Fără categorie

Comisia Europeană propune reguli pentru statele UE care aleg să acorde gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de seră

Comisia Europeană (COM)a adoptat, luni, 28 martie, o Decizie privind regulile pe care trebuie să le respecte statele membre care aleg să acorde gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor eligibili de energie electrică.

Decizia Comisiei cuprinde orientări referitoare la metodologia de alocare în mod tranzitoriu de certificate gratuite de emisii pentru instalaţiile de producere a electricităţii, în temeiul articolului 10c, alineatul 3, din Directiva 2003/87/CE.

Începând cu cea de-a treia etapă a Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU ETS 2013-2020), producătorii de energie electrică vor fi obligaţi să îşi cumpere toate certificatele de emisii. Legislaţia UE prevede totuşi, că, până la 31 decembrie 2019,  statele membre care îndeplinesc anumite condiţii – România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta şi Polonia – pot alege să aloce în mod gratuit un număr limitat de ce…

Comisia Europeană (COM)a adoptat, luni, 28 martie, o Decizie privind regulile pe care trebuie să le respecte statele membre care aleg să acorde gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor eligibili de energie electrică.

Decizia Comisiei cuprinde orientări referitoare la metodologia de alocare în mod tranzitoriu de certificate gratuite de emisii pentru instalaţiile de producere a electricităţii, în temeiul articolului 10c, alineatul 3, din Directiva 2003/87/CE.

Începând cu cea de-a treia etapă a Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU ETS 2013-2020), producătorii de energie electrică vor fi obligaţi să îşi cumpere toate certificatele de emisii. Legislaţia UE prevede totuşi, că, până la 31 decembrie 2019,  statele membre care îndeplinesc anumite condiţii – România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta şi Polonia – pot alege să aloce în mod gratuit un număr limitat de certificate unor instalaţii. Scopul derogării este ca statele să îşi modernizeze infrastructura în domeniul energetic.

Potrivit legislaţiei în domeniu, dacă unul dintre cele zece state membre doreşte să folosească derogările pentru energie şi să aloce cu titlu gratuit certificate de emisii unor instalaţii din acest sector, trebuie să trimită Comisiei o cerere în acest sens, până la data de 30 septembrie 2011. Comisia, la rândul său, are la dispoziţie un termen de şase luni pentru a evalua cererile, având posibilitatea de a respinge integral sau parţial unele cereri.

În acest proces, COM trebuie să se asigure că derogările pe care le aprobă pentru anumite state membre nu subminează obiectivele generale ale Directivei privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi nu sunt incompatibile cu regulile UE privind ajutoarele de stat sau cu regulile privind piaţa internă.

Comisia Europeană anunţă că certificatele alocate cu titlu gratuit producătorilor de energie vor fi deduse, în conformitate cu prevederile Directivei 2009/29/CE   (Directiva EU ETS revizuită), din numărul de certificate pe care statul membru în cauză le primeşte pentru a fi scoase la licitaţie. Aceste certificate vor reduce veniturile naţionale provenite din licitaţii, dar nu vor afecta numărul total de certificate emise şi nici alocările sau veniturile din licitaţii în alte state membre.

Decizia Comisiei este însoţită de Comunicarea Document orientativ privind aplicarea opţională a articolului 10c din Directiva 2003/87/CE,  care cuprinde indicaţii suplimentare privind modul în care vor fi evaluate cererile de acordare a derogărilor pentru sectorul energetic.

Articolul vizat de Decizia Comisiei reglementează posibilitatea ca anumite state  UE să poată acorda gratuit certificate de emisii şi este introdus în Directiva 2003/87/CE (care stabileşte un sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul UE), prin intermediul Directivei 2009/29/CE care modifică Directiva iniţială din 2003.

Decizia COM a fost aprobată în unanimitate de statele membre la reuniunea din noiembrie 2010 a Comitetului de schimbări climatice organizat de COM, în cadrul căruia sunt reprezentate toate statele membre, şi a fost adoptată oficial luni, în colegiul comisarilor.

Mai multe detalii privind propunerile COM găsiţi aici.

 

Departamentul pentru Afaceri Europene

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top