COMUNICATE

„Filiera Chişinău” organizează cursuri şi examene ilegale pentru studenţii români

Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, între comunistul Voronin şi liberalul Morega

În mijlocul scandalului “Spiru Haret”, o fundaţie cu sediul în Constanţa organizează cursuri universitare de master şi doctorat total ilegale! Fundaţia Concord ţine cursuri în mai multe localităţi din judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Buzău, Galaţi şi Brăila, fără măcar să deţină o autorizare provizorie din partea Ministerului Educaţiei, Inovării şi Cercetării.
“Patronul” fundaţiei, Dumitru Costea, a găsit o soluţie de a păcăli legea: a semnat un contract cu Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM), cu sediul la Chişinău, pentru care pretinde că doar selecţionează studenţi. Reporterii DEZVĂLUIRI audemonstrat, într-o anchetă filmată cu camera ascunsă, realizată la Liceul Năvodari, că atât cursurile cât şi examenele se desfăşoară la Constanţa (într-o „deplină” ilegalitate), iar la Chişinău doar examenul final.
O situaţie trasă la indigo se înregistrează în Gorj, unde controversatul om de afaceri Dan Ilie Morega are o afacere similară, în colaborare cu aceeaşi ULIM Chişinău. În cazul Gorj, Ministerul Educaţiei a cerut autorităţilor demararea unei anchete penale.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Acreditare doar în Republica Moldova

Pliantele Fundaţiei Concord (publicate şi pe site-ul oficial) îi atrag pe creduli cu o ofertă foarte diversificată de specializări la facultate, master şi doctorat şi cu faptul că pot studia aproape de casă. De exemplu, în judeţul Constanţa se organizează cursuri în oraşele Băneasa, Medgidia, Cernavodă, Năvodari, Mangalia, Hârşova şi, bineînţeles, Constanţa. Taxele de şcolarizare sunt puţin mai mari decât cele de la „Spiru Haret” de exemplu, dar studenţii sunt momiţi cu acreditarea pe care ULIM Chişinău a obţinut-o în anul 2002 în Republica Moldova. Ceea ce nu ştiu studenţii români este că această acreditare nu este valabilă decât pe teritoriul Republicii Moldova.
Pliantul Concord face referire şi la echivalarea în România a diplomelor obţinute la universităţi acreditate în Republica Moldova, conform Legii nr. 39 din 18.03.1999. Trebuie spus însă că acordul între cele două state, la care se face referire în Legea 39 nu mai este valabil după aderarea României la Uniunea Europeană.

Consilierul ministrului Andronescu: Această activitate este ilegală în România

Pe de altă parte, nici ULIM Chişinău şi nici Fundaţia Concord nu pot desfăşura activităţi didactice pe teritoriul României. Acesta este punctul de vedere al unor oficiali ai Ministerului Educaţiei, pe care i-am contactat. “Conform legilor din România, ULIM Chişinău nu poate funcţiona la noi. Această universitate este acreditată în Republica Moldova, dar atunci când îşi deschide o filială sau un punct de lucru într-o altă ţară trebuie să respecte legislaţia statului respectiv”, ne-a declarat consilierul de relaţii publice al Ministerului Educaţiei, Daniel Tomoni.
Consilierul ministrului Ecaterina Andronescu, Ion Căplănuş, ne-a confirmat faptul că nici ULIM Chişinău şi nici Fundaţia Concord nu au fost evaluate de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi deci nu pot desfăşura activităţi didactice în România: “Aceste două instituţii nu apar în absolut niciun document al ministerului, deci ele nu pot funcţiona. Dacă Ministerul Educaţiei va primi vreo sesizare în acest sens, vom iniţia demersurile pentru oprirea activităţii”.

