Exclusiv

VIDEO: Consilierul Butnaru le servește pacienților Spitalului Medgidia boală pe pâine?

În urmă cu 14 ani, firma consilierului local Marian Butnaru de la Medgidia punea mâna pe contractul de preparare a hranei pentru pacienții Spitalului Municipal. Conform caietului de sarcini, dar și a contractelor prelungite ulterior, S.C. MARIGEN PROD SRL Medgidia se obliga să modernizeze, doteze și igienizeze blocul alimentar al spitalului, locul unde se prepară hrana pentru pacienți.
După 14 ani de contract, blocul alimentar arată de parcă te-ai întoarce în timp, cu mult înainte de anul 1989 (când regimul comunist era total dezinteresat de soarta bolnavilor): oale depozitate pe jos, apa adusă cu un furtun, mobilier vechi și ruginit, lipsa frigiderelor și a vitrinelor frigorifice și calde.

Consilierul Butnaru le servește pacienților Spitalului Medgidia boală pe pâine?

Așa arată locul unde firma familiei consilierului local Marian Butnaru pregătește, de 14 ani, mâncare pentru pacienții Spitalului Medgidia. Conform contractului cu Spitalul, firma consilierului era obligată să realizeze investiții complexe.Detalii: https://www.dezvaluiri.ro/consilierul-butnaru-le-serveste-pacientilor-spitalului-medgidia-boala-pe-paine/

Publicată de Dezvăluiri.ro pe Miercuri, 14 Noiembrie 2018

Asta în ciuda faptului că, în urmă cu doi ani, Curtea de Conturi a somat Spitalul Municipal să îl determine pe concesionar (firma familiei Butnaru) să realizeze investițiile asumate prin contract.

Ca o comparație, iată cum arată bucătăria Spitalului Județean Constanța, operată tot de o firmă privată.

Ce spunea caietul de sarcini

Conform caietului de sarcini, firma câștigătoare (în cazul nostru S.C. MARIGEN PROD SRL Medgidia) urma să pregătească mâncarea în blocul alimentar al spitalului, pe care era obligată să îl doteze corespunzător, cu “materialele și utilajele necesare – frigidere, mașini de gătit, vitrine frigorifice și calde (conform normelor în vigoare, mâncarea gătită trebuie păstrată la temperatura de 60 grade Celsius n.red), vase termostatate” etc. Același document spune că “Hrana va fi preparată în condiții de igienă corespunzătoare standardelor prevăzute pentru unitățile sanitare. Echipamentul cu care prestatorul va furniza serviciile, cât și echipamentele de rezervă, vor fi conform legislației române în vigoare și standardelor europene. Repararea și întreținerea spațiilor sunt în sarcina prestatorului”.
Domnul Butnaru se poate inspira din filmul de mai jos pentru a vedea cum ar trebui să arate un bloc alimentar dintr-un spital, la “standarde europene”.

Curtea de Conturi cere efectuarea investițiilor

Așa cum spuneam, Camera de Conturi Constanța a sesizat, în urma unui control efectuat în 2016 la Spitalul Municipal Medgidia, faptul că firma ce concesionase serviciile de asigurare a hranei pentru pacienți “a uitat” să facă invetițiile promise. Iată ce scrie în raportul Curții:
“Nu s-a urmărit realizarea investițiilor asumate prin contract de către SC MARIGEN PROD SRL Medgidia – concesionarul serviciului blocului alimentar al Spitalului Municipal Medgidia.


Prin contractul încheiat între părți, concesionarul s-a obligat să renoveze spațiul destinat blocului alimentar și să achiziționeze utilaje performante, investiții pe care nu le-a efectuat. În actul adițional de prelungire a duratei contractului, s-a reiterat obligația ca în termen de 12 luni concesionarul să realizeze renovarea și amenajarea spațiului destinat blocului alimentar al spitalului (înlocuire ferestre cu geam termopan, finisaje pavaj bucătărie, înlocuire instalație electrică și de ventilație, reparație instalație frigorifică, amenajarea și igienizarea boxei de curățenie și racordarea la o sursă de apă, efectuarea igienizării, renovării și modernizării întregului spațiu). S-a convenit de asemenea să se achiziționeze utilaje necesare pentru creșterea eficienței și modenizarea blocului alimentar”.
Ultima oră: Am aflat pe surse că Marian Butnaru a auzit de demersul nostru jurnalistic și în ultimile zile s-a tot agitat pe la blocul alimentar al spitalului, încercând să salveze niște aparențe sau, după cum spune o vorbă românească, să îngrașe porcul în ajun!

Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top