Actualitate

Campanie de ecologizare pe plaja Tuzla. „Să readucem apele și falezele curate în peisaj”

Comuna Tuzla se poate mândri cu una dintre cele mai frumoase plaje ale litoralului românesc. Deși este încă sălbatică, plaja Tuzla este vizitată în fiecare sezon de mii de turiști dornici să admire un peisaj deosebit, să se întindă la soare pe nisipul fierbinte sau să facă baie în apa turcoaz a mării.

Departe de zgomotul obişnuit al staţiunilor aglomerate, aici încă nisipul stă la dispoziţia celor care vor să facă plajă pe cearceaf sau vor să se plimbe în voie ascultând valurile mării. Bărcile pescarilor, legate la mal, dar gata oricând să iasă în larg reprezintă unul dintre punctele de atracţie ale plajei. Desigur, pescarii oferă trecătorilor un castron de borş proaspăt făcut din peştele prins în aceeaşi zi.

Și cum sezonul estival 2019 s-a cam încheiat, mai mulți voluntari, adunați la inițiativa primarului comunei Tuzla, Reșit Taner, au întreprins duminică, 22 septembrie, o campanie de ecologizare a plajei.

„Dragi prieteni, Primăria Comunei Tuzla şi Consiliul Local Tuzla, vă invită să participaţi în calitate de voluntari, ţinând cont de sezonul estival ce tocmai s-a sfârşit şi de vremea frumoasă, considerăm oportun şi de bun augur să dezvoltăm o acţiune de ecologizare a plajei sălbatice de pe raza comunei”, suna anunțul primarului lansat în urmă cu câteva zile.

Edilul și-a motivat inițiativa, spunând că-și dorește să „ne responsabilizăm şi să contribuim la readucerea apelor şi falezelor curate înapoi în peisaj, totodată având ocazia să protejăm şi să ne bucurăm de frumoasa plajă cu care natura ne-a înzestrat.”

Saci întregi cu resturi lăsate de turiști au fost strânși de voluntarii care are reușit astfel să redea plajei Tuzla aspectul curat.

Reamintim că de pe plajă se poate vedea celebrul Far, cel mai vechi de acest fel de pe litoralul românesc. Farul de aterizare de la Tuzla a fost inaugurat în anul 1900, când indica țărmul cu ajutorul lămpilor de petrol. A fost modernizat în anii 1946, 1957 şi 1972, iar în anul 1958 a fost electrificat. Acum aparține Forţelor Navale Române, fiind în administrarea Direcției Hidrografice Maritime. Cu o înălțime de 44 de metri a construcţiei şi 62 de metri a luminii, farul de la Tuzla are o lumină albă, cu două sclipiri, cu o perioadă de 9,7 secunde şi vizibilitate de 20 de mile marine. Pe el se află instalat un far auxiliar, care are o lumină roşie fixă, cu vizibilitate de şase mile marine, înălţimea luminii – 57 de metri şi un semnal de ceaţă (n.r. – nautofon) care emite litera „U“ în codul Morse. Lumina roşie fixă indică navigatorilor că se află într-o zonă cu ape periculoase, puţin adânci.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top