Oficial, Fundaţia Concord face doar selectare şi consultanţă

Preşedintele Fundaţiei Concord, Dumitru Costea, încearcă însă să lucreze “acoperit”. Pe pliante nu se face referire la cursurile propriu-zise, ci doar la activitatea de “selectare şi consultanţă” pentru ULIM Chişinău. Acelaşi lucru l-a susţinut Costea într-un drept la replică postat pe site-ul fundaţiei (documentul a fost o reacţie la un articol apărut într-un ziar din Constanţa, unde erau prezentate o serie de “taxe” încasate la negru de la studenţii români):
“Nu există nicio universitate sau filială a ULIM la Constanţa sau în alte zone ale României, ci doar Centre de selectare şi consultanţă în vederea înscrierii de studenţi, masteranzi şi doctoranzi la Universitatea din Chişinău. Fundaţia organizează lecţii de sinteză şi consultaţii cu participarea profesorilor aprobaţi de Senatul ULIM”.  
Contactat telefonic, Rectorul ULIM Chişinău, Andrei Galben, ne-a transmis un punct de vedere. Pe alocuri acesta seamănă izbitor cu cel al lui Costea:
„ULIM nu a activat şi nu activează pe teritoriul României deoarece acest fapt contravine legislaţiei ţării date. Însă instituţia colaborează cu Fundaţia Cultural-Ştiinţifică Concord din Constanţa, România, în baza unui contract. Acest parteneriat deseori este înţeles greşit şi tratat ca activitate a ULIM în România. Ţinem să precizăm că în baza acestui contract Fundaţia Concord are competenţă de a selecta şi a delega persoane din România la studii în Republica Moldova, la ULIM”.

O angajată recunoaşte adevărul: cursuri şi examene desfăşurate la Constanţa

Pentru ca nimeni să nu mai “înţeleagă greşit” activitatea ULIM Chişinău şi a Fundaţiei Concordia pe teritoriul României, am mers la unul dintre punctele de înscriere ale fundaţiei, cel din Năvodari. Am pretins că vrem să ne înscriem la master şi am filmat toată discuţia cu camera ascunsă.
Am găsit-o pe angajata Concord, Elena Borcea, într-un mic birou, la intrarea în sediul Liceului „Lazăr Edeleanu”. Ne-a primit cu zâmbete şi ne-a enumerat actele de care avem nevoie pentru a ne înscrie la master, specializarea Relaţii Internaţionale. Taxa de înscriere este de 100 RON, iar cea de şcolarizare de 200 euro pe semestru.
Cel mai important lucru, cursurile vor avea loc la Constanţa, la fel şi examenele şi vor fi ţinute de profesori români! Doar examenul final se va ţine la Chişinău, dar madam Borcea ne-a asigurat că e o simplă formalitate: “Nu îi interesează conţinutul lucrării, poţi să scrii baliverne acolo. Vă daţi seama… să le bagi atâţia bani în ţară şi apoi să te pice… Şi ei oricum sunt varză faţă de noi”.

Rectorul ULIM dă vina pe Costea de la Concord

Rectorul Galben s-a arătat surprins de rezultatele demersului nostru jurnalistic şi ne-a declarat că întreaga responsabilitate aparţine Fundaţiei Concord, deşi (considerăm noi) e greu de crezut că studenţii pot susţine cursuri şi examene în România (şi nu în Basarabia) fără ca rectorul ULIM să cunoască acest lucru. În orice caz, Andrei Galben nu exclude “posibilitatea întreruperii contractului de colaborare cu Fundaţia Cultural-Ştiinţifică Concord, dacă în urma cercetării se vor depista dovezi că colaboratorii Fundaţiei au comis anumite fraude”.

“ULIM Gorj”, filiera Dan Ilie Morega – începe ancheta penală

ULIM Chişinău este în centrul unui scandal în Gorj, acolo unde funcţionează un centru de selectare şi consultanţă similar celui de la Constanţa. Activitatea din Gorj este coordonată de către controversatul politician Dan Ilie Morega, şeful local al PNL. Presa locală a semnalat faptul că mai mulţi absolvenţi de masterat ai ULIM pe filiera Morega au probleme cu recunoaşterea diplomelor de către statul român. La sfârşitul lunii iunie, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a dispus înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru lămurirea acestei situaţii. La sfârşitul anchetei, reprezentanţii ministerului au decis că activitatea centrului lui Morega este ilegală şi au cerut autorităţilor să iniţieze o anchetă penală.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top