Actualitate

CNAIR ne răspunde: Termenul de finalizare a Podului Tulcea-Brăila va fi respectat!

Publicaţia DEZVĂLUIRI a trimis Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o adresă prin care solicitam informaţii despre stadiul proiectului Podului ce va lega Brăila şi Galaţi de Tulcea. Adresa noastră viza în primul rând licitaţia anulată pentru lucrările de relocare a rețelelor de utilități (apă, irigații, gaze, energie electrică). Am vrut să aflăm dacă această întârziere poate afecta termenul de finalizare a investiţiei. De asemenea, am întrebat care este stadiul exproprierilor.

Demersul nostru se înscrie într-o campanie mediatică ce are drept scop menținerea acestui subiect pe agenda publică. Vom continua să publicăm articole pe această temă și să solicităm informații autorităților.

Publicăm mai jos întrebările noastre şi răspunsurile CNAIR:

 

1. Dezvăluiri: Care este stadiul exproprierilor pentru terenurile necesare construirii podului Tulcea-Brăila și drumurilor de legătură? În cazul în care nu au fost finalizate toate exproprierile, solicităm să comunicați în ce procent au fost finalizate exproprierile.

CNAIR: În data de 31.10.2018 a fost aprobat în cadrul ședinței de Guvern proiectul de H.G. pentru exproprierile necesare realizării obiectivului “Proiectare și Execuție Pod suspendat peste Dunăre în Zona Brăila”.

 

2. Dezvăluiri: Care este stadiul lucrărilor de relocare a rețelelor de utilități (apă, irigații, gaze, energie electrică)? Faza de licitație s-a încheiat? Care este calendarul lucrărilor?

CNAIR: Procedurile de licitație au fost anulate de două ori (din cauza faptului că ofertanții nu s-au prezentat sau au fost declarați inacceptabili). În prezent, documentațiile se află în pregătire în vederea relansării licitațiilor de Proiectare și Execuție. În funcție de tipul utilității, activitatea de proiectare poate dura între 2 și 3 luni, iar execuția relocărilor poate dura între 6 și 9 luni.

 

3. Dezvăluiri: Ținând cont și de informațiile furnizate ca răspuns la întrebarea 2, care este termenul cel mai realist la care se pot finaliza lucrările de relocare a rețelelor de utilități?

CNAIR: Estimăm că lucrările de relocare a utilităților se vor finaliza etapizat, în funcție de stadiul de execuție al obiectivului de bază, până la sfârșitul lunii septembrie 2019. Totodată, menționăm că în conformitate cu articolul 5, alineatul (3) din Legea 233/2018, completare a Legii 255/2010: “[…] Pentru realizarea lucrărilor de utilitate publică prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a), d) și h), în baza proiectului tehnic pentru relocare utilități avizat de expropriator, în termen de 6 luni de la data punerii la dispoziție a terenurilor necesare, deținătorii de utilități care au rețele amplasate în zona unde se vor desfășura lucrările de execuție procedează la eliberarea amplasamentului prin devierea/protejarea rețelelor pe care le dețin. Contravaloarea execuției lucrărilor aferente eliberării amplasamentelor va fi suportată de către expropriator”. Astfel, termenele privind execuția relocării utilităților pot fi scurtate de la 9 luni la 6 luni.

 

Dezvăluiri: Operațiunile de relocare a utilităților vor afecta negativ calendarul de implementare a lucrărilor de construcție efectivă a podului Tulcea-Brăila? Este posibil ca din cauza întârzierilor în procesul de relocare a utilităților să fie întârziate și datele de începere a lucrărilor la pod (martie 2019), respectiv recepție finală (martie 2022)?

CNAIR: Relocările de utilități nu vor afecta execuția podului, iar termenul de finalizare (martie 2022) este unul realist, care va fi respectat.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top