Actualitate

Forumul JOYRIDE – EcoRanger de la Shabla (Bulgaria) a marcat încheierea lucrărilor ce au vizat implementarea proiectul European cu același nume

Reprezentanți ai primăriilor Comunei Agigea, ai Comunei Băneasa din judeţul Constanţa și cei ai primăriilor Berkovitza și Shabla din Bulgaria s-au întâlnit în perioada 9 – 11 decembrie la Shabla, unde au participat la lucrările Formului JOYRIDE – EcoRanger. Această întîlnire a avut ca scop tragerea unor concluzii comune privind modul în care a fost implementat proiectul transfrontalier “Resurse şi iniţiative comune dedicate mediului înconjurător (JOYRIDE- EcoRanger)”.

Ca și în cazul celorlalte primării implicate în proiect, autoritățile de la Shabla au prezentat la rândul lor realizările din cadrul proiectului, arătând partenerilor mai multe trasee turistice precum și dotările acestora.

Astfel la Shabla au fost vizitate patru trasee turistice:

  1. Aria naturală protejată a lacului Durankulak și cetatea Kibela aflată pe insula lacului amintit
  2. Aria naturală protejată a lacului Shabla, farul și zidurile cetății Karia
  3. Aria naturală, vestigiile arheologice subacvatice, grotele și legendele piraților care au locuit în spectaculoasa zonă a promontoriului stâncos din localitatea Tyulenovo.
  4. Aria naturală a lacului Tuzla din zona Shabla

De menționat este faptul că traseul care cuprinde zona promontoriului Tyulenovo a fost înzestrat, în punctele de belvedere, cu bănci sculptate în lemn masiv, adevărate opere de artă lucrate de un sculptor-artist bulgar.

Acțiunea de la Shabla s-a încheiat cu ședința Forumului JOYRIDE – EcoRanger, ședință în cadrul căreia reprezentanții tuturor autorităților locale implicate în proiect au avut de expus păreri obiective legate de aplicarea acestui proiect. Concluziile trase în urma discuțiilor au fost pozitive, Forumul încheindu-se cu lansarea unei noi idei de colaborare într-un alt nou proiect transfrontalier care va urma să fie abordat în viitorul apropiat.

Despre proiect

Proiectul a fost cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului INTERREG V-A România-Bulgaria Axa Prioritară  2 “O Regiune Verde”. Autoritatea contractantă a fost Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România.

Scopul proiectului “Resurse şi iniţiative comune dedicate mediului înconjurător (JOYRIDE)”a constat în dezvoltarea turismului sustenabil prin promovarea potențialului turistic local, stabilirea unei rețele transfrontaliere de cooperare a Centrelor de Informare Turistică și creșterea gradului de competență a agenților economici din turism.

Grupul ţintă al proiectului a fost format din 4 Autorităţi publice locale, 4 Centre de Informare Turistică, 100 de Operatori economici din domeniul turismului, comunităţile locale partenere în proiect, agenţiile de turism şi bloggeri de turism.

Printre principalele activităţi ale proiectului se numără: realizarea de Albume Foto, Ghiduri Turistice şi Hărţi Turistice pentru promovarea celor 4 locaţii partenere; evaluarea comună a potenţialului turistic sustenabil; realizarea Acordurilor de Colaborare între primăriile partenere si Centrele de Informare Turistică; realizarea unor Planuri de Marketing Turistic; realizarea Strategiei de Turism Sustenabil a ariei partenere; organizarea a două Tabere Eco-Ranger în localităţile Băneasa, Agigea şi Berkovitsa; organizarea Formului Eco-Ranger la Shabla; dezvoltarea a 13 Trasee Turistice în localităţile partenere în proiect, prin marcaje şi plasare de mobilier urban; derularea unui Program de Formare şi îmbunătăţire a competenţelor operatorilor economici din domeniul turismului şi serviciilor conexe prin participarea  la workshop-urile privind certificarea ISO14001:2015 şi certificarea în eco-turism, și realizarea paginii web a proiectului.

Mai multe amănunte legate de desfășurarea acestui proiect, precum și acțiunile desfășurate de celelalte autorități locale partenere în proiect, le puteți citi aici! 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top