Fără categorie

Comisia îşi reafirmă angajamentul de a sprijini ţările cel mai puţin dezvoltate să iasă din sărăcie

Între 9-11 mai, cu ocazia unei conferinţe desfăşurate la Istanbul, dl José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene şi dl Andris Piebalgs, comisarul pentru dezvoltare, vor reitera rolul proeminent al Comisiei Europene în ceea ce priveşte sprijinirea ţărilor cel mai puţin dezvoltate (TPD) să iasă din sărăcie. În calitate de principal donator de fonduri pentru ţările cel mai puţin dezvoltate, cu 15 miliarde EUR oferiţi în 2010, UE va face apel la partenerii săi să aloce între 0,15 – 0,20% din PNB pentru TPD. De asemenea, va pleda pentru un nou parteneriat global, care să asocieze sectorul privat, între TPD, pe de o parte şi economiile dezvoltate şi emergente, pe de altă parte, pentru asigurarea adoptării unei abordări comune în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare ale TPD.

Dl José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Comunitatea globală se va reuni la Istanbul pentru a accelera dezvoltarea țărilor cel mai puțin dezvoltate și pentru eradicarea să…

Între 9-11 mai, cu ocazia unei conferinţe desfăşurate la Istanbul, dl José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene şi dl Andris Piebalgs, comisarul pentru dezvoltare, vor reitera rolul proeminent al Comisiei Europene în ceea ce priveşte sprijinirea ţărilor cel mai puţin dezvoltate (TPD) să iasă din sărăcie. În calitate de principal donator de fonduri pentru ţările cel mai puţin dezvoltate, cu 15 miliarde EUR oferiţi în 2010, UE va face apel la partenerii săi să aloce între 0,15 – 0,20% din PNB pentru TPD. De asemenea, va pleda pentru un nou parteneriat global, care să asocieze sectorul privat, între TPD, pe de o parte şi economiile dezvoltate şi emergente, pe de altă parte, pentru asigurarea adoptării unei abordări comune în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare ale TPD.

Dl José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Comunitatea globală se va reuni la Istanbul pentru a accelera dezvoltarea țărilor cel mai puțin dezvoltate și pentru eradicarea sărăciei. Uniunea Europeană va continua să joace un rol de prim plan în cadrul acestui demers foarte important. În calitate de cel mai generos donator, furnizăm mai mult de jumătate din ajutorul global pe care îl primesc partenerii noștri și am triplat asistența acordată TPD care, în prezent, se ridică la peste 15 miliarde EUR anual. Acest gest concret de solidaritate europeană este inspirat de echitate, însă reprezintă și o necesitate strategică întrucât doar printr-un parteneriat global reînnoit putem face față provocărilor actuale, de la instabilitate politică la securitate alimentară și schimbări climatice și să oferim perspectiva unei vieți mai bune pentru milioane de oameni”.

Comisarul pentru dezvoltare, dl Andris Piebgals a adăugat: „TPD se confruntă cu provocări dificile iar UE va rămâne în prim-planul acțiunilor de sprijin în vederea consolidării capacității acestora de a face față situațiilor de criză. Vom depune eforturi susținute pentru abordarea cauzelor primare ale sărăciei, care conduc adesea la un proces de radicalizare și la disperarea oamenilor. Acest fapt este esențial și pentru crearea unui climat favorabil dezvoltării durabile și pentru valorificarea potențialului celor mai sărace țări ale planetei. Îmi exprim speranța că toți actorii internaționali se vor ridica la înălțimea așteptărilor și a obligațiilor asumate”.

A patra conferință privind TPD, care va avea loc la Istanbul între 9-13 mai, va oferi o ocazie-cheie donatorilor de a se reuni și de a da un nou impuls sprijinului acordat TPD. Cu toate că multe dintre TPD au avansat în ceea ce privește dezvoltarea, progresele acestora au fost inegale și unele înregistrează decalaje în ceea ce privește îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Ca urmare, în noiembrie 2008, UE s-a angajat să aloce între 0,15-0,20% din produsul național brut (PNB) pentru TPD. A înregistrat deja progrese importante în ceea ce privește îndeplinirea acestui obiectiv – în prezent, 0,13% din produsul național brut (PNB) este alocat TPD. Cu toate acesta, pentru a sprijini mai multe țări să renunțe la statutul de TPD, și alți donatori trebuie să acționeze în mod similar. În plus, economii emergente precum Brazilia, China și India ar trebui să contribuie în mod corespunzător la asistența acordată TPD.

