Fără categorie

Comisia și Parlamentul European lansează Registrul de transparenţă comun care furnizează informaţii cu privire la toţi cei care încearcă să influenţeze politica europeană

Bruxelles, 23 iunie 2011 – Într-un efort de a da un nou impuls transparenţei procesului decizional al UE, Parlamentul European şi Comisia Europeană lansează astăzi un Registru de transparenţă comun, pus la dispoziţia publicului, care oferă mai multe informaţii decât până acum cu privire la cei care încearcă să influenţeze politica europeană.

Noul registru îl înlocuiește pe cel instituit de Comisie în 2008, care conține deja peste 4 000 de organizații. Acestea vor fi treptat transferate în Registrul de transparență comun în următoarele 12 luni. De asemenea, sfera de acoperire a registrului se va extinde dincolo de grupurile de interese tradiționale pentru a include firme de avocatură, ONG-uri, grupuri de reflecție – cu alte cuvinte, orice organizație sau persoană care desfășoară activități independente implicată în procesul de influențare a elaborării și punerii în aplicare a politicilor UE. Acesta este un pas important în îndeplinirea obiectivului UE privind o democrație mai parti…

Bruxelles, 23 iunie 2011 – Într-un efort de a da un nou impuls transparenţei procesului decizional al UE, Parlamentul European şi Comisia Europeană lansează astăzi un Registru de transparenţă comun, pus la dispoziţia publicului, care oferă mai multe informaţii decât până acum cu privire la cei care încearcă să influenţeze politica europeană.

Noul registru îl înlocuiește pe cel instituit de Comisie în 2008, care conține deja peste 4 000 de organizații. Acestea vor fi treptat transferate în Registrul de transparență comun în următoarele 12 luni. De asemenea, sfera de acoperire a registrului se va extinde dincolo de grupurile de interese tradiționale pentru a include firme de avocatură, ONG-uri, grupuri de reflecție – cu alte cuvinte, orice organizație sau persoană care desfășoară activități independente implicată în procesul de influențare a elaborării și punerii în aplicare a politicilor UE. Acesta este un pas important în îndeplinirea obiectivului UE privind o democrație mai participativă.

De asemenea, cei înscriși în acest registru vor trebui să furnizeze mai multe informații decât până acum, cum ar fi, de exemplu, numărul de angajați implicat în activități de promovare, principalele propuneri legislative acoperite, precum și valoarea finanțării primite din partea UE.

Prin înregistrarea în Registrul de transparență comun, organizațiile se angajează să respecte un cod de conduită comun care prevede, de exemplu, obligația acestora de a se identifica prin nume și prin specificarea entității pentru care lucrează, precum și de a nu obține informații pe căi necinstite. De asemenea, sunt prevăzute un mecanism privind plângerile și măsurile care urmează să fie aplicate în cazul celor care încalcă codul de conduită.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič a declarat: „Aceasta este o veste bună pentru transparența procesului de elaborare a politicilor în Europa. Toate organizațiile, fie asociații comerciale și profesionale, ONG-uri, grupuri de reflecție sau alte entități care nu au nimic de ascuns vor fi menționate în registru și vor pune la dispoziția publicului și a instituțiilor informații cu privire la activitatea lor. Toți cei care nu sunt în registru vor trebui să explice de ce nu pot fi transparenți – și se vor confrunta cu dificultăți sporite în munca lor de zi cu zi, datorită faptului că nu sunt înregistrați, în special în conformitate cu cerințele Parlamentului European. De asemenea, mă bucură faptul că, în prezent, Consiliul este dispus să joace un rol activ în ceea ce privește registrul. Cu noul Cod de conduită al comisarilor și, acum, cu Registrul de transparență comun, am stabilit criterii de referință pentru multe alte capitale din Europa și din lume.”

Diana Wallis, vicepreședinte al Parlamentului European a declarat: „Am sentimentul că am realizat în cele din urmă un obiectiv pe care grupul nostru de lucru și l-a propus cu mai mulți ani în urmă și îmi exprim speranța că, lansarea de astăzi a acestui registru comun al Comisiei și al Parlamentului European pentru reprezentanții grupurilor de interese, ne va ajuta să insuflăm Bruxelles-ului o cultură mai solidă a transparenței.”

„Până în prezent, au existat anumite confuzii, ceea ce nu mai este cazul acum: există un singur registru, deci un singur loc în care o entitate se poate înregistra. Și pentru toți cei care doresc să ia parte la procesul de elaborare a politicilor UE, acest registru va demonstra, de asemenea, că instituțiile noastre lucrează împreună. Acesta este motivul pentru care sunt încântată că, acum, Consiliul și-a anunțat disponibilitatea de a ni se alătura. Împreună, vom putea face un pas important în direcția cea bună. În acest sens, aș dori să îi mulțumesc vicepreședintelui Maroš Šefčovič pentru metodele sale de lucru deschise și pentru cooperarea din timpul negocierilor.”

Site-ul internet al Registrului de transparență comun:

http://europa.eu/transparency-register

MEMO/11/446

Alte opinii:

Jana Mittermaier, șeful biroului din Bruxelles al Transparency International

„Transparency International salută crearea noului Registru de transparență ca pe un nou pas înainte în direcția cea bună și încurajează Comisia Europeană și Parlamentul European să ia măsuri suplimentare în acest sens. Noul registru constituie un reper important în asigurarea unei mai mari transparențe în jurul activităților de lobby din UE. Cu toate acestea, registrul va fi eficient numai în cazul în care este utilizat în mod corespunzător, în conformitate cu prevederile codului de conduită care îl însoțește. Noul registru va fi un test al angajamentului în vederea unei mai mari deschideri, asumat de toate părțile implicate în activitățile de lobby.”

José Laloum, președintele EPACA: European Public Affairs Consultancies Association (Asociația birourilor de consiliere în afaceri publice europene)

„Succesul registrului este în mod clar în interesul profesiilor noastre. Prin urmare, îndemnăm Comisia și Parlamentul să se asigure că există beneficii clare pentru cei înscriși în ceea ce privește accesul, participarea la evenimente și consultările.”

Richard Linning, președintele IPRA: International Public Relations Association (Asociația internațională a relațiilor publice)

„IPRA salută crearea noului Registru de transparență comun. Obiectivele sale reflectă prevederile codului de etică al organizației noastre, vechi de 50 de ani, care a fost recent relansat într-un limbaj mai clar și tradus în peste 25 de limbi. Ne așteptăm ca noul registru să îmbunătățească accesul la funcționarii Comisiei și la deputații din Parlamentul European.”

Lyn Trytsman-Gray, președintele SEAP: Society of European Affairs Professionals (Societatea profesioniștilor în domeniul afacerilor europene)

„SEAP salută lansarea unui Registru de transparență comun al Parlamentului European și al Comisiei, o inițiativă sprijinită de organizația noastră de multă vreme. Transparența și încrederea stau la baza unui proces eficient de luare a deciziilor și a unor activități de lobby eficiente. Cu toate acestea, anumite domenii necesită în continuare atenție și vom colabora îndeaproape cu Comisia pentru a ne asigura că acestea sunt abordate.”

 

Sursa CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top