Actualitate

Chiar dacă elevii ar fi greşit…

Şi chiar dacă elevii ar fi greşit, care este rolul acestei sancțiuni? E vorba de cazul elevilor minori din Constanța, cărora li s-a scăzut nota la purtare la 5! doar pentru că „au privit interesat” un intrus ce se dădea în spectacol în curtea liceului.

Care este rolul unei pedepse (considerând, printr-o reducere la absurd, că pedepsele ar putea avea vreun rol benefic în procesul de educaţie)? Să îi ajute pe adulți să se „răcorească”? Ce fel de adulți sunt cei care aplică pedepse în acest scop? Ce ar putea să înțeleagă din această sancțiune elevii care s-au trezit cu individul în curtea școlii, în timp ce erau în pauză? Ce ar putea să înțeleagă oricine din faptul că elevii au fost pedepsiți, dar nimeni nu a vorbit de vreo sancțiune la adresa adulților care au permis ca acel individ să intre în curtea școlii? De exemplu, la adresa conducerii care știa că în acel moment paznicul liceului lipsește. De fapt, chiar și directoarea lipsea, nu se știe de ce…

Dar ce am putea să înțelegem din declarația consilierei de imagine a liceului, care a spus că ceea ce s-a întâmplat nu este un fapt foarte grav? Sau nu este grav atunci când vorbim de responsabilitatea adulților și devine foarte grav atunci când vrem să dăm vina pe copii?!

Totuși, elevii ar putea să rămână cu o lecție foarte valoroasă după acest incident, nu-i așa? Elevii probabil ar putea să învețe de aici că lumea e nedreaptă. Că cei „mari” fac regulile și cei „mici” trebuie să tacă și să înghită în sec, nu-i așa? Aceasta este lecția pe care vrem să le-o predăm copiilor?

Am prezentat în premieră în urmă cu câțiva ani cazul revoltător al unor elevi din Cernavodă cărora li se scăzuse nota la purtare în mod abuziv, pentru că avuseseră curajul să reclame condițiile din cadrul unui stagiu de practică. Conducerea școlii a rămas neclintită la toate solicitările și demersurile părinților, iar aceștia din urmă au intentat un proces. După câțiva ani, instanțele de judecată le-au dat dreptate părinților și au obligat liceul să plătească daune de peste 10.000 euro. În plus, elevilor li s-a anulat sancțiunea.

Iar directoarea acelui liceu, care a refuzat în mod constant și în ciuda tuturor dovezilor să revină asupra deciziei, este încă în funcție, chiar și după ce o instanță de judecată le-a dat dreptate elevilor! Înțelegeți ceva din asta? Eu da: Directoarea face parte din Sistem.

Acest lucru ne duce la un adevăr incomod și anume că Învățământul e construit în jurul și pentru acest Sistem. Sistemul are în capul unghiului Partidul (oricare dintre ele), care numește șefii învățământului. Coborând spre baza piramidei ne întâlnim cu directorii de școli și profesorii utili Sistemului. Cel mai jos sunt elevii, plebea, lipsiți de drepturi, de atenție și total în afara zonei de interes real al Sistemului. Elevii nu contează, sunt doar un număr care formează „catedre” și „norme”, pentru ca (și) turmele de profesori mediocri și lipsiți de empatie să poată ridica lunar un salariu.

Nu mă credeți? Atunci gândiți-vă de ce elevii iau BAC-ul într-un număr atât de mic, de ce atât de mulți profesori obțin note de 3 și 4 la examenele pentru ocuparea postului, de ce sunt tot mai mulți analfabeți funcțional în România, de ce crește violența în școli, de ce mulți elevi sunt nevoiți să se mediteze, de ce Reforma Învățământului înseamnă preponderent să se schimbe datele și numărul vacanțelor, de ce la sfârșitul acestui drum cei mai mulți elevi nu sunt pregătiți pentru viață și nu știu încotro să o apuce?

La final, aș vrea să vă gândiți la câteva imagini care ne arată locul real pe care îl ocupă elevul în cadrul Sistemului:

O elevă care plânge îngenuncheată pe holul școlii, rugându-se să îi fie anulată o sancțiune nedreaptă, o profesoară care spune în ședință, de față cu un elev minor, că elevele de 15 ani sunt de vină pentru că „au ridicat coada”, un inspector care este anunțat că există o declarație conform căreia o profesoară ar fi lovit cu palma peste față doi elevi și inspectorul nu are nicio reacție, nu începe nicio anchetă internă…

Mihai Răzvan ROTARU

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top