Prin urmare, Comisia va lansa un apel pentru consolidarea parteneriatului global în scopul sprijinirii TPD. Țări dezvoltate precum China, Brazilia, China, India și Africa de Sud, sistemul ONU și TPD însele trebuie să colaboreze cu băncile de dezvoltare regionale, cu sectorul privat, fundațiile și cu societatea civilă.

Conferința va analiza modalitățile de valorificare de către alte țări a experienței Republicii Capului Verde, a Republicii Maldivelor și a Botswanei, pentru a reuși să își modifice statutul (atunci când îndeplinesc două din cele trei criterii privind TPD sau când PNB/cap de locuitor depășește de cel puțin două ori pragul fixat). Având în vedere că, până în prezent, sunt doar trei țări care au fost eliminate de pe lista TPD, UE va face apel pentru furnizarea unui sprijin mai sistematic diferitelor țări, atât în timpul, cât și după finalizarea procesului de modificare a statutului. O soluție deja aplicată de UE vizează extinderea privilegiilor acordate în perioada de tranziție. De exemplu, la 3 decembrie 2010, pentru Republica Maldivelor, UE a decis extinderea pentru încă trei ani a beneficiilor comerciale conferite prin inițiativa „Totul în afară de arme”, respectiv scutirea de taxe vamale și de cote, fapt care să contribuie la deschiderea piețelor și consolidarea creșterii.

Multe din TPD vor fi printre țările care vor fi lovite cel mai rapid și cel mai puternic de schimbările climatice, ca urmare a poziției geografice sau a incapacității de a face față efectelor acestora. De aceea, Comisia va profita de această conferință pentru a lansa un apel în vederea sprijinirii acestor țări să se adapteze mai bine și să-și consolideze capacitatea de a face față șocurilor viitoare. UE oferă deja asistență în acest domeniu prin inițiative specifice privind schimbările climatice, precum finanțarea inițială rapidă, la care s-a angajat în 2010 la Copenhaga (2,4 miliarde și 7,2 miliarde, în total, între 2010 și 2012) în vederea sprijinirii țărilor să se adapteze la schimbările climatice și să adopte strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Conferința de față reprezintă o oportunitate de a discuta cu donatorii referitor la măsurile care mai pot fi adoptate și la identificarea unei modalități de optimizare a finanțării pentru a face față schimbărilor climatice după 2012.

Context

Țările cel mai puțin dezvoltate (TPD) sunt țările cele mai sărace și mai vulnerabile ale planetei, afectate de subdezvoltarea economiei și de o capacitate redusă de creștere. TPD sunt evaluate în funcție de trei criterii: PIB/cap locuitor, diversitatea economică și calitatea vieții. În medie, 50% din persoanele care trăiesc în TPD, încă supraviețuiesc cu sub 1,25$/zi și 78% cu sub 2$/zi.

Uniunea Europeană a avut întotdeauna un rol de prim plan în cadrul măsurilor adoptate de comunitatea internațională în vederea sprijinirii TPD, în special în domeniile privind comerțul și oferirea accesului la piață. De exemplu, prin intermediul inițiativei „Totul în afară de arme”, instituită special pentru sprijinirea TPD, începând cu 1 octombrie 2009, acestora li s-a permis accesul la piața UE în condițiile unor scutiri integrale de taxe vamale și cote, cu excepția armelor și munițiilor, contribuind la deschiderea unor noi piețe pentru acestea și la multiplicarea oportunităților de creștere.

Pentru informații suplimentare și o prezentare a programului:

MEMO/11/277

Site-ul oficial al conferinței

http://www.un.org/wcm/content/site/ldc/lang/en/home

Site-ul internet al DG Dezvoltare și Cooperare – EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_ro.htm

Site-ul comisarului european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top