea pasarelei din Mamaia (acum închise) de lângă hotelurile Ovidiu și Victoria, chiar în centrul stațiunii.

Al doilea ciob prezentat aici păstrează încă decorațiunile brăzdate de meșterul olar pe ceea ce cândva a fost probabil o amforă de dimensiuni medii, creată pentru a păstra cine ce știe ce marfă de soi, destinată clienților nobili din cetățile vechiului Pont Euxin. Fragmentul a fost descoperit în 27 mai anul acesta, chiar pe țărm, în dreptul promenadei din Mamaia, între Cazino și Hotelul Iaki.

Al treilea exemplar este un fragment din mânerul unei amfore, găsit tot pe plajă, în stațiunea Mamaia.


Evident, turiștii pot admira – de exemplu la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța – recipiente ceramice intacte sau reconstituite, care arată mult mai bine decât aceste cioburi. În același timp, observarea de la distanță a unui astfel de recipient, în condiții de muzeu, nu se poate compara cu senzația de a descoperi și de a ține în mână tu însuți un fragment de istorie, un ciob al unei amfore care a fost ultima oară atinsă cu mâna de un alt om – în urmă cu 1.000 sau 2.000 de ani…

Scoici superbe, reapărute recent la Constanța și Mamaia

Una din cele mai cunoscute scoici este cea rotundă și simetrică, asemănătoare unui evantai, prezentă pe sigla unei faimoase companii petroliere. Puțini știu că această scoică viețuia cândva și în apele Mării Negre. Și mai puțini știu că ea a reapărut în ultimii cinci ani și pe țărmurile noastre, posibil în urma lărgirii plajelor.

Întrucât dragarea a distrus sau a afectat sever paturile de nisip pe care viețuia scoica mare albă (Mya arenaria) ce concura aceste scoici pentru hrană, precum și melcul Rapana ce le vâna, în apele din dreptul Constanței și stațiunii Mamaia au reapărut scoicile din genul Flexopecten.
Dacă numele acesteia nu este foarte… estetic… cochilia scoicii Flexopecten glaber este una superbă. Cei pasionați de colecționarea scoicilor sau pur și simplu de plimbări pe plajă pot găsi cochilii de Flexopecten imediat lângă țărm, în zona în care se sparg valurile și printre celelalte cochilii aduse de mare, la Mamaia și Constanța. Trebuie doar un pic de noroc, perseverență și simțul observației…

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top