Comisia Europeană

EXCLUSIV: Candidați la Senatul Universității “Ovidius”, implicați în transferuri ilegale

Celebrul raport al Corpului de Control al Ministerului Educației Naționale (MEN), atât de ascuns de ochii publicului de către oficialii Universității “Ovidius” din Constanța (UOC), consemnează la capitolul transferuri de studenți mai multe nereguli. În perioada verificată de reprezentanții ministerului, 2009-2013, au fost descoperite multiple încălcări ale legii realizate de decanii facultăților, în cârdășie cu rectorii care s-au perindat la conducerea UOC în acești ani (Victor Ciupină până în 2012 și Dănuț Epure). Mai mulți dintre acești decani candidează în prezent pentru un loc în Senatul UOC.

Un articol de Călin Gavrilaș

Pentru a păcăli controlul, facultățile au pus la dispoziția MEN acte incomplete, fapt consemnat de mai multe ori de către Corpul de Control în cele aproape 200 de pagini ale Raportului oficial. Cu toate acestea, reiese clar că decanii s-au comportat ca boierii pe moșie, abuzând de funcția pe care o ocupau (unii o ocupă și acum), folosindu-se de anumite ambiguități ale regulamentelor UOC sau chiar încălcând legea cu bună știință. Pentru toate acestea nu a răspuns nimeni până acum. Actualul rector, Sorin Rugină, a preferat să conserve o stare ilegală de fapt neluând nicio masură asupra celor vinovați de astfel de transferuri. Așa se explică și încercarea sa de a dosi Raportul sau de a ne intimida cu drepturi la replica.

“Dezvăluiri” vă prezintă o primă parte a transferurilor ilegale realizate în perioada 2009-2013 la unele facultăți din cadrul UOC. În multe cazuri am fost nevoiți să cercetăm acolo unde reprezentanții MEN nu au avut acces din cauza lipsei de transparență a decanilor care au încercat să-și ascundă ilegalitățile. Pe alocuri au și reușit.

Alături de exemplele din articol, veţi găsi în fotografiile ce îl însoţesc şi alte cazuri de studenţi transferaţi ilegal, fără a susţine admitere, fără a avea numărul minim de credite, sau transferaţi la specializări incompatibile cu studiile efectuate anterior. Toate acestea completează imaginea de ansamblu de la Ovidius, din perioada 2009-2013, când aceasta a adevenit o adevărată „Universitate unde totul e posibil”. Daţi click pe fotografii, pentru a le mări!

Transferuri ilegale la Construcții și Inginerie

La Facultatea de Construcții, în perioada decanului Virgil Breabăn (2010-2011) s-a realizat transferul unei studente de la Universitatea Tehnică de Construcții București în anul IV la instituția constănțeană, deși transferul studenților în an terminal este interzis (Ordin de Ministru 4722/2000). Tot la această facultate, și tot cu aprobarea decanului, s-a realizat un transfer de la studii de licență la studii masterale fără ca studentul să fi trecut printr-un examen de admitere la masterat.

O altă încălcare a legii a fost consemnată în Raportul Corpului de Control al MEN în cazul unui transfer efectuat în anul universitar 2009/2010 de la Universitatea Politehnică București (Facultatea de Transporturi) an IV de studii, la Universitatea „Ovidius” din Constanța, Facultatea de Inginerie Mecanică , Industrială şi Maritimă, an IV de studii. Concret, decanul de la acea vreme, prof. Remus Zăgan (actualmente președintele comisiei de etică a Universității Maritime din Constanța!) a aprobat un transfer în an terminal încălcând Ordinul de Ministru 4722/2000.

Constructorul transformat peste noapte in informatician

De asemenea, Raportul Corpului de Control al MEN, consemnează că la Facultatea de Matematică și Informatică, în anul 2011/2012 ( decan fiind prof. Wladimir-Georges Boskoff, actualmente membru în Comisia de etică a UOC!) s-a realizat transferul unui student în anul II între programe diferite de studii, care fac parte din domenii diferite de studii, ceea ce în viziunea corpului de control reprezintă o problemă ce trebuie atent verificată de Senatul universității. Astfel, studentul a primit acordul de a se transfera de la Facultatea de Construcții – specializarea Inginerie Civilă, la Facultatea de Matematică și Informatică – specializarea Informatică.

Admis, fără să fi participat la Admitere!

