Fără categorie

COMUNICAT DE PRESA

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a participat joi, 17 martie, la lansarea programului naţional „Transportor blindat pentru trupe 8×8”, care a avut loc la Uzina Automecanica Moreni. Cu acest prilej, a fost prezentat proiectul de cercetare-dezvoltare a noului produs, potrivit cerinţelor operaţionale formulate de Armata României pentru realizarea transportorului blindat.

Referindu-se la importanţa demarării acestui program atât pentru dotarea Armatei României, cât şi pentru industria naţională de apărare, ministrul Gabriel Oprea a subliniat: „Militarii români au nevoie de tehnică de luptă la nivelul secolului XXI şi vă asigur că, atâta vreme cât mă voi afla în fruntea acestui minister, prima soluţie va fi căutată în industria naţională. Avem specialişti de excepţie, avem resurse de cercetare-dezvoltare în domeniul blindatelor de luptă în Ministerul Apărării Naţionale, avem şi dorinţa şi voinţa politică. Programul „Transportor blindat pentru trupe 8×8” este primul dintre proiecte…

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a participat joi, 17 martie, la lansarea programului naţional „Transportor blindat pentru trupe 8×8”, care a avut loc la Uzina Automecanica Moreni. Cu acest prilej, a fost prezentat proiectul de cercetare-dezvoltare a noului produs, potrivit cerinţelor operaţionale formulate de Armata României pentru realizarea transportorului blindat.

Referindu-se la importanţa demarării acestui program atât pentru dotarea Armatei României, cât şi pentru industria naţională de apărare, ministrul Gabriel Oprea a subliniat: „Militarii români au nevoie de tehnică de luptă la nivelul secolului XXI şi vă asigur că, atâta vreme cât mă voi afla în fruntea acestui minister, prima soluţie va fi căutată în industria naţională. Avem specialişti de excepţie, avem resurse de cercetare-dezvoltare în domeniul blindatelor de luptă în Ministerul Apărării Naţionale, avem şi dorinţa şi voinţa politică. Programul „Transportor blindat pentru trupe 8×8″ este primul dintre proiectele concepute pentru revigorarea industriei naţionale de apărare, asigurând, în acelaşi timp, dotarea Armatei României cu un produs performant, cu grad de protecţie, mobilitate şi capacitate de luptă ridicate, competitiv pe plan mondial, un produs pe care dorim să-l şi putem exporta, în beneficiul statului român”.

Siguranţa militarilor români şi asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a misiunilor atât pentru militarii din teatrele de operaţii, cât şi pentru cei care desfăşoară misiuni în ţară constituie direcţii prioritare de acţiune ale conducerii ministerului. „15 militari au căzut la datorie în teatrele de operaţii şi mulţi au fost răniţi ca urmare a atacurilor cu dispozitive explozive improvizate asupra transportoarelor sau vehiculelor blindate în care îşi îndeplineau misiunile. Avem datoria sfântă şi obligaţia, din respect pentru memoria lor, să facem tot ceea ce ţine de noi pentru a asigura protecţia tuturor militarilor noştri. Acesta este motivul pentru care ne aflăm astăzi aici”, a declarat ministrul apărării naţionale.

În ceea ce priveşte colaborarea dintre Ministerul Apărării Naţionale şi unităţile economice din industria naţională de apărare, ministrul Gabriel Oprea a subliniat că, în anul 2010, o iniţiativă concretă în sprijinul industriei naţionale de apărare, în premieră în ultimii 20 de ani, a fost adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 38: „Această decizie a reprezentat o gură de oxigen pentru mai multe unităţi economice, inclusiv pentru Uzina Automecanica Moreni, aici fiind repartizate aproximativ 5.000 de tone de tehnică uzată în vederea dezmembrării şi valorificării. Transferul gratuit în vederea delaborării, dezmembrării şi valorificării al celor peste 50.000 de tone de muniţii atipice, excedentare sau periculoase, precum şi al celor peste 30.000 de tone de piese de armament şi tehnică neutilizabile a asigurat păstrarea locurilor de muncă ale specialiştilor înalt calificaţi şi menţinerea capacităţilor de producţie pentru următorii ani”.

La evenimentul organizat la Uzina Automecanica Moreni, au participat preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu, senatori şi deputaţi, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, şeful Statului Major General, generalul-maior Ştefan Dănilă, reprezentanţi ai unor structuri centrale din M.Ap.N.

La finalul activităţii, a avut loc o demonstraţie de manevrabilitate şi flotabilitate a două prototipuri de transportoare amfibii blindate produse în ultimii ani de Uzina Automecanica Moreni.

Transportorul blindat pentru trupe (TBT 8×8) va fi un vehicul blindat de transport şi luptă, proiectat să asigure protecţia (la nivel minim 3) a grupei de infanterie împotriva schijelor, gloanţelor, armamentului uşor de infanterie, precum şi împotriva efectelor CBRN (chimice, bacteriologice, radiaţii nucleare), pe timpul executării misiunilor specifice.
Platforma produsului de bază TBT 8×8 este proiectată pentru:
– Posibilitatea configurării în diferite variante: transport trupe, punct comandă, vehicul de recuperare, ambulanţă, cercetare NBC, sau maşină de luptă echipată cu diferite sisteme de arme (mitralieră calibru 12,7 mm, tun calibru 25 mm şi mitralieră calibru 7,62 mm, aruncător calibru 120 mm, rachete sol-aer sau anti-tanc).
– Integrarea echipamentelor compatibile NATO şi Comunitatea Europeană, fabricate de industria românească, implicarea în programele NATO, crearea de parteneriate strategice, suport logistic pentru Armata României pe termen îndelungat.
În vederea îndeplinirii misiunilor ce îi revin, TBT 8×8 asigură şi satisface o serie de cerinţe grupate în următoarele categorii: mobilitate, capacitate de supravieţuire, putere de foc proprie, comandă, control şi comunicaţii.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top