Exclusiv

Corupție în învățământ: Profesori plătiți pentru ore nefăcute?

Un înger păzitor al corectitudinii din sistemul de învățământ ne-a oferit copii ale unor documente din Liceul Dimitrie Leonida din Constanța. E vorba de fotografii cu cataloage și condica de prezență a profesorilor, ce par să indice că anumite cadre didactice își ridică salariile fără să meargă la ore, iar elevii primesc note „din burtă”.

Tema profesorilor care nu ar frecventa orele, apare și într-o sesizare făcută la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) de către o profesoară din liceu, ba chiar și într-o plângere penală, depusă de aceeași persoană la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Vi se pare ciudat că acest liceu se află de vreo doi în centrul unor scandaluri care par să nu se mai termine? E greu de înțeles cum, după ce a fost schimbat directorul, problemele persistă? Și dacă v-aș spune că aceste probleme sunt peste tot în sistemul de învățământ? Că invățământul e ca un măr putred, asaltat din interior de viermi? Și că scandalurile care apar ici și colo sunt doar ca urmare a unor profesori care s-au săturat să înghită nedreptăți și abuzuri?

O profesoară vorbește despre mafia din învățământ

”Ceea ce m-a surprins și mai tare este adevărata mafie care există în învățământ tocmai pentru ca acest sistem să rămână un sistem închis. Eu mă pot considera o norocoasă pentru faptul că am intrat în învățământ ca titulară, nu ca suplinitor. Suplinitorii, mai ales dacă sunt tineri și bine pregătiți profesional sunt repede făcuți să plece din sistem fie de voie, fie de nevoie. De aceea am ales să iau atitudine, mai întâi la nivel de școală, unde mi s-a spus că <ce am venit eu să schimb lucrurile care merg de 30 de ani așa?>. Am ales să scriu mai departe la Inspectoratul Școlar Județean Constanța de unde am primit răspunsuri că nu am dreptate, că documentele puse la dispoziție de școală spun altceva. Eu pot să confirm că multe documente se măsluiesc.
De aceea am ales să vă scriu dumneavoastră cu speranța că mai există o șansă pentru învățământul românesc și de ce nu pentru economia României”, a scris profesoara Paula Gabriela Panait în preambulul denunțului penal despre care vă spuneam mai sus.

Denunț despre profesori care nu merg la ore

„Subsemnata Panait Paula Gabriela, cadru didactic titular al Liceului Tehnologic <Dimitrie Leonida>, Constanța am venit astăzi, 08.01.2024 la școală la solicitarea secretariatului școlii și am constatat lipsa doamnei director Popescu Hariclia, transmițându-mi-se că este în concediu de odihnă. Dorim să știm dacă dumneavoastră în calitate de for ierarhic superior v-ați dat acordul scris în această speţă conform legii în vigoare și aveți cunoștință de lipsa doamnei director.
De asemenea, domnul profesor Baciu nu a fost văzut în incinta școlii de când a preluat orele (16 ore/ săptămână) de la doamna director Popescu Hariclia Marinela cu data de 1 noiembrie 2023.
Doamna profesoară Alsakban Lavinia care lipsește sistematic de 4 ani și a fost reclamată în acest sens de doamna profesoară Oprea Adriana în mai multe rânduri, lipsește și acum având locuință în București ca și doamna director Popescu Hariclia”, se arată în sesizarea depusă la ISJ Constanța.

Elevii au primit note fără să vină la școală?

În fotografiile despre care vă spuneam, am observat cum 16 elevi de la două clase diferite au un număr foarte mare de absențe la materia „Managementul unităților de service auto” și la „Managementul calității”, iar la toate celelalte au, în medie, câte două note. Cataloagele fotografiate sunt de la clasele de cursuri postliceale și par a confirma ideea susținută în plângerea penală despre care am făcut referire și anume că ar exista o înțelegere între elevi și profesori, ca să nu se facă orele.

Prin urmare, elevii și profesorii ar sta acasă, iar în urma aranjamentului profesorii ar primi salarii fără să muncească și elevii ar beneficia de note fără să le merite. Și ar primi și un cec în alb în ceea ce privește absențele.

Iată însă că nu în toate cazurile, așa cum arată aceste fotografii, din care reiese că un profesor al liceului, Adriana Oprea, a pus absențe, dar nu și note.

Plecat la muncă în străinătate și cu notele la zi?

Bomboana de pe coliva acestei povești este cazul lui Adrian I., care după ce a absolvit cursurile liceului a fost angajat ca paznic de noapte la internatul unității de învățământ. În paralel, tânărul era înscris și la cursurile postliceale de la Liceul Dimitrie Leonida.

În ședința din 8 martie 2023, fostul director Ionuț Pătrașcu a anunțat că Adrian I. și-a dat demisia, pentru că pleacă să lucreze în străinătate, împreună cu mama lui.

În această situație, spunem noi, ar fi trebuit ca acesta să fie eliminat și de la cursurile postliceale, lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult decât atât, numele lui apare printre elevii cu prezența la zi la cele mai multe materii (cu excepția celor ținute de Adriana Oprea) și cu mai multe note!

Mihai Răzvan ROTARU

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top