Politic

Deputatul Antal István-János militează pentru strângerea relațiilor cu Turkmenistanul

Relațiile bilaterale dintre cele două țări au fost marcate la finele lunii octombrie 2018 de două evenimente: Pe de o parte, experți în domeniul transporturilor s-au reunit la Așgabat (capitala Turkmenistanului) pentru a decide asupra direcțiilor de urmat pentru implementarea unui proiect de transport Marea Caspică – Marea Neagră, având ca puncte terminus Turkmenistanul și România. În același timp, o delegație turkmenă a efectuat o vizită de lucru la Brașov, pentru a evalua oportunitățile educaționale oferite de țara noastră.

Deputatul UDMR de Constanța, Antal István-János, a fost în luna iunie a acestui an gazda unei delagații parlamentare turkmene condusă de Yusupguly Eshayev, președintele grupului de prietenie și președintele Comisiei pentru protejarea drepturilor omului și a libertăților din Parlamentul turkmen. Acțiunea a avut loc la invitația domnului deputat Antal István-János, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turkmenistan. Din delegație a mai făcut parte și domnul deputat Shatlyk Ishanov, membru al Grupului de prietenie și membru al Comisiei de lucru cu autoritățile locale și entitățile locale autoguvernate din Parlamentul turkmen.

România-Turkmenistan, autostrada gazelor naturale

Relațiile bilaterale româno-turkmene au cunoscut o dezvoltare substanțială în ultmii ani, cele două țări având un destin comun: Turkmenistan este unul din principalii producători de hidrocarburi din zona Mării Caspice, în timp ce România – odată cu darea în operare a zăcămintelor marine – va îndeplini același rol în zona Mării Negre.
Un rol important în stabilirea și dezvoltarea relațiilor bilaterale este deținut de Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Turkmenistan, condus de deputatul de Constanța Antal István-János. În urma discuțiilor purtate de delegația parlamentară turkmenă cu deputații români, la finele lunii octombrie a fost organizată la Așgabat o întâlnire la nivel de experți, în problematica coridorului de transport Marea Caspică-Marea Neagră. Deja, Turkmenistanul a obținut girul Bruxelles-ului pentru acest proiect și, după evaluarea efectuată de experții din țările implicate – România, Turkmenistan, Georgia și Azerbaijdan – se speră organizarea cât mai rapidă a unei reuniuni a miniștrilor de externe din cele patru țări, care, eventual, să poată conduce la semnarea unei declarații politice comune în sensul demarării acestui proiect important pentru dezvoltarea relațiilor economice și pentru securitatea energetică a întregii europe.
În aceeași perioadă, la Brașov era așteptată o delegație guvernamentală turkmenă condusă de ministrul adjunct al educaţiei, având în componență și rectorii a cinci universităţi turkmene, având ca obiectiv discuții și parafarea unor schimburi în domeniul educaţiei şi cercetării ştiinţifice. Parlamentarii turkmeni au mulțumit, în repetate ocazii, pentru faptul că statul român acordă, anual, burse de studiu pentru 30 de studenți din Turkmenistan și au fost interesați de dezvoltarea în continuare a acestui tip de programe.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top