Fără categorie

Comisia Europeană întâlneşte Guvernul Rusiei pentru discuţii la nivel executiv

La 24 februarie 2011, preşedintele José Manuel Barroso şi Comisia Europeană vor primi vizita guvernului rus condus de prim-ministrul Vladimir Putin. Aceste discuţii la nivel executiv vor avea ca obiect ansamblul relaţiilor UE-Rusia, pornind de la sprijinul pentru procesul de modernizare a Rusiei până la chestiuni legate de comerţ şi energie, cooperarea tehnologică aprofundată şi afacerile internaţionale.

Înaintea întâlnirii, dl Barroso, președintele Comisiei, a declarat: „Aștept cu interes discuții fructuoase cu prim-ministrul Putin și guvernul său. Discuțiile aprofundate pe care le vom purta reflectă încă o dată cât de strâns interdependente sunt Rusia și Uniunea Europeană, demonstrând totodată interesul nostru comun de a aborda, în cadrul unui dialog deschis, preocupări comune. În special, sper să dăm un nou impuls Parteneriatului nostru pentru modernizare. De asemenea, ar trebui să profităm de acest impuls pozitiv pentru a parcurge ultima sută de metri a aderării Rusiei l…

La 24 februarie 2011, preşedintele José Manuel Barroso şi Comisia Europeană vor primi vizita guvernului rus condus de prim-ministrul Vladimir Putin. Aceste discuţii la nivel executiv vor avea ca obiect ansamblul relaţiilor UE-Rusia, pornind de la sprijinul pentru procesul de modernizare a Rusiei până la chestiuni legate de comerţ şi energie, cooperarea tehnologică aprofundată şi afacerile internaţionale.

Înaintea întâlnirii, dl Barroso, președintele Comisiei, a declarat: „Aștept cu interes discuții fructuoase cu prim-ministrul Putin și guvernul său. Discuțiile aprofundate pe care le vom purta reflectă încă o dată cât de strâns interdependente sunt Rusia și Uniunea Europeană, demonstrând totodată interesul nostru comun de a aborda, în cadrul unui dialog deschis, preocupări comune. În special, sper să dăm un nou impuls Parteneriatului nostru pentru modernizare. De asemenea, ar trebui să profităm de acest impuls pozitiv pentru a parcurge ultima sută de metri a aderării Rusiei la OMC și a înregistra progrese substanțiale privind noul acord dintre UE și Rusia, inclusiv în domeniul comerțului, al investițiilor și al chestiunilor energetice.”

Începând cu 1997, guvernul rus și Comisia și-au făcut vizite reciproce, cea mai recentă fiind cea de la Moscova din luna februarie 2009. Această întâlnire la nivel executiv va fi cea mai mare de până acum, la care vor participa colegiul comisarilor și doisprezece miniștri ai Federației Ruse. De asemenea, se vor semna mai multe documente în domeniul energiei, inclusiv un sistem actualizat de avertizare timpurie. Președintele Barroso și prim-ministrul Putin vor avea o întâlnire cu presa în jurul orelor 13.00.

Context – puncte esențiale:

Discuțiile la nivel executiv vor porni de la evoluțiile pozitive înregistrate de relațiile UE-Rusia și ar trebui să ducă la progrese cu privire la următoarele puncte esențiale: Parteneriatul pentru modernizare, propus de președintele Barroso în noiembrie 2009 și lansat în cadrul summitului de la Rostov din 2010, cu un plan de activitate continuu convenit în luna decembrie a anului trecut. Acest parteneriat furnizează sprijin operațional pentru procesul de modernizare a Rusiei, inclusiv pentru consolidarea statului de drept. Întâlnirea dintre Comisie și Rusia va oferi orientări suplimentare parteneriatului și va asigura faptul că acesta este rapid pus în aplicare sub toate formele sale.

Încheierea, în toamna anului trecut, a negocierilor bilaterale privind aderarea Rusiei la OMC a dat un impuls semnificativ procesului multilateral. Acesta s-ar putea finaliza în 2011. Discuțiile la nivel executiv ar trebui să mențină această dinamică și să abordeze modalități de a soluționa chestiunile finale. În același sens, se așteaptă ca întâlnirea să dea un impuls reînnoit negocierilor în curs privind un nou acord EU-Rusia.

Totodată, Comisia și guvernul rus vor face bilanțul activității comune aflate în curs privind pașii comuni către un posibil regim de călătorii fără viză. În sfârșit, discuțiile se vor referi la diverse chestiuni internaționale de interes comun și vor aborda posibilitatea unei cooperări mai strânse în vecinătatea comună.

Pentru informații suplimentare:

MEMO/11/104

Relațiile UE-Rusia: http://www.eeas.europa.eu/russia/index_en.htm

Sursa: CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top