Actualitate

Flexibilitate în atragerea finanțărilor, la Ciucurova

Flexibilitate în atragerea finanțărilor la Ciucurova

Una din probleme cu care se confruntă administrațiile locale din România, despre care se vorbește puțin sau deloc, ține de dificultatea în accesarea finanțărilor pentru proiectele necesare la nivel local. Cel mai adesea programele de finanțare europeană sau guvernamentală, fiind concepute la nivel central, nu se pliază perfect pe necesitățile comunității, impun condiții complicate de eligibilitate, sau cheltuieli substanțiale de cofinanțare din partea primăriilor.
În ciuda acestor probleme, primăria Ciucurova a reușit în ultimele șase luni să se adapteze perfect, pentru a identifica și obține finanțări multiple, care să asigure rezolvarea unora din necesitățile comunei.

De la Fondul de Mediu, la programul Anghel Saligny

Deși preocupările de mediu nu sunt puse adesea pe primul plan atunci când se vorbește de comunitățile locale, la Ciucurova primarul și echipa sa au reușit în acest an să aplice cu succes pentru un proiect finanțat prin Fondul pentru Mediu gestionat de autoritățile centrale de resort. Acesta a vizat reabilitarea sistemului de iluminat public din comună, prin adoptarea de soluții prietenoase cu mediul, care să reducă consumul de energie și implicit cheltuielile aferente acestuia din bugetul local.
Tot în acest an a fost semnată o finanțare de 4 milioane de lei prin programul Anghel Saligny, gestionat de Ministerul Dezvoltării. Acesta vizează reabilitarea a patru podețe degradate, a căror stare afecta circulația în comună și periclita infrastructura locală în cazul viiturilor.

Finanțările pentru criza apei, prioritare

Principalele linii de finanțare guvernamentale și europene au o mare deficiență – implementarea lor durează de obicei minim doi ani, ele neputând asigura rezolvarea problemelor acute.
Una din marile pietre de încercare la care a fost supusă administrația locală din Ciucurova în acest an a fost criza apei, provocată de vechimea puțurilor, dar mai ales de seceta prelungită ce a lovit Dobrogea Centrală și de Nord în această vară.
Timp de trei luni, primarul Marin Șerban și echipa sa au lucrat pentru identificarea soluțiilor și asigurarea surselor de finanțare pentru ameliorarea situației alimentării cu apă. Totodată, merită lăudată atitudinea preventivă a funcționarilor primăriei: Astfel, încă din 2023, primarul a asigurat executarea unui nou foraj de adâncime, care să suplimenteze resursa de apă disponibilă comunei. Pe perioada secetei din vara acestui an, pe fondul secării puțurilor vechi, tocmai acest foraj executat în 2023 a asigurat majoritatea apei distribuite în comună. În lipsa lui, criza ar fi fost una mult mai severă și s-ar fi putut ajunge la sistarea completă a apei.
În acest fel, chiar dacă criza nu a putut fi complet evitată, planurile și munca administrației locale în anul 2023 a prevenit situația unui dezastru complet în 2024.

P.R.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top