Politic

Deputat Bogdan Huțucă: Situaţia economică din România este stabilă

Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, șef al Comisiei de buget din Camera Deputaților, oferă asigurări cu privire la situația economică a României. Deputatul afirmă și că în acest moment BNR foloseşte toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru temperarea inflaţiei.

”Fiecare român resimte astăzi efectele inflaţiei. Situaţia este una dificilă, dar cu toate acestea este bine să privim şi în jur atunci când analizăm starea economiei noastre. În primul rând, o nuanţă importantă este aspectul ce ţine de efectele asupra economiei ale sfârşitului de vară şi începutului de toamnă. Întotdeauna, luna septembrie a înregistrat o creştere, pentru că august este, tradiţional, luna cu cea mai mică rată a inflaţiei din an. În plus, în luna septembrie se reia activitatea economică, situaţie ce generează, în fiecare an, o creştere a consumului, cu efect inflaţionist.

În al doilea rând, din perspectiva inflaţiei, prin comparaţie cu statele din regiune, în România se prezintă cea mai optimistă situaţie. Faţă de rata de 15,9%, cât este în România, observăm rate de 17,2% – Polonia, 18% – Republica Cehă, 20,1% – Ungaria sau 83% – Turcia. Cauzele sunt multiple, însă principalele sunt războiul împotriva Ucrainei şi şantajul energetic al Rusiei, care au determinat creşterea preţurilor în domeniul energiei şi, pe cale de consecinţă, într-un efect de domino, creşterea tuturor preţurilor. Guvernul Ciucă a luat măsurile cele mai bune pentru atenuarea efectelor creşterilor preţurilor energiei pe pieţele internaţionale. A plafonat tarifele la electricitate şi la gaze şi a oferit o compensare de 50 bani a preţului carburanţilor. Potrivit ultimei analize a BNR, dacă nu exista plafonarea tarifelor la electricitate şi la gaze, inflaţia ar fi sărit de 20% încă de la începutul verii. În plus, prin pachetul „Sprijin pentru România”, Guvernul condus de PNL a oferit şi posibilitatea amânării plăţii ratelor, precum şi posibilitatea ca toţi cei care au credite cu ROBOR să poată cere trecerea la IRCC şi să diminueze, cel puţin pentru o perioadă de timp, creşterea ratelor. În momentul acesta, BNR foloseşte toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru temperarea inflaţiei. Rata dobânzii de politică monetară va creşte pentru a reduce cantitatea de bani aflată în piaţă, fapt ce are ca efect temperarea consumului ca ultim efect al acestui domino – reducerea consumului atrage după sine scăderea inflaţiei. Guvernul şi instituţiile abilitate vor continua să elaboreze pachete de măsuri pentru a diminua, cât se poate de mult, efectele evenimentelor din jurul nostru”, a transmis Bogdan Huțucă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top