Editorial

Anularea SMURD-show, nu capul lui Arafat

La MAI se face, zilele acestea, un audit. E, după ştiinţa mea, primul audit în istoria instituţiei. Practic, s-a adunat atâta mizerie în MAI că le va fi nevoie auditorilor de câte două săptămâni de scris la raport, pentru fiecare săptămână de verificat. Deşi în România scopul dinainte stabilit al acestui gen de activitate e găsirea unei motivaţii pentru sachimbarea unor inşi de pe funcţii, am vrea să sperăm că acest audit va fi unul care să identifice probleme şi soluţii, nu doar motive. Nu de alta, dar, după trasferul lui Raed Arafat (cu tot cu serviciile de ambulanţă şi urgenţă) la MAI, acest minister a ajuns, ilegal şi dezastruos pentru România, să monopolizeze toate intervenţiile în situaţii de urgenţă. Oficial, resortul acestui audit e reprezentat de publicarea în campanie a filmărilor de la Colectiv.
Aceste filmări, scoase din dulap şi făcute publice cu patru ani întârziere, demonstrează chestia aia de care noi scriem de vreo 10 ani încoace, iar o ţară întreagă refuză să înţeleagă şi să vadă: Când vine vorba de SMURD sau de situaţiile de urgenţă, contează mai întâi show-ul, şi abia apoi (dacă mai rămâne loc şi de ele), vieţile celor ce trebuie salvaţi.
Pentru început, trebuie lămurit un aspect – momentul în care au fost făcute publice înregistrările nu a fost întâmplător. A fost vorba aproape sigur de o „petardă de campanie” menită a îndrepta atenţia într-o direcţie, sau a distrage atenţia de la campania pentru prezidenţiale (sau mai degrabă de la lipsa unei campanii electorale reale…) Dar o informaţie difuzată târziu e mai bună decât o informaţie care nu e difuzată niciodată.
Revenind la filmul de la Colectiv, în acesta se văd scene dureroase, oameni întinşi pe jos care nu primesc niciun ajutor, pompieri care stau de pomană sau aleargă de pomană în toate direcţiile, într-o scenă de haos total.

Pompierii şi-au făcut treaba bine

Contrar opiniei generale, sunt de părere că imaginile arată pompierii făcând ceea ce trebuie şi ceea ce puteau să facă în condiţiile date. Misiunea pentru care ei sunt pregătiţi este stingerea incendiilor şi evacuarea persoanelor. Persoanele întinse pe jos ce apar în filmare sunt, tehnic, evacuate (sau autoevacuate), deci regulamentul le impunea pompierilor să-i treacă cu vederea. În privinţa faptului că majoritatea pompierilor din filmare se agitau fără scop, ca nişte găini fără cap – acest lucru e parţial de înţeles, date fiind complexitatea evenimentului şi nivelul de pregătire al lor şi mai ales al şefilor lor.
În plus, conform tuturor protocoalelor de intervenţie, primul lucru pe care pompierii trebuie să îl facă este evaluarea şi securizarea perimetrului. Cu toţii adorăm poveştile despre eroi care şi-au riscat viaţa ca să o salveze pe a altora. Dar realitatea că dacă aţi fi soţia, copilul sau şeful responsabil al unui pompier, nu i-aţi cere acestuia să îşi rişte viaţa, ci să se asigure în primul rând că perimetrul este sigur, că nu se va adăuga şi el pe lista victimelor şi că se întoarce seara acasă. Pompierii au aplicat acestă regulă universal variabilă, ignorând victimele şi mergând întâi să se asigure că incediul este stins şi că nu le bufneşte ceva în cap în timp ce ei stau lângă supravieţuitori.
Un alt motiv pentru care le acord bilă albă pompierilor care au participat la intervenţie este experienţa exerciţiilor de simulare. Suntem cu toţii familiari – dacă nu din experienţă, atunci din relatările în mass media – cu exerciţiile periodice de simulare a unui dezastru cu victime multiple. Cu ocazia acestor simulări, autorităţile cu roluri diverse învaţă să lucreze împreună şi fiecare are rolul său: Pompierii simulează neutralizarea pericolelor, poliţiştii securizează perimetrul, asigură evacuarea persoanelor neafectate şi împiedică accesul publicului, iar personalul sanitar simulează trierea şi tratarea victimelor.

Regula 1 în SMURD-Show: „Salvarea, la uşă!”

