Fără categorie

Cel mai vechi sit arheologic din România se găseşte la Peştera

O comună constănţeană are o istorie veche de 380.000 de ani

În apropierea aşezării dobrogene conduse de primarul Valentin Vrabie a fost descoperit unul dintre cele mai vechi situri arheologice din Europa, datând din Paleoliticul Inferior şi având o vechime de 380.000 de ani.
În ultimii doi ani, o echipă formată din arheologi români şi germani efectuează lucrări pe situl de pe Dealul Guran, acolo unde au descoperit numeroase vestigii care atestă prezenţa în regiune a primilor oameni.
În această vară, echipa de arheologi condusă de Adrian Doboş şi Radu Ioviţă au  extins sondajele, reuşind să obţină un bogat material de studiu, menit să recreeze crâmpeie din viaţa cu zi cu zi a omului primitiv.
Descoperirile de pe Dealul Guran fac din comuna Peştera, o zonă turistică de interes naţional

Un articol de Cristian CEALERA

Vestigii din Paleolitic

Începute în 2010, lucrările efectuate pe dealul Guran, din apropierea comunei Peştera, fac parte dintr-un amplu proiect de cercetare numit LoDaNs (Lower Danube Survey for Paleolithic Sites), care are ca obiectiv descoperirea şi sondarea mai multor aşezări paleolitice din regiunea Dunării de Jos.
Rezultatele surprinzătoare ale sondajelor de la Guran i-au făcut însă pe arheologi să se mute efectiv în zona Peştera. Şi în acest an, specialişti ai Institutului „Max Planck” din Leipzig, ai Muzeului Central Romano Germanic din Mainz şi nu în ultimul rând, ai Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” au efectuat cercetări sistematice în ceea ce s-a dovedit a fi cel mai vechi sit arheologic al României.
Beneficiind de sprijinul necondiţionat al primarului Valentin Vrabie, arheologii au lucrat intens şi în această campanie 2012, obţinând un bogat material de studiu. Se ştie deja că situl de la Peştera are o vechime de aproximativ 380.000 de ani, ceea ce îl situează printre cele mai vechi situri paleolitice din Europa.
Despre ce este vorba însă efectiv? Pe culmea bătută mereu de soare a fost identificat un adăpost de piatră prăbuşit, situat în vecinătatea unei cariere din care oamenii Paleoliticului îşi obţineau materialele necesare confecţionării uneltelor şi armelor. Paleoliticul inferior este acea perioadă în care apar primele unelte de piatră cioplită, cele mai vechi fiind de 2,6 milioane de ani, în Africa.
Descoperirile atribuite până acum paleoliticului inferior în România sunt puse sub semnul întrebării, din cauză că majoritatea provin din albiile râurilor. Pe dealul Guran, echipa de arheologi a descoperit prima aşezare de paleolitic inferior in situ din România.
Au fost descoperite numeroase obiecte de piatră care vor lua acum drumul laboratorului, pentru a fi studiate în detaliu. Ulterior, o parte dintre acestea vor ajunge la Muzeul Comunei Peştera, recent înfiinţat de primarul Valentin Vrabie.
Indiferent de rezultatele cercetării de laborator, este cert un lucru: situl de la Peştera este cel mai vechi din România, fapt ce face ca localitatea modernă să îşi merite locul pe harta turistică şi istorică a României.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top