Comisia Europeană

EXCLUSIV: Mâna dreaptă a lui Teodosie (Pr. Bogdan Chiriluţă), în atenţia DNA!

Facultatea de Teologie din Constanța este din nou în centrul atenției, dar, nici de data aceasta, cu vreo știre demnă de domeniul ei de activitate. După mai bine de șapte luni de când publicația DEZVĂLUIRI a scris despre cartea plagiată de conferențiarul Bogdan Chiriluță (consilier cultural al Arhiepiscopiei Tomisului) și despre suspiciunea de fraudare a concursului pentru ocuparea postului didactic de conferențiar, iată că și procurorii DNA verifică dacă acest examen s-a desfășurat în condițiile legale. 

Comisia de Etică a Universității ”Ovidius” a constatat în luna ianuarie 2017 plagiatul sesizat de noi, aplicându-i conferențiarului cea mai ușoară sancțiune posibilă – avertismentul scris. Chiriluță este mâna dreaptă a Arhiepiscopului Teodosie și a mai fost în vizorul DNA în anul 2009 în celebrul caz ”România Liberă” – șpaga de la benzinărie pentru hirotonie.

În luna octombrie 2016, DEZVĂLUIRI scria pe larg despre plagiatul ordinar la care s-a pretat arhidiaconul Chiriluță Bogdan, lector universitar la acea vreme. Totodată, și lista lui de lucrări științifice depusă la dosarul pentru ocuparea postului de conferențiar ne-a ridicat mari semne de întrebare. Puteți citi articolul complet AICI:

Procurorii au cerut deja documente de la Universitatea Ovidius

Conform unor surse din cadrul Universității, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța – vor să verifice dacă Bogdan Chiriluță a îndeplinit toate condițiile necesare pentru a susține concursul pentru ocuparea postului de lector (2013) și de conferențiar (2015). În acest sens, una dintre piste este verificarea existenței reale a lucrărilor științifice ce se regăsesc pe lista depusă de candidat. Procurorii au cerut deja Universităţii Ovidius documente din dosarul candidatului Chiriluţă.
DEZVĂLUIRI vă prezenta în octombrie 2016 cel puțin două articole care, deși se regăsesc pe acea listă, nu există în realitate. Slujitorul Domnului a mințit pur și simplu când a declarat că a publicat în anul 2012 în „Anuarul Muzeului Marinei Române”, tom XV, articolul „Biserica Ortodoxă Română și Uniunea Europeană”. Iar confirmarea minciunii o avem de la conducătorul Muzeului Marinei Române, comandorul Marius Laurențiu Rohart, care ne spune că „în Anuarul din 2012, tom XV NU există niciun semnatar al vreunui studiu sau articol cu numele Bogdan Florin Chiriluță”.
O altă minciună a conferențiarului universitar o regăsim și în cazul articolului pe care domnia sa susține că l-a publicat în Revista Pontica, nr. XLV, 2012. În mod oficial, conducerea Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța, editorul Revistei Pontica, ne-a transmis că dl. Bogdan Chiriluță NU figurează printre autorii Revistei Pontica.
Nici la capitolul cărți publicate Chiriluță nu stă mai bine. Din cele patru pe care le-a trecut pe lista de lucrări, una este plagiată și încă una nu era tipărită la data susținerii examenului (candidatul nu a făcut nicio mențiune în acest sens ). Desigur, nu vorbim aici de valoarea lor științifică și de bănuiala noastră că toate cele patru sunt plagiate. De altfel, mai multe lucrări NU erau publicate la data susținerii examenului, deși legea spune că doar două pot fi în curs de apariție.

Cazul Chiriluţă, verificat şi de ARACIS

Trebuie menționat faptul că Universitatea ”Ovidius” ne-a transmis în mai multe rânduri că și suspiciunea de fraudare a examenului de conferențiar va fi analizată de Comisia de Etică. Cu toate acestea, după mai bine de șapte luni de la apariția articolului nostru, această comisie nu a dat nici un verdict. Singura analiză a fost cea referitoare la plagiat, dar și acolo s-a încercat din greu albirea conferențiarului Chiriluță Bogdan.
Zilele aceasta și o comisie ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior) a venit la Universitate și a cerut clarificări cu privire la conferențiarul plagiator. Totodată, printr-o adresă oficială, prorectorul Mihai Gîrțu i-a solicitat lui Chiriluță să prezinte comisiei pentru verificarea activității științifice și de cercetare a candidaților înscriși la concursul pentru ocuparea posturilor de conferențiar și profesor câte un exemplar din fiecare carte sau articol pe care acesta susține că le-a publicat.

Călin Gavrilaș

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top