La exerciţiu, pompierii lucrează, dar nu singuri, ci cot la cot cu celelalte autorităţi. Nu o să vedeţi la simulare pompieri cu „victime” pe targă, căci aceasta este treaba personalului medical. În situaţia de dezastru maxim reprezentată de incendiul de la Colectiv, pompierii au procedat ca la exerciţiu, doar că de data aceasta lângă ei nu a apărut niciun medic sau asistent. De ce? Pentru că aceasta e regula numărul unu a scenariului SMURD-Show: „Salvatorii” în prim plan, Salvarea la uşă…
Conform raportului oficial, prima la faţa locului a sosit o maşină de la Ambulanţă, iar medicii şi asistentele de la Maternitatea Bucur aflată în apropiere au intervenit în forţă pentru a-i ajuta pe răniţi. Cu toate astea, în filmarea evenimentului nu apare niciun halat alb. Personalul medical şi caravana de Ambulanţe sosită la faţa locului au fost ţinute înafara cordonului de asigurare a perimetrului, cel puţin în partea intervenţiei ce apare în filmări. Nu a fost prima oară când s-a procedat astfel, un alt exemplu fiind incendiul de la maternitatea Giuleşti, când ambulanţele au au fost ţinute la poartă, în timp ce „salvatorii” salvau. Incendiul de la maternitate a constituit o culme de PR pentru SMURD-Show: Vina a căzut exclusiv pe medici şi asistente, iar „salvatorii SMURD” s-au acoperit de glorie. Propaganda pro-SMURD s-a hrănit ani de zile din carnagiu, Raed Arafat declarând în mod repetat, cu subiect şi predicat, că tot ce e bun în acea intervenţie se datorează doar SMURD şi că cine ştie ce s-ar fi întâmplat dacă nu intervenea SMURD. Asta în condiţiile în care, şi atunci ca şi la Colectiv, personalul medical exista la faţa locului, dar nu era lăsat să participe…
Ca o notă specială, trebuie notat că la maternitatea Giuleşti intervenţia nu a fost filmată, sau dacă s-a filmat, imaginile sunt ţinute la sertar. Poate, dacă ar fi existat sau ar fi fost făcute publice, am fi văzut pompieri învârtindu-se în cerc, în timp ce copii mureau. Dacă la Colectiv – unde pompierii şi şefii lor aveau mai multă experienţă – intervenţia a fost un dezastru, e lesne de intuit că situaţia la Maternitatea Giuleşti a fost la fel de deplorabilă, dacă nu chiar mai rea. Fără filmări, credem în poveştile lui Arafat (care nici el nu a participat la intervenţie), sau rămânem cu un mare semn de întrebare…

Cine a ţinut Salvarea în poartă?

În ţările normale la cap, primul lucru care se face după stingerea urgenţei este o analiză care să arate ce nu a mers şi ce se putea face mai bine. În România, primul lucru care se face este să se ascundă gunoiul sub preş.
Raportul Colectiv, întocmit la comanda Guvernului Cioloş, a fost denunţat de Raed Arafat ca fiind subiectiv şi rău-intenţionat. Arafat, care avea toate pârghiile legale şi ilegale pentru a comanda şi a desfăşura el însuşi o anchetă – nu a făcut-o. La fel cum nu a dispus o evaluare după niciunul din celelalte evenimente ce au zguduit atât România, cât şi imaginea salvatorilor-nesalvatori. Lucrurile au rămas la stadiul de „merge şi-aşa”, harababura criminală de la Colectiv urmând a se repeta cu siguranţă la alte evenimente nefaste din viitor, la fel cum s-a repetat deja în cazul navei cu oi eşuate la Midia. Din fericire, de data asta au murit doar oi. Să sperăm că data viitoare vor muri şi nişte cai, deşi – nu-i aşa? – nu mor caii când vor câinii…

Cât valorează capul lui Arafat?

