Ancheta

La piaţa Tomis III, Făgădău a promis locuri de parcare, apoi a autorizat distrugerea parcării existente

Piața Tomis III reconstruită, cu spații verzi, parcare subterană și centru civic – așa promitea Decebal Făgădău în 2016. Nimic dintre acestea nu a devenit realitate. În schimb, primarul a dat undă verde unor construcții care au eliminat din locurile de parcare și au făcut ca șansele modernizării pieței să scadă la zero.

Pentru cei care au dubii, Decebal Făgădău chiar este primarul constănțenilor. Mai exact, al acelor constănțeni care se îmbogățesc peste noapte, construind blocuri peste spațiile verzi și spații comerciale peste parcările din oraș. La piața Tomis III din Constanța, o cetățeancă a fost împroprietărită cu parcarea și cu aleea de acces a pieței. Decebal Făgădău i-a eliberat autorizație de construire, iar ea a trântit niște maghernițe peste locurile de parcare.

Miraje de vânzare

Trecând în revistă lista promisiunilor de campanie ale lui Decebal Făgădău, e ușor de intuit care a fost sursa lui de inspirație. Cum sondajele arătau că lipsa spațiilor verzi și parcările sunt probleme majore cu care se confruntă majoritatea constănțenilor, acestea au fost incluse pe lista de promisiuni ale lui Făgădău, lucru evident în minciunile de campanie referitoare la Piața Tomis III.

Astfel, Făgădău „propunea” reconstruirea pieței, ceea ce ar fi inclus modernizarea clădirilor, transformarea zonei adiacente în spațiu pietonal cu spații verzi, construirea unei parcări subterane, adăugarea unei grădini suspendate pe acoperișul pieței și posibilitatea ca locurile de parcare să fie folosite de seara și până dimineața cu funcțiunea de parcare de reședință, pentru locatarii blocurilor din zonă.

Mesaje ascunse

În 2016, Decebal Făgădău i-a avut în vedere atât pe constănțenii simpli, de al căror vot avea nevoie pentru a ajunge primar, cât și „pe cei care contează” – îmbogățiții regimului Mazăre, care trebuiau liniștiți că noul primar va veghea la continuarea jafului și la finalizarea cu succes a șmecheriilor demarate sub domnia fostului primar. Pentru aceștia, Făgădău a strecurat mesaje încurajatoare printre gogoșile de campanie cu care voia să câștige alegerile. Pentru exemplificare, reproduc un fragment de promisiuni referitoare la parcările de la piața Tomis III, cu rugămintea să fiți atenți la a doua frază:

„Necesarul de locuri de parcare va fi acoperit parțial de o parcare subterană nouă și reconfigurarea spațiilor publice de la suprafață. Se pot realiza parteneriate public-private pentru amplasarea de noi construcții pe terenurile libere existente. Se poate lua în calcul ca parcările să poată fi folosite noaptea de riverani.”

Probabil vă întrebați ce legătură au parcările cu parteneriatul public-privat pe „terenurile libere” din piață, mai ales că la Tomis III nu mai există niciun teren viran de vreo 30 de ani încoace. Dacă vi s-ar deschide porțile Cadastrului, ați constata că legătura este una foarte puternică și că hălci întregi din ceea ce dvs. numiți parcuri, piețe și parcări au fost retrocedate sau vândute de primărie prin licitații organizate în date „norocoase” (26 decembrie, 2 ianuarie, a doua zi de Paști etc.) la care s-au prezentat doar 1-2 ofertanți.

Pentru dvs., aceste terenuri trec drept spații publice. La Cadastru, însă, ele figurează ca proprietate privată, „terenuri libere de construcții”.

Și așa intră în scenă Diana…

Un primar public-privat

Ca toți constănțenii, Diana Cojocaru mănâncă, doarme, se uită la televizor, merge la piață. Spre deosebire de majoritatea constănțenilor, ea nu merge la piață ca să cumpere legume și macrou congelat, ci ca să construiască câteva sute de metri pătrați de maghernițe, peste fosta parcare a pieței Tomis III.

