Fără categorie

Deşeuri nucleare: Comisia propune standarde de securitate pentru depozitarea definitivă

Bruxelles, 3 noiembrie 2010

Comisia a propus astăzi standarde de securitate pentru depozitarea definitivă a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive care provin de la centralele nuclearo-electrice, precum și din activitățile medicale sau de cercetare. Prin directiva propusă astăzi li se cere statelor membre să prezinte programe naționale în care să specifice când, unde și în ce mod vor construi și vor gestiona depozite definitive de deșeuri radioactive pentru a se garanta cele mai înalte standarde de securitate. Directiva conferă standardelor de securitate convenite la nivel internațional caracter juridic obligatoriu și executoriu în Uniunea Europeană.

Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, a declarat: „Securitatea nucleară este de interes pentru toți cetățenii și pentru toate țările UE, indiferent dacă sunt în favoarea sau împotriva energiei nucleare.Trebuie să ne asigurăm că avem cele mai înalte standarde de securitate din lume pentru a ne proteja cetățenii, …

Bruxelles, 3 noiembrie 2010

Comisia a propus astăzi standarde de securitate pentru depozitarea definitivă a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive care provin de la centralele nuclearo-electrice, precum și din activitățile medicale sau de cercetare. Prin directiva propusă astăzi li se cere statelor membre să prezinte programe naționale în care să specifice când, unde și în ce mod vor construi și vor gestiona depozite definitive de deșeuri radioactive pentru a se garanta cele mai înalte standarde de securitate. Directiva conferă standardelor de securitate convenite la nivel internațional caracter juridic obligatoriu și executoriu în Uniunea Europeană.

Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, a declarat: „Securitatea nucleară este de interes pentru toți cetățenii și pentru toate țările UE, indiferent dacă sunt în favoarea sau împotriva energiei nucleare.Trebuie să ne asigurăm că avem cele mai înalte standarde de securitate din lume pentru a ne proteja cetățenii, apele și solul împotriva contaminării radioactive.Securitatea este indivizibilă.Un accident care are loc într-una dintre țări poate avea efecte devastatoare și asupra celorlalte.”

Comisia propune instituirea unui cadru obligatoriu din punct de vedere juridic și executoriu la nivelul UE, pentru a se garanta aplicarea, de către toate statele membre, a standardelor comune elaborate în contextul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru toate etapele gestionării a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive, până la depozitarea definitivă.

Directiva prevede, în special, următoarele:

  • Statele membre trebuie să elaboreze programe naționale în termen de patru ani de la adoptarea directivei. Aceste programe trebuie să cuprindă: planuri pentru construcția și gestionarea instalațiilor de depozitare definitivă, prezentând un calendar concret pentru construcție, cu etapele și descrierea tuturor activităților necesare pentru implementarea soluțiilor de depozitare definitivă, evaluări ale costurilor și schemele de finanțare alese.
  • Programele naționale trebuie notificate. Comisia poate solicita statelor membre modificarea acestora.
  • Două sau mai multe dintre statele membre pot conveni asupra utilizării unui depozit definitiv situat pe teritoriul unuia dintre ele. Nu este permis exportul de deșeuri nucleare în scopul depozitării definitive în țări din afara UE.
  • Publicul trebuie informat de către statele membre și trebuie să aibă posibilitatea de a participa la procesul decizional cu privire la gestionarea deșeurilor nucleare.
  • Standardele de securitate elaborate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică devin obligatorii din punct de vedere juridic. Acestea implică existența unor autorități independente care acordă autorizații pentru construirea depozitelor și verifică analizele de securitate pentru fiecare depozit în parte.

 

Context

La peste 50 de ani de la punerea în funcțiune a primului reactor nuclear pentru producerea energiei electrice (în 1956, la centrala Calder Hall din Regatul Unit), nu există încă depozite definitive pentru deșeuri nucleare. Anual, în UE se produc în mod obișnuit 7 000 de metri cubi de deșeuri radioactive de activitate înaltă, acestea fiind în majoritate păstrate în depozite intermediare. Deșeurile de activitate înaltă reprezintă acea parte a combustibilului nuclear uzat reprocesat care nu poate fi reutilizată și trebuie, prin urmare, depozitată definitiv.

Aceste depozite intermediare sunt necesare pentru răcirea și scăderea nivelului de radiații al elementelor combustibile și al deșeurilor de activitate înaltă, însă nu sunt soluții pe termen lung deoarece necesită întreținere și supraveghere continuă. Fiind de obicei situate aproape de suprafață sau la suprafață, depozitele intermediare implică, de asemenea, riscuri de accidente în situații precum prăbușirea unor aeronave, incendii sau cutremure. Există un larg consens în rândul oamenilor de știință și al organizațiilor internaționale, precum AIEA, potrivit căruia depozitarea geologică la mare adâncime reprezintă cea mai sigură și mai adecvată soluție de depozitare pe termen lung a deșeurilor nucleare de activitate înaltă.

Conform Tratatului Euratom, UE are competența juridică de a proteja populația împotriva radiațiilor ionizante. Decizia cu privire la mixul de energie este, însă, de competență națională. Din cele 27 de state membre, 14 dețin centrale nuclearo-electrice.

Informații suplimentare:

Pentru informații suplimentare, a se vedea de asemenea MEMO/10/540.

Propunerea de directivă a Consiliului privind gestionarea combustibilului nuclear uzat și a deșeurilor radioactive poate fi consultată aici

Standardele de securitate ale AIEA:

http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/Pub1273_web.pdf

O Convenție internațională pe aceeași temă este disponibilă la adresa:

http://www.iaea.org/Publications/Documents/Infcircs/1997/infcirc546.pdf

 

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top