Actualitate

Comuna Ceamurlia de Jos: Sărbătoarea tradițională a oamenilor din satul Lunca

„Ca în fiecare an, pe 8 noiembrie, sărbătorim Hramul Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din satul Lunca, prilej cu care am organizat și Ziua Satului Lunca, eveniment cultural desfășurat la Căminul Cultural din localitate”, spune primarul comunei, Dumitru Stan.

Sfânta Liturghie la biserica satului a fost oficiată chiar de Episcopul Visarion al Tulcii, alături de un sobor de preoți și diaconi. Biserica a fost zidită în perioada anilor 1884-1900. Acum, la acest sfânt locaș slujește părintele paroh Iordan Chiru.

„În aceste momente de sărbătoare, oamenii se pot întâlni să socializeze şi să petreacă. Este un bun prilej de a strânge relațiile dintre membrii comunității noastre şi de a ne reaminti de tradițiile şi obiceiurile locului, prin intermediul ansamblurilor folclorice. Le mulțumim cetățenilor care au participat la aceste evenimente, precum şi celor care ne-au ajutat în organizare”, a spus primarul Stan.

Ziua satului Lunca a adus în fața publicului, pe scena Casei de Cultură, nume și ansambluri îndrăgite de folclor din zonă. Astfel, au încântat asistența Elisabeta Turcu Preda, Ansamblul Dobrogeanca, Golovița, Ansamblul Asiga, Băieții Veseli, Ansamblul Altona și ansamblul Poienița Dobrogeană.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica cinsteşte Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil şi al tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu sunt prăznuiţi doar Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu.

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului şi tot el a adus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

Arhanghelul Mihail este un personaj mai cunoscut, în comparație cu Arhanghelul Gavriil. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top