Politic

Deputat George Șișcu: Actualul guvern sugrumă în fașă viitorul noilor generații

Deputatul liberal, George Șișcu, dezbate prin intermediul unei declarații politice problemele sistemului de educație din țara noastră.

Un număr de 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă au început luni cursurile anului şcolar 2019 – 2020, dar cele mai multe dintre problemele anilor trecuți din sistemul de educație sunt departe de a fi fost rezolvate. Sunt lipsuri care persistă de ani și totuși, toamnă de toamnă, responsabilii din Ministerul Educației, par să fie luați prin surprindere.
La începutul anului școlar 2019-2020, elevii nu vor avea din nou manuale pe bănci, mulți dintre ei nu vor primi corn și lapte și în doar 30% din unitățile de învățământ din țară există cabinete medicale, toate acestea conform unei statistici publicate în luna martie a acestui an.
Această statistică precizează clar faptul că în România sunt 1.180 de școli cu grupuri sanitare necorespunzătoare, față de 1489, câte erau anul trecut, deși un copil a murit în luna aprilie a acestui an, după ce a căzut în fosa septică a unei şcoli din judeţul Iaşi.
Nici la numărul de cabinete medicale nu stăm mai bine, deoarece doar 1.902 școli aveau cabinete medicale generale în 2018, adică 30% din totalul unităților școlare, potrivit datelor INS. Deficitul de cabinete nu este singura hibă de ordin medical din sistemul de învățământ. În 2017 erau 821 de medici școlari raportați la 3.000.000 de elevi. Asta înseamnă un singur medic școlar la 3.654 de elevi.
Nici capitolul siguranța copiilor nu excelează, deoarece există încă un număr de 6365 de școli, adică 34% din clădirile unităților de învățământ, care nu beneficiază nici de pază și nici de camere video.
La toate acestea adăugăm faptul că nici în acest an manualele nu vor fi pe băncile elevilor de clasa a VII-a la începutul anului școlar, ei primindu-le cu trei săptămâni întârziere, potrivit directorilor de edituri.
De asemenea, doar 20 de județe din 41 au demarat licitație pentru pachete alimentare în școli (din produse de panificație, lactate, fructe și legume).
Cam așa arată tabloul la începutul anului școlar, tablou care ne arată clar lipsa de responsabilitate a guvernanților, dezinteresul față de acest domeniu atât de important pentru țara noastră.

În vreme ce toate statele europene privesc educaţia ca piloni principali ai construcției unei societăți, actualul guvern sugrumă în fașă viitorul noilor generații.

Este extrem de grav, deoarece lipsa de interes față de educație, protejarea incompetenței, proasta gestionare a treburilor din educație și lipsa de viziune pentru viitorul copiilor noștri vor avea consecințe extrem de nefaste pe termen lung”, a declarat George Șișcu. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top