Fără categorie

Comisia salută succesul campaniei de recrutare de funcţionari provenind din statele membre care au aderat la UE în 2004

La finalul perioadei de tranziţie (31.12.2010), Comisia Europeană şi-a depăşit ţintele de recrutare de personal din cele 10 state membre care au aderat la UE în 2004. Raportul final arată că, între 1 mai 2004 şi sfârşitul anului 2010, Comisia a recrutat 4 004 funcţionari şi agenţi temporari din Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, depăşind cu mult ţinta ambiţioasă de 3 508 persoane. La nivelul funcțiilor de conducere, Comisia a depășit, de asemenea, obiectivele pe care și le fixase, și anume de a numi cel puțin un cetățean din fiecare dintre cele zece state membre în funcția de director general sau director general adjunct. S-au înregistrat succese similare în ceea ce privește recrutarea de directori și șefi de unitate. Recrutarea din UE-10 a avut, de asemenea, un efect pozitiv asupra echilibrului între bărbați și femei în cadrul Comisiei, în sensul că, la sfârșitul anului 2010, în cadrul organizației femeile erau mai numeroa…

La finalul perioadei de tranziţie (31.12.2010), Comisia Europeană şi-a depăşit ţintele de recrutare de personal din cele 10 state membre care au aderat la UE în 2004. Raportul final arată că, între 1 mai 2004 şi sfârşitul anului 2010, Comisia a recrutat 4 004 funcţionari şi agenţi temporari din Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, depăşind cu mult ţinta ambiţioasă de 3 508 persoane. La nivelul funcțiilor de conducere, Comisia a depășit, de asemenea, obiectivele pe care și le fixase, și anume de a numi cel puțin un cetățean din fiecare dintre cele zece state membre în funcția de director general sau director general adjunct. S-au înregistrat succese similare în ceea ce privește recrutarea de directori și șefi de unitate. Recrutarea din UE-10 a avut, de asemenea, un efect pozitiv asupra echilibrului între bărbați și femei în cadrul Comisiei, în sensul că, la sfârșitul anului 2010, în cadrul organizației femeile erau mai numeroase decât bărbații și că exista un număr mai mare de femei în funcții de conducere decât înaintea extinderii din 2004. Perioada de tranziție pentru recrutarea de funcționari din Bulgaria și România se desfășoară, de asemenea, cu succes, derulându-se până la sfârșitul anului 2011.

„Sunt încântat că această campanie de recrutare în urma celor mai recente extinderi a avut un succes răsunător”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru relații interinstituționale și administrație. „Selecția și integrarea unui număr mare de noi angajați provenind din țări diferite constituie o provocare pentru orice organizație. Nu numai că ne-am depășit țintele, dar am găsit excelenți colegi devotați și am reușit să îi integrăm în organizație, fapt care, la rândul său, a conferit Comisiei o nouă energie.”

În pregătirea celei mai mari extinderi, cea din 2004, au fost convenite reguli care să permită recrutarea preferențială de personal din noile state membre în cursul unei perioade de tranziție, care s-a încheiat la 31 decembrie 2010. O convenție similară se aplică până la sfârșitul acestui an în cazul Bulgariei și al României.

Pentru cetățenii din UE-10, Comisia s-a angajat să efectueze aproximativ 3 500 de recrutări, reprezentând aproape 16% din totalul posturilor de dinaintea extinderii. Țintele pentru recrutarea de manageri s-au bazat pe creșterea proporțională a numărului de funcții de conducere. De asemenea, obiectivul Comisiei a fost de a recruta cel puțin un director general sau un director general adjunct din fiecare țară UE-10.

Ținta globală UE-10 a fost atinsă cu mai mult de doi ani înainte de program, în octombrie 2008, atât pentru AD (administratori), cât și pentru AST (asistenți). La sfârșitul anului 2010, numărul recrutărilor de funcționari și agenți temporari a ajuns la 4 004. Aproximativ 62% din aceste recrutări au fost la nivelul AD (absolvenți de studii superioare). În plus, la sfârșitul anului 2010, pentru Comisie lucrau 595 de agenți contractuali și 144 de experți naționali detașați din UE-10. Exista cel puțin un cetățean din fiecare dintre cele 10 țări în funcția de director general sau de director general adjunct, iar trei dintre aceste țări aveau doi cetățeni aflați la cel mai înalt nivel de conducere. Au fost recrutați în jur de 42 de directori/consilieri principali și 189 de șefi de unitate.

Politica de recrutare de personal provenind din noile state membre a încetinit, în mod necesar, recrutările efectuate din UE-15; cu toate acestea, de-a lungul acestei perioade s-a menţinut un ritm rezonabil, astfel încât nu se anticipează niciun dezechilibru geografic major.

Extinderea din 2004 a avut un efect pozitiv asupra echilibrului între bărbaţi și femei în cadrul Comisiei. Peste două treimi din personalul recrutat din UE-10 au fost femei. Cota de 46,6% de femei care lucrează la Comisie, înregistrată înainte de extindere, s-a ridicat la 52,1% la sfârșitul anului 2010. De asemenea, s-a înregistrat o creștere în cota globală de femei cu funcții de conducere în Comisie. Totodată, extinderea a redus uşor vârsta medie a personalului Comisiei.

Recrutarea unui număr atât de mare de persoane din afara organizației a necesitat un efort considerabil din partea Oficiului European pentru Selecţia Personalului, organismul interinstituțional responsabil de selecția personalului pentru toate instituțiile UE, și a serviciilor Comisiei, care au pus în aplicare o serie de noi măsuri pentru a sprijini integrarea noilor angajați și a familiilor acestora.

Cele 4 000 de persoane recrutate din cele 10 noi state membre reprezintă 16% din funcționarii și agenții temporari ai Comisiei. Integrarea lor s-a efectuat fără probleme și perturbări majore și fără a opri recrutările efectuate din celelalte 15 state membre. Acest lucru, împreună cu recrutarea în curs de funcționari din Bulgaria şi România, arată că, în 2011, Comisia este o adevărată instituție europeană. În comparaţie cu extinderile anterioare și având în vedere amploarea sa, extinderea din 2004 a constituit un adevărat succes pentru Comisie. Experienţa acumulată va fi de folos pentru viitoarele extinderi și pentru integrarea noului personal, în beneficiul colegilor din toate statele membre.

A se vedea link-ul:

http://ec.europa.eu/civil_service/index_ro.htm

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/sefcovic/headlines/news/2011/02/eu_10_recruitment_en.htm

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top