Opinii

Despre sfinți, cu onestitate

Sfântul nu este un super-erou. Sfântul este un creștin care a reușit să confirme așteptările lui Dumnezeu.

Sfinții pe care îi cinstim nu sunt altceva decât cei despre care știm, încă din viața lor de pe pământ, că au reușit această performanță, de a se mântui.
Unii sunt eroi, alții sunt minunați în firescul și naturalețea vieții lor.

Îi cinstim pentru că vedem în ei exemple demne de urmat.
Ne rugăm lor pentru că avem credința că pot fi mediatori către Mediatorul, fiind prietenii lui Dumnezeu.

Însă pentru a avea parte de un cult sănătos al sfinților, trebuie să fim atenți la adevărul vieții lor , dar și autenticitatea sfinților.
Nu e greu să te prinzi că unele vieți de sfinți, iar în unele cazuri chiar unii sfinți, sunt inovații ale unor minți omenești, povești păgâne creștinate.
De exemplu, bună parte din viața sfântului Gheorghe e o fantezie, e o încercare de preluare în context creștin a legendei semizeului Tezeu.
Viața Mariei Magdalena este o compilație a mai multor personaje din Noul Testament plus câteva legende medievale.
Ceea ce citim în viața lui Ciprian al Cartaginei este sinteza biografiei originale a sfântului cu o legendă cu vrăjitori.
Despre sfântul Iachint de VIcina nu știm decât că a existat și a fost mitropolit în Vicina și apoi în Țara Românească. Dar nu e suficient să îl vedem în calendar.

Lista e lungă…. Și o putem continua cu canonizări politice (Constantin cel Mare, Justinian, Carol cel Mare, etc.).

De asemenea putem face o listă de sfinți părinți care nu și-au mai găsit locul meritat în calendar după ce au fost condamnați într-un mod destul de discutabil la conciliul V ecumenic. Origen, Didim cel Orb, Evagrie Ponticul sunt printre ei.

Pentru un cult sănătos al sfinților trebuie să știm precis pe cine și de ce îl cinstim. Căci nu ne închinăm la basme și legende.

De asemenea ar fi fain să vedem în sfinți modele de actualitate, pe sfinții contemporani nouă. Biserica Catolică face astfel de canonizări.
Dar nu ar lipsi altfel de sfinți și din Biserica Ortodoxă. Mă gândesc la două persoane pe care le consider sfinte: 
Mioara Grigore, mamă de 5 copii, care a murit de un cancer pe care l-a purtat cu demnitaatea unui martiriu .
acea doamnă necunoscută (oare mai trăiește?), autoarea Jurnalului Duhovnicesc, publicat la editura Bizantină, care ne arată isihasmul la bloc, în viața de zi cu zi.

Aceste două doamne au ce să ne învețe pe toți mai mult decât basme cusute cu ață albă și alte minciunele pioase livrate prin sinaxare.

Bogdan Duca

Bogdan Duca, este teolog și politolog. Lucrează ca publicist, analist politic și ca cercetător în domeniul științelor religioase.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top