Ştiri

Deputatul George Șișcu: Guvernul PSD-ALDE va încearcă să-i determine pe oameni să părăsească de bunăvoie Pilonul II de pensii

În ultima sa declarație politică deputatul PNL de Tulcea, George Șișcu, a atras atenția asupra importanței Pilonului II de pensii și asupra faptului că cei din alianța PSD- ALDE încearcă naționalizarea acestui pilon de pensii.
Mai jos redăm integral declarația politică a deputatului tulcean:

 

„Partidul Naţional Liberal este în mijlocul unei campanii naţionale de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la rolul şi importanţa Pilonului II de pensii, această campanie având loc în contextul în care actuala coaliţie de guvernare dorește naţionalizarea Pilonului II de pensii.

Până în prezent am strâns 170.000 de semnături pentru susținerea Pilonului II de pensii și am informat peste 600.000 de cetățeni români în cursul acestei campanii. Vom continua și mai puternic, mai ales în urma declarației dată de Olguța Vasilescu conform căreia este evident că vor să facă Pilonul II opțional.

La ora actuală există peste 4,1 milioane de români care au contribuit la Pilonul II de pensii, ai căror bani depuşi în conturi individuale, bani care reprezintă proprietatea fiecărui contribuabil, sunt puşi în pericol de guvernul actual şi de coaliţia PSD-ALDE. Intenţia clară a Guvernului este de a pune mâna pe aceşti bani. Primul pas a fost făcut deja: reducerea procentului de contribuţie de la 5,1% la 3,75%, deşi, în conformitate cu legea adoptată privitoare la Pilonul II de pensii, procentul de contribuţie ar fi trebuit să crească la 6%.

Apoi, întrucât o lege de sine stătătoare care să desființeze și să naționalizeze Pilonul 2 ar genera un amplu scandal la nivel european, Guvernul PSD-ALDE va încearca să-i determine pe oameni să-l părăsească de bunăvoie pentru a-și dona banii statului.
Într-un final, prin reducerea numărului de contribuabili, administratorii privaţi își vor pierde interesul şi cei nouă miliarde de euro care s-au strâns până în acest moment în conturile contribuabililor vor intra în administrarea guvernului.

Ori, din punct de vedere al eficienței, statul s-a dovedit deja ca fiind cel mai prost administrator! Mai mult, exact ca și în cazul transferului tuturor contribuțiilor către angajat, subiectul Pilonului II NU s-a regăsit în programul de guvernare al PSD („Îndrăznește să crezi”) pentru care a primit votul în alegeri, fiind astfel o măsură în afara mandatului primit de la cetățeni!

Chiar și Comisia Europeană a criticat măsura reducerii contribuției către Pilonul 2 de pensii, operată prin OUG 82/2017, spunând că reforma celui de al doilea pilon de pensii ar putea afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și performanța pieței locale de capital. Reprezentanții Comisiei Europene au sesizat faptul că reducerile recente ale contribuțiilor la fondurile de pensii din cel de al doilea pilon au fost declanșate mai degrabă de problemele fiscal-bugetare pe termen scurt decat de performanța lor financiară. Acestă concluzie a venit și deoarece situația financiară si funcționarea fondurilor private de pensii din România nu au constituit niciodată un motiv de îngrijorare. Conform datelor OCDE, în 2016 au fost printre cele mai performante fonduri de pensii din noile state membre ale UE, împreună cu fondurile de pensii din Polonia și Croația. Rata de rentabilitate netă reală a investițiilor fondurilor de pensii din cel de al doilea pilon din România era de aproximativ 5 % în 2016, mai mare decât rata medie de rentabilitate (medie simplă) de 3,4 % a fondurilor de pensii din noile state membre ale UE. 

În aceste condiții, PNL se opune categoric acestei tentative de jefuire a cetăţenilor români activi şi de lăsare fără un venit la care au dreptul legal în momentul în care vor ajunge la pensie și susținem creșterea contribuției la Pilonul 2, în primă fază, la 6% – conform angajamentului statului român din programul de aderare la UE, ca mai apoi, în a doua fază să poată fi înregistrată o creștere a contribuției la 8%.”

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top