Fără categorie

CE va prezenta o listă a menţiunilor de sănătate până la sfârşitul anului, după ce EFSA a finalizat procesul de evaluare

Comisia Europeană (CE) va prezenta până la sfârşitul anului o listă cu menţiunile de sănătate permise asociate produselor alimentare pentru toate substanţele cu excepţia celor botanice. Acest lucru va fi posibil după ce, pe 28 iulie, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a publicat al şaselea şi ultimul set de evaluări în domeniu.

Acest ultim set evaluează 35 de menţiuni de sănătate asociate produselor alimentare.

Publicarea seriei finale de 35 de evaluări este punctul culminant al muncii experţilor EFSA, ce a durat mai mult de trei ani. Din 2008 grupul a evaluat 2758 de menţiuni de sănătate la alimente, legate de funcţia generală de sănătate, pentru a stabili dacă acestea au fost susţinute de dovezi ştiinţifice solide.

Odată ce lista de menţiuni de sănătate permise va fi adoptată şi operaţională, consumatorii din UE vor putea fi siguri că aceste menţiuni nu induc în eroare şi au o bază ştiinţifică. Menţiunile de sănătate trebuie să fie clare, să conţ…

Comisia Europeană (CE) va prezenta până la sfârşitul anului o listă cu menţiunile de sănătate permise asociate produselor alimentare pentru toate substanţele cu excepţia celor botanice. Acest lucru va fi posibil după ce, pe 28 iulie, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a publicat al şaselea şi ultimul set de evaluări în domeniu.

Acest ultim set evaluează 35 de menţiuni de sănătate asociate produselor alimentare.

Publicarea seriei finale de 35 de evaluări este punctul culminant al muncii experţilor EFSA, ce a durat mai mult de trei ani. Din 2008 grupul a evaluat 2758 de menţiuni de sănătate la alimente, legate de funcţia generală de sănătate, pentru a stabili dacă acestea au fost susţinute de dovezi ştiinţifice solide.

Odată ce lista de menţiuni de sănătate permise va fi adoptată şi operaţională, consumatorii din UE vor putea fi siguri că aceste menţiuni nu induc în eroare şi au o bază ştiinţifică. Menţiunile de sănătate trebuie să fie clare, să conţină informaţii adevărate şi susţinute ştiinţific. În acest mod, consumatorii îşi vor putea alege o dietă sănătoasă, iar operatorii de pe piaţă vor putea beneficia de o competiţie corectă.

Cât priveşte evaluările EFSA, rezultatele acestora au fost favorabile atunci când au existat suficiente dovezi care să susţină menţiunile de sănătate respective.

Pe de ală parte, unele evaluări s-au soldat cu avize nefavorabile atunci când nu s-a putut face legătura în produsul alimentar respectiv şi efectul prevăzut în menţiunea de sănătate.

La începutul acestui proces, Comisia Europeană a primit de la statele membre în total 44.000 de menţiuni de sănătate. Comisia a sintetizat lista, ajungând la aproximativ 4.600, iar cele şase seturi de evaluări ale EFSA acoperă 2758 de menţiuni de sănătate.

O menţiune de sănătate este orice text scris pe o etichetă, reclamă sau alt produs de marketing din care să reiasă că pot rezulta beneficii de sănătate dacă este consumat un anumit aliment. Ca exemplu, beneficiile prezentate de menţiunile de sănătate pot fi întărirea sistemului imunitar sau stimularea capacităţii de a învăţa. Pentru asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a consumatorilor, trebuie stabilite principii generale aplicabile tuturor menţiunilor asociate alimentelor şi trebuie oferite consumatorilor informaţiile necesare pentru realizarea unor alegeri în deplină cunoştinţă, precum şi pentru crearea unor condiţii egale de concurenţă pentru domeniul alimentar. Alimentele promovate împreună cu menţiuni pot fi percepute de către consumatori ca prezentând avantaje nutriţionale, fiziologice sau alt tip de avantaje pentru sănătate comparativ cu alte produse care nu au adăugaţi aceşti nutrienţi sau alte substanţe.

Deoarece menţiunile de sănătate şi nutriţie erau folosite de către operatori de cele mai multe ori fără a avea o bază ştiinţifică solidă, a fost adoptat Regulamentul 1924/2006 care reglementează utilizarea acestora la nivel comunitar, în relaţie cu alimentele, pe baza profilelor nutriţionale. Un obiectiv cheie al regulamentului este de a asigura că oricare dintre menţiunile asociate alimentelor şi înscrise pe etichetă au o bază ştiinţifică solidă.  

După evaluarea de către EFSA şi autorizarea de către Comisie şi statele membre a menţiunilor depuse de operatori, Comisia stabileşte şi menţine un registru comunitar, actualizat, al acestora, precum şi condiţiile de utilizare. În plus, registrul va include restricţiile adoptate în conformitate cu articolul 4.5 al Regulamentului şi o listă cu menţiunile de sănătate respinse şi motivul care a stat la baza respingerii autorizării.

Până la 19 ianuarie 2013, Comisia trebuie să transmită Parlamentului European şi Consiliului un raport referitor la aplicarea regulamentului, în special evoluţia pieţei alimentelor în raport cu menţiunile de sănătate şi nutriţie şi înţelegerea de către consumatori a acestora şi dacă este cazul propuneri de amendare a acestuia.

 

                                    Departamentul pentru Afaceri Europene

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top