În cazul Dianei Cojocaru, parteneriatul public-privat a funcționat ca uns: Ea – ca persoană privată – a cerut să i se dea în proprietate un teren a cărui retrocedare fusese cerută de alte persoane, apoi a cerut autorizație de construire. Din partea publică, primăria a pus-o în posesie cu câteva mii de metri pătrați de teren în zone de grad zero din Constanța și stațiunea Mamaia, printre care două loturi la piața Tomis III și aleea de acces în piață. Iar primarul Decebal Făgădău i-a semnat autorizația de construire, pentru ca ea să desființeze vreo 15 locuri de parcare din piața Tomis III, în locul cărora au răsărit câteva maghernițe fără formă și stil. Pentru bugetul Constanței și RAEDPP – care are de închiriat spații comerciale la dos, în piață – ar fi fost mai bine dacă Făgădău nu semna autorizația. Avea și o justificare perfectă să nu o facă: Regulamentul spune că ar fi trebuit să se creeze vreo 7 locuri noi de parcare, or noile construcții nu creau nimic, ci desființau toată parcarea pieței de pe latura dinspre autogară.

Minciună cu termen lung de valabilitate

Dacă v-ați întâlni astăzi cu Decebal Făgădău și i-ați reproșa faptul că niciuna din minunile promise nu s-a întâmplat, cel mai probabil el v-ar răspunde fără ezitare că nu a mințit în campanie și că lucrările de modificare a pieței Tomis III sunt în grafic. Asta pentru că Făgădău a avut grijă să strecoare ideea că prefacerile epocale promise vor fi implementate treptat, în pași mici. „Transformarea Pieței Tomis III se va face prin modificarea etapizată a spațiului existent”, zicea Făgădău în 2016.

Așa cum ne-am convins ulterior, Făgădău e un adevărat maestru al etapizării. De exemplu, podul de la butelii, despre care primarul ne promitea că va fi gata in 6 luni, a fost etapizat așa de tare încât nu e gata nici după trei ani de chin.

În ceea ce privește piața Tomis III, Făgădău și alți oficiali din primărie au anunțat în repetate rânduri demararea lucrărilor de modernizare. În 2016, cu două luni înainte de alegeri, au fost asfaltate străzile și trotuarele, s-a închis o mică porțiune cu titlu de spațiu pietonal. Acum un an, Administrația Piețelor a anunțat o mega-renovare, care la final s-a dovedit a consta doar în înlocuirea unor tarabe. De trei ani, în fiecare vară, șeful de la Administrația Piețelor promite camere video și eliminarea bișnițarilor etc.

Decebal Făgădău, omul care se ține de cuvânt

După cum vedeți, nu e deloc ușor să fii primar în Constanța: Ai de ales între a te ține de cuvânt față de fraierii care te-au votat ca să le construiești o piață nouă, spații verzi și parcări, sau a le da frau liber băieților (sau fetelor) deștepți care construiesc blocuri peste spații verzi și dughene peste parcări. Decebal Făgădău e un om, nu un înger, de aia nu poate să le facă pe toate. Până la urmă, este de apreciat faptul că a reușit să să se țină măcar de partea de promisiune referitoare la „terenurile libere”. Cuvântul dat celor care contează (pentru el) a fost respectat.

Cât despre restul promisiunilor – ținem să îi liniștim pe cei care se tem că, odată cu apropierea alegerilor, Decebal Făgădău se va apuca și va transforma piața Tomis III în OZN-ul promis acum trei ani: Stați liniștiți, așa ceva nu se va întâmpla.

Deși a obținut ieftin terenul din Tomis III, iar cașcarabetele construite pe el nu au costat prea mult, trebuie să mai treacă unu-doi ani până când Diana Cojocaru va ieși pe profit. Iar terenul ei nu e singura felie din piața Tomis III aflată în proprietate privată. Deci va mai curge multă apă pe Marea Neagră până când Decebal va termina ce a promis în 2016. Etapizând, va construi și grădinile suspendate, și parcarea subterană. Dar pentru asta mai trebuie măcar 10-20 de ani, iar noi trebuie să îi mai dăm votul nostru pentru încă 2-3, hai 4 mandate. Ce ziceți, ne riscăm?

Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top