Actualitate

Doi profesori au vrut să vadă cum se desfășoară „Bacalaureatul” la profesională în liceul lor. Ce au descoperit și ce li s-a întâmplat din această cauză

Doi profesori ai liceului Tehnologic Dimitrie Leonida (Liceul Auto) din Constanța au avut curiozitatea de a vedea cum se desfăşoară Examenul pentru certificarea competențelor nivel 3, proba practică, la ei în liceu.

Examenul în cauză este organizat la școlile profesionale și este echivalentul bacalaureatului de la licee. Și dacă credeţi că nu este un examen important, mai vorbim după ce ajungeți cu mașina în service, cu probleme la sistemul de frânare și ea va fi reparată de un absolvent de la „Dimitrie Leonida” care a promovat examenul pe șpagă (caz ipotetic, desigur!).

Suspiciunile profesorilor Marius Dumitrescu și Paula Panait au avut la bază alte două examene organizate la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida la care s-au înregistrat vicii de organizare, vicii confirmate oficial de Inspectoratul Școlar Județean sau recunoscute de autori.

Că tot vorbim de autori, Examenul pentru certificarea competențelor nivel 3 a fost organizat de Popescu Hariclia, șefa ariei curriculare „Tehnologii”. Deși în urmă cu câteva luni Popescu și-a dat demisia din această poziție (după organizarea defectuoasă a unui concurs școlar), se pare că a revenit asupra deciziei, pretextând că s-ar fi retras în urma unor presiuni. În orice caz, în liceu nu este clar dacă demisia respectivă mai e sau nu în vigoare, iar această ambiguitate este întreținută de directorul Ionuț Pătrașcu. Cu toate acestea, după cum spuneam, tot Hariclia Popescu a fost desemnată șefă a Comisiei de evaluare pentru acest examen.

Revenind la firul epic, în dimineața zilei de 5 iulie 2023, cei doi profesori au mers în două service-uri auto, unde elevii susțineau proba practică.

„Mai întâi am căutat la avizierul școlii, să aflu unde se desfășoară examenul și cum sunt repartizați elevii, conform art. 23, alin. (3) din metodologie și… surpriză. Am găsit doar un document cu număr de înregistrare și conținând un grafic cu locațiile unde se ține examenul, ziua și ora de începere a examenului, dar documentul NU era semnat de președintele și secretarul comisiei.

Comisia care a revoluționat fizica: a fost în două locuri în același timp!

O singură comisie de examinare trebuie să fie prezentă în același interval orar în 2 locații diferite, respectiv, Expocar Trade Center și BLC Autohouse Leader, ceea ce contravine metodologiei, art. 13, alin. (5) care spune că comisiile de examinare din centrele de examen funcționează în mod legal în prezența tuturor membrilor ei.

Ca să îmi văd elevii la examen, mă deplasez la Expocar Trade Center și găsesc la fața locului într-un birou, secretarul în persoana d-lui Militaru Laurențiu, monitorul, evaluatorul extern cadru didactic și pe doamna profesor Drăgan Cristina, cadru didactic din cadrul școlii noastre, care nu știm în calitate se afla acolo, atât timp cât în metodologie la art. 14, alin.(i) scrie clar că comisia de examinare are printre atribuțiuni și luarea de măsuri pentru ca în spațiul în care își desfășoară activitatea comisia de examinare să nu pătrundă persoane străine neautorizate de CJEC sau CNEC, cu atât mai mult un cadru didactic din școala noastră.

Evaluator era un… ELEV!

Merg și în service și, surpriză, elevii erau evaluați de un singur evaluator din partea agentului economic și NU 3 (un evaluator cadru didactic de specialitate din altă unitate de învățământ și doi evaluatori din partea agentului economic) așa cum prevede metodologia la art. 12, alin. (2). Mai mult decât atât, evaluatorul din partea agentului economic era un elev din cadrul liceului nostru înscris la seral, angajat al agentului economic. Văzând toate acestea, mă hotărăsc să merg si la BLC Autohouse Leader, celălalt service. Ajung acolo, la intrarea în service mă întâlnesc cu mai mulți elevi, pe care îi întreb dacă au dat examenul, unii îmi spun că da, alții că urmează. Aceștia din urmă aveau în mână deja biletul cu subiectul și așteptau să le vină rândul să fie examinați. În același timp, din biroul alăturat ies doamnele profesoare Popescu Hariclia, președintele comisiei de examinare și Sandu Iulia, care nu știm ce calitate are în acest concurs și mă poftește afară zicând că acolo are loc un examen, însă zona în care eram noi era departe de elevatoarele service-ului, unde de fapt dădeau elevii examenul. Am ieșit afară și afară mă întâlnesc cu domnul evaluator din partea agentului economic, care mi-a spus că a luat o pauză că a transpirat, deci în tot acest timp era pauză, când doamnele m-au poftit afară, însă elevii trăseseră deja subiectele, dar era pauză.

În același moment, au apărut la service-ul BLC Autohouse Leader domnul Militaru Laurențiu, secretarul comisiei și monitorul comisiei, care practic plecaseră de la celălalt service. Mă întreb: în service-ul acela, la Expocar Trade Center, ce se întâmpla în tot acest timp, cu cine rămăseseră elevii, ce făceau elevii? M-am întors la Expocar Trade Center și am constatat că examenul era în plină desfășurare doar în prezența evaluatorului extern cadru diactic care era în birou, nicidecum în service lângă elevii care susțineau examenul și același evaluator din partea agentului economic, elevul nostru de la seral care se afla în service cu 5 elevi.

Mă întreb ce nume apar și cine semnează în cataloagele de examen ținând cont că în niciuna din locații nu era comisia completă așa cum se menționează la art. 13, alin.(5) din metodologie?”, scrie Paula Panait într-un memoriu trimis Ministerului Educației și Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Cum se face dreptate în invățământ: Sunt anchetați cei care demască nereguli!

La câteva zile după acest episod, sistemul s-a activat și a făcut ce știe el mai bine: în loc să investigheze cele relatate, a început să îi ia la întrebări pe cei care au scos la iveală neregulile. Din informațiile noastre, mai întâi o persoană cu funcție destul de înaltă din Minister a purtat o discuție telefonică cu directorul Pătrașcu Ionuț. Mai apoi, directorul a luat-o la întrebări pe autoarea memoriului, dorind să afle ce a căutat la cele două service-uri auto. Văzând că nu o poate intimida, Pătrașcu s-a folosit de ședința Consiliului de Administrație. Acolo i-a citit o adresă prin care Inspectoratul Școlar Județean cere o notă de serviciu, în care cei doi profesori sunt somați să spună ce calitate au avut în organizarea examenului de nivel 3 probă practică.

Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top