Ilustru fiu al Comunei Cerna, poetul Panait Cerna s-a născut dintr-un tată bulgar pe nume Stanciof (sau Stanciov) și mamă româncă. Rămasă văduvă înainte de nașterea copilului, mama lui Panait Cerna s-a recăsătorit cu un agricultor român din localitate, tânărul Panait fiind crescut într-o familie românească.
În ciuda posibilităților materiale reduse, familia a reușit să îl ducă să studieze la liceul Nicolae Bălceascu din Brăila, unde tânărul care încă se mai recomanda ca Panait Stanciof a demonstrat aplecare spre literatura universală și limbile franceză și germană.
Debutul literar și l-a făcut în revista „Foaie Interesantă”, fondată de George Coșbuc. Literar, stilul său, descris adesea ca minimalist, romantic, sau tradiționalist, a fost influențat îndeosebi de cel al lui Mihai Eminescu.
Botezat în Biserica Greco-catolică Bulgărească, Panait Cerna vorbea fluent limba bulgară, dar în același timp scria fluent și cu talent în limba română.
Personalitate complexă a începutul de veac XX, Panait Cerna e un poet unic, fiind încadrat de unii critici ca reprezentant al romantismului târziu, de alții ca simbolist, sau chiar ca tradiționalist. Un alt aspect special vine din viața sa, Cerna însușindu-și numele satului în care s-a născut (fapt unic, într-o țară plină de localități redenumite după personalitățile marcante, iar nu invers!)
În zilele noastre, numele lui Panait Cerna este purtat de Biblioteca Județeană din Tulcea, de concursul literar organizat în acest județ anual, precum și de un liceu teoretic din Brăila. Totodată, mai multe orașe din România au străzi denumite „Panait Cerna”, ca dovadă a recunoașterii peste timp a valorii și importanței poetului tulcean.
P.R.