Politic

Forța Dreptei a atacat la Avocatul Poporului supraimpozitarea muncii

Supra-impozitarea contractelor part-time, îngrădirea dreptului de a avea acces liber la desfășurarea unei activități economice în cazul microîntreprinderilor și impozitarea veniturilor în funcție de anumite praguri, stabilite de către alianța PSD – PNL este considerată abuzivă de către foarte multă lume.

În opinia sa, deputatul partidului Forța Dreptei, Bogdan Bola spune: „Guvernul, în disperarea sa de a face rost de bani la buget, a călcat Constituția în picioare, lovindu-i din nou pe cei care muncesc și pe antreprenori. În ultimele două săptămâni, am discutat cu mai mulți agenți economici din municipiul și județul Constanța despre aberațiile pe care le conține OG nr. 16/2022.

Mi se pare uluitoare indolența și impotența acestui guvern, care alege să mărească taxele românilor în loc să reducă inechitățile și să ia măsuri pentru eficientizarea colectării de taxe și impozite. Practic, Guvernul a ales să lovească în cei care mențin economia vie, mai ales după perioada de pandemie, luând măsuri fără niciun studiu de impact”.

Din acest motiv, partidul Forța Dreptei a depus la începutul acestei luni o solicitare la Avocatul Poporului prin care îi solicită ca, în temeiul prerogativelor sale legale, să atace la Curtea Constituțională Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale.

Solicitarea celor de la Forța Dreptei detaliază principalele motive, insistând asupra:

– supra-impozitării contractelor part-time, situație în care se încalcă dreptul constituțional la muncă drept garantat prin art. 41, alin. (1) din Constituția României, în sensul că mărind sarcina fiscală aflată în atribuția angajatorului, va putea induce, situații de încetare a acestor contracte de muncă ale angajaților. Persoanele care nu-și pot permite să muncească decât sub această formă juridică nu vor mai găsi cu ușurință un loc de muncă. Totodată, se încalcă și principiul așezării juste a sarcinilor fiscale și principiul egalității în fața legii.

– reglementării activității microîntreprinderilor și regimul fiscal aplicabil acestora – se îngrădește dreptul de a avea acces liber la desfășurarea unei activități economice respectiv la libera inițiativă, drepturi garantate de art. 45 din Constituția României. La fel ca restul societăților private, microîntreprinderea trebuie să aibă libertatea de a-și organiza activitatea după cum consideră că își atinge mai bine obiectivele.

– impozitării veniturilor din activități independente și a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, situație în care se încalcă principiul egalității în fața legii, garantat de art. 16, alin. (1) din Constituția României precum și principiul așezării juste a sarcinilor fiscale (art. 56, alin. (2)). Contribuțiile de asigurări sociale și cele de asigurări sociale de sănătate trebuie plătite în funcție de veniturile efectiv încasate, nu în funcție de praguri subiective, stabilite fără nicio justificare intrinsecă.

“Ordonanța Guvernului a fost emisă cu nesocotirea interdicției constituționale de a reglementa în domeniile rezervate legilor organice, precum și cu încălcarea vădită a prevederilor Constituției care fac referire la faptul ca prin ordonanțe nu pot fi afectate îndatoririle cetățenilor”, mai  spune Bogdan Bola.

( Sursa foto – Facebook/Bogdan Bola)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top