Fără categorie

Danuta Hübner: „Parlamentul îți oferă libertate de exprimare”

Danuta Hübner: „Parlamentul îți oferă libertate de exprimare”
Danuta Hübner: „Parlamentul îți oferă libertate de exprimare” De unde vin eurodeputații? Ei bine, unii dintre ei au lucrat, de exemplu, în alte instituții europene, înainte de a veni în Parlament. În următoarele luni vă vom prezenta mai multe mărturii ale funcționarilor care au părăsit o instituție în favoarea alteia. Danuta Hübner (Polonia) de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat) ne spune săptămâna acesta mai multe despre trecerea de la funcția de comisar pentru politica regională la cea de eurodeputat.

Sursa : © Parlamentul European

De unde vin eurodeputații? Ei bine, unii dintre ei au lucrat, de exemplu, în alte instituții europene, înainte de a veni în Parlament. În următoarele luni vă vom prezenta mai multe mărturii ale funcționarilor care au părăsit o instituție în favoarea alteia. Danuta Hübner (Polonia) de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat) ne spune săptămâna acesta mai multe despre trecerea de la funcția de comisar pentru politica regională la cea de eurodeputat.

Ați lucrat, până acum, pentru trei instituții europene diferite. Cum vă ajută în momentul de față experiența dobândită?

Mă consider cu adevărat norocoasă pentru că am lucrat în cele mai importante trei instituții: ca ministru polonez în cadrul Consiliului, în calitate de comisar pentru Comisia Europeană, şi acum în Parlament. Fiecare instituție este diferită: fiecare are propriul său loc în structura europeană și o cultură instituțională diferită.

Faptul că m-am familiarizat cu alte instituții este foarte folositor. Cea mai mare diferență pentru mine este libertatea de exprimare. Atunci când ești ministru sau comisar, ai anumite constrângeri, trebuie să iei mulți factori în considerație. Aici, în Parlament, este diferit. Eurodeputații pot avea dubii, pot discuta, pot pune întrebări delicate. Nu ai aceste opțiuni în cadrul Comisiei sau în guvern.

În ce sens este diferită activitatea dumneavoastră curentă?

Mă confrunt constant cu aceleași subiecte: probleme europene și politica regională. Dar în Parlament pot face și alte lucruri. În Comisie trebuia să mă limitez la domeniul meu. Glumesc pe tema asta, spunând că acum am chiar și mai mult de lucru, ceea ce nu credeam că e posibil pe vremea când lucram pentru Comisie.

Este, de asemenea, și latura politică. Pentru prima dată sunt un reprezentant ales prin vot. Întâlnirile constitutive sunt foarte importante, plăcute și personale. Cred că sunt vitale pentru orice politician sau reprezentant oficial. Oricine poate influența viețile oamenilor trebuie să le aibă.

Ținând cont de experiența dumneavoastră, vă vine mai ușor să negociați cu Comisia sau Consiliul?

Nu se limitează totul la relațiile pe care le-ai stabilit. Cunoștințele despre modul intern de funcționare sunt foarte importante. Acum, în calitate de șefă a comisiei pentru dezvoltare regională am reușit să stabilesc o colaborare strânsă cu Comisia. Mi-a fost mai ușor pentru că știu mulți oameni care lucrează în acest directorat. Am stabilit un grup de contact care ține legătura permanent cu foștii mei colegi, pentru a ne ușura tuturor munca.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top