Deși Facultatea de Psihologie și Științele Educației a fost menționată de Raportul MEN cu un singur transfer realizat în anul universitar 2012/2013 (decan prof. Virgil Frunză), și acesta ridică mari semene de întrebare cu privire la legalitatea lui deoarece studentul este transferat la Constanța de la Universitatea “Hyperion” din București, Facultatea de Psihologie, an II de studii, încălcându-se legislația UOC. Astfel, Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea Concursului de admitere la studii de licenţă în Universitatea „Ovidius” din Constanţa specifică la articolul 22 că „studenţii admişi la domeniile de studiu acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu din cadrul instituţiilor de învăţământ superior particular pot să-şi continue studiile în cadrul domeniilor de studiu identice sau similare din Universitatea „Ovidius” Constanţa, cu condiţia ca aceştia să participe la concursul de admitere în domeniul de studiu de licență respectiv şi să fie declarați admişi în cadrul cifrei de şcolarizare aprobate. Anul de studiu în care studenții admişi prin concurs vor fi înmatriculaţi este stabilit de către Consiliul facultăţii de care aparţine respectivul domeniu de studiu de licenţă, pe baza documentelor de şcolarizare, prezentate de student”. Bineînteles că studentul nu a participat la nici un concurs de admitere.

Studenți exmatriculați în alte parți – „transferați” ilegal la Ovius

Una din practicile cele mai șocante consemnate la „Ovidius” este „transferul” studenților exmatriculați din diferite motive de alte universități. Raportul menționează mai multe cazuri de persoane care își pierduseră statutul de student, fiind exmatriculate, și care sunt teleportate (în aceste cazuri termenul „trasferat” nu își prea are sens) direct la cursurile de zi ale Universității „Ovidius”, fără măcar a susține un examen de admitere. De exemplu, o studentă exmatriculată în anul IV de studii de la Facultatea de Medicină Generală din Iași primește acordul de transfer la Medicină Generală Constanța, ignorându-se baza legală care invocă susținerea unui examen de admitere în cazul studenților exmatriculați. Totul s-a întâmplat în anul universitar 2009/2010 cu acordul decanului de atunci, prof. Petru Bordei.

Regulamentele sunt pentru fraierii care își iau examenul

Facultatea de Medicină Dentară apare menționată în Raport cu două transferuri realizate în perioada 2011-2013. Deși actul nu consemnează vreo neregulă, și în aceste două cazuri s-a încălcat legislația. Conform regulamentelor în vigoare la acea dată, la Facultatea de Medicină Dentară, condusă de decanul Aureliana Caraiane, era necesar ca un student să aibă cel puțin 45 de credite pentru a primi acordul de transfer. Cei doi studenți transferați aici aveau recunoscute doar 37, respectiv 40 de credite, neîndeplinind condiția pentru a fi înmatriculați.

Prorectorul – campion la transferuri ilegale

Pentru a-i induce în eroare pe membrii Corpului de Control al MEN, reprezentanții Facultății de Științe Aplicate și Inginerie au pus la dispoziția acestora date insuficiente și incomplete. Cu toate acestea, raportul consemnează mai multe fapte ilegale realizate cu semnătura decanului de la acea dată Mihai Gîrțu, cel care în acest moment a avansat la funcția de prorector al UOC. De numele lui Gîrțu se leagă și ancheta noastră referitoare la admiterea frauduloasă de la Facultatea de Fizică din noiembrie 2011. Revenind la transferurile de studenți, sunt consemnate încălcări ale Ordinului de Ministru 4722/2000 privind transferul in ani terminali, transferul unor studenți exmatriculați de facultățile de unde veneau, fără susținerea unui examen de admitere, și înmatricularea fără respectarea legală a numărului minim de credite necesare pentru un transfer valid (30 de credite). Nu mai puțin de 10 transferuri ridică mari probleme de legalitate pentru care, încă, nu a răspuns nimeni.

Sute de transferuri, la „Litere”

Un capitol cu totul aparte este legat de Facultatea de Litere. Aici, inspectorii MEN menționează că “situația raportată de conducerea Facultății de Litere este cea mai incompletă și confuză în condițiile în care numărul studenților români transferați este cel mai mare din UOC și anume 362 de studenți.”

De fapt, multe din aceste transferuri s-au făcut de la programe de studii universitare de licență  neautorizate sau neacreditate de Agenția Româna de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) și neaprobate de Guvernul României la programe acreditate aflate în lichidare (Limba și literatura Engleză- Limba și literatura Spaniolă) sau având calificativ ARACIS de ”încredere limitată” (Limba și literatura Engleză- Limba și literatura Italiană/Franceză). Conform unui raport ARACIS din mai 2012 se precizează că la Facultatea de Litere, condusă de decanul Adina Ciugureanu (actualmente director de Școală Doctorală) „s-a făcut transfer ilegal al studenților în timpul anului universitar, iar conferirea certificatelor și a diplomelor prezintă neclarități”.

De asemenea, aici sunt mari semne de întrebare legate de înființarea și funcționarea anumitor programe, precum și a unor înmatriculări de studenți făcute în baza hotărârilor de Senat, fără existența unor Ordine de Ministru, pentru transferuri de la programele în lichidare (conf. Legii Educației Caționale art. 361/2011).

 

Vom reveni cu detalii despre aceste probleme de la Facultatea de Litere, dar și cu alte facultăți ale Universității Ovidius unde s-au făcut ilegalități menționate în raportul Corpului de Control al MEN.

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top