Interviu

Conducta Fertilchim umple marea de substante radioactive

Fabrica de îngrasaminte chimice de la Navodari continua sa fie un factor de poluare, chiar si dupa ce activitatea de productie a fost stopata. Jurnalistii nostri au descoperit  ca din conducta ce pleaca din fostele bazine de decantare ale fabricii si se opreste în mare, curge în continuare apa cu fosfogips. De vina nu este ploaia ce antreneaza deseurile chimice de pe dealul de lânga Fertilchim, ci patronul fabricii, care nu a investit nici un leu în protectia mediului. Acesta pare a fi totusi pacatul cel mai mic al cetateanului italian Roberto Vincentelli, care dupa ce a taiat la fier vechi cele mai valoroase agregate, a încercat sa puna bazele unei platforme de depozitare a deseurilor periculoase din toata Europa.

Un articol de
Mihai Razvan ROTARU
                      
Razvan PETRE

Fabrica de îngrasaminte de la Navodari, USAS Fertilchim, a încaput pe mâna afaceristului italian Vincentelli, cu complicitatea lichidatorului Staff SRL. Dupa ce a obtinut un pret de invidiat, noul proprietar i-a schimbat numele în Marway Fertilchim, a concediat mai toti angajatii si s-a apucat sa care, bucata cu bucata, fabrica  la fier vechi. În picioare a ramas doar o sectie pe care a botezat-o Combinatul de Îngrasaminte Chimice Navodari. Motivul a fost unul strategic, caci Vincentelli era obligat prin contractul de achizitie ca, în anul 2004, sa reporneasca fabrica.
Chiar daca italianul a obtinut profituri uriase din fier vechi, nu a investit nici un leu în actiuni de protectia mediului. Pe dealurile din jurul fabricii au ramas cantitati uriase de deseuri toxice (unele dintre ele radioactive), grave surse de poluare atmosferica si a pânzei freatice.
Pericolul reprezentat de deseurile radioactive de la Fertilchim a fost transpus în cifre de o comisie mixta a Ministerului de Interne, SRI si MAPM, care a verificat toate societatile comerciale care lucreaza cu substante ce ar putea afecta sanatatea oamenilor. În urma controlului, la Fertilchim au fost înregistrate aproximativ 5 tone de slamuri de acid sulfuric depuse pe fundul colectoarelor de productie, 2,5 milioane de tone fosfogips în bazine de decantare, aproape 100 de tone cenusa de pirita, si peste 120 de tone de catalizatori de vanadiu, existente în sobele de contact.

Ministrul Industriei din Italia intervine pentru Vincentelli

Înca de la sfârsitul anului 2003, Vincentelli a început pregatirile pentru repornirea fabricii. Cel mai mare hop a fost avizul de mediu. Directorul Agentiei de protectia Mediului (APM) Constanta din acea vreme, Traian Petrescu, nici nu a vrut sa auda de Fertilchim si a invocat faptul ca substante reziduale foarte periculoase se vor varsa în Marea Neagra. Surse din anturajul prefectului Gheorghe Martin ne-au declarat ca reprezentantul guvernului în teritoriu visa sa construiasca o groapa de gunoi ecologica pe amplasamentul depozitelor de reziduuri de la Fertilchim, dezvoltându-si astfel afacerile cu gunoiul, desfasurate prin firma Polaris. Prefectul l-ar fi manevrat din umbra pe seful APM (despre care s-a spus în repetate rânduri ca este omul lui) pentru a nu-i elibera aviz de mediu lui Vincentelli.
Se pare însa ca…argumentele italianului au fost mai puternice. Aflat în vizita la Constanta, Ministrul Industriei din Italia i-a soptit la ureche omologului sau român, Dan Ioan Popescu, ca Vincentelli trebuie sa primeasca aviz de mediu.
Si l-a primit. Dar italianul se gândea deja la alte afaceri.

Proiectul- „Groapa de reziduuri radioactive”

Vincentelli a încercat sa obtina aprobare de la Primaria Navodari pentru construirea unui “Centru de Gospodarire a Deseurilor Industriale”, prevazut cu instalatii fixe si mobile de reciclare “ecologica” a acestor deseuri, printr-o noua firma înfiintata de el si denumita SC Ecological Center SA. În consecinta, italianul s-a apucat sa uneasca între ele fostele bazine de decantare, pe care le-a si nivelat. Deseurile de fosfor nu au fost însa transportate sau neutralizate, ci au ramas în gramezi uriase, pe dealul radioactiv. Pâna la urma, afacerea i-a cazut, pentru ca autoritatile s-au prins ca Vincentelli vrea sa adune la Navodari deseuri radioactive din toata Europa.
În schimb, fostele canale de scurgere desfundate prin nivelarea cu buldozerele a bazinelor de decantare, au început sa functioneze din nou. În uriasa excavatie plina cu nisip rosu se pot vedea cu ochiul liber adânciturile prin care apa de ploaie se scurge, împreuna cu fosforul, spre conductele de sub pamânt. Am urmarit si noi traseul conductei si am ajuns la mare, pe digul ce separa plaja din Navodari de Petromidia. La mai bine de 24 de ore de la ultima ploaie, apa rosiatica se scurgea, cuminte în mare.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top