Raed Arafat este, ca formaţie, medic anestezist. De practicat, nu ştiu să-şi fi practicat vreodată meseria. Câţiva ani s-a jucat ilegal de-a salvarea, apoi – în ţara în care nimeni nu primeşte nicio şansă gratis sau fără pile – a „inventat” în mod magic o instituţie – SMURD – medici, generali şi miniştri călcându-se pe capete să îi dea gratis tot concursul. Subalternii îl pupă în fund vorbind despre el ca despre „Domnul Ministru”, fanii îl pupă cu numele „Domnul Doctor”. Amândouă titulaturile sunt exagerate, dar prima are un sâmbure de adevăr – deşi nu a fost niciodată ministru plin, Arafat a fost ministru secretar de stat o perioadă mai mare decât a funcţionat ca medic. Cel mai probabil, de vreo 1.000 de ori mai mare.
Norocul arabului Arafat este că majoritari în această ţară sunt românii – neam creştin-ortodox, care crede în minuni şi care are nevoie să creadă în minuni chiar şi atunci când ele nu se produc. Cei care au scuturat acest atavism au priceput că – în ţara în care fiecare guvernare nouă dă afară după alegeri până şi funcţionarii de rang doi din serviciile locale doar ca să îşi angajeze propria clientelă politică – „minunea” că Arafat a rămas ferm înşurubat în toate guvernele din 2006 încoace îşi are sursa în sfere mai înalte şi mai înstelate decât cea a partidelor politice.

Greu De Demis 2

Arafat va fi greu de dat jos. Ca să îl desşurubezi din guvern, trebuie mai întâi să scoţi toate piuliţele şi şaibele care îl ţin agăţat pe partea cealaltă. Cu tupeul clasic al funcţionarului român care nu şi-ar asuma nimic şi nu ar accepta niciodată că ceva e greşit, el a anunţat deja că nu va demisiona, indiferent de concluziile auditului din MAI.
Ar fi regretabil ca scopul auditului să fie demiterea lui Arafat. Problema la MAI nu e un om, ci întregul sistem. Generalul ISU care a pus alături de Arafat bazele fundaţiei SMURD a fost trimis de DNA la puşcărie pentru trucarea examenelor de angajare. Toţi şefii ISU de la Colectiv sau de după Colectiv s-au dovedit incompetenţi promovaţi pe pile, denunţaţi chiar de subalternii nemulţumiţi. Inspectoratul aviaţiei din MAI a făcut alba-neagra cu avionul SMURD, iar de la înfiinţarea serviciului de elicoptere SMURD o duzină de aparate s-au prăbuşit, Inspectoratul dosind cadavre şi responsabilităţi în spatele secretului militar. De poliţie şi jandarmerie nu mai zic nimic – ne lovim cu toţii zilnic de ele şi ştim cum stau lucrurile. Sau hai să zic ceva, fără alte comentarii – 10 august 2018.
Personal, nu am nicio aşteptare de la auditul dispus la MAI. Nicio speranţă că va zgâria măcar pojghiţa sistemului defect. Să nu uităm – protejatul lui Gabriel Oprea la şefia Poliţiei Române a fost numit în angelicul guvern tehnocrat direct ministru de interne. Acelaşi guvern tehnocrat l-a menţinut pe funcţie pe Arafat. Iar acum e secretar de stat în acelaşi minister Bogdan Despescu, fostul şef al IPJ Constanţa. După un stadiu de vreo şase luni în care Despescu a fost ca o fantomă prin IPJ, el a reuşit 1) să devină şef deplin (anterior fusese doar împuternicit pe funcţie), în urma unui concurs la care a participat de unul singur, şi 2) să obţină gradul de chestor – necesar pentru a putea fi numit în funcţii mai înalte. După şase luni de figuraţie la IPJ Constanţa, el a fost prompt promovat de acelaşi guvern tehnocrat, pentru încă un an de figuraţie la şefia Poliţiei Române. Numit de „tehnocaraţii” Cioloş, Barna, Tobă şi Dâncu, susţinut de PSD-Dragnea-Tudose, apoi debarcat de PSD-Dragnea pe motive scornite, fantomaticul Despescu este acum readus în minister de către… PNL.
Practic, în ultimii zece ani, rolul de ministru în MAI a fost unul de Bulă, care să numească pe cine i se zice să numească, şi să lustruiască cu fard buboiul plin de puroi numit M.A.I. Prin urmare, nu îmi fac iluzii – un audit dispus de şeful MAI va fi tot atât de eficient ca un audit comandat într-o primărie – de femeia de serviciu.
Sper măcar atât – că ţinta nu va fi Arafat, ci se vor mai limita proporţiile SMURD-show-ului. La următorul Colectiv, să avem şi-o ambulanţă. Măcar una. În rest, e o vorbă românească – nu pleacă câinii de la măcelărie. Dacă MAI va fi mai mult un minister pentru români şi mai puţin un oficiu de ascuns responsabilităţi în spatele secretului militar şi a eternului „autorităţile şi-au făcut treaba”, Arafat va pleca singur, sau i se va găsi un nou job, la o altă măcelărie.

Un articol de Răzvan Petre

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top