Politic

Bola: Ultima schemă de plafonare a prețurilor la energie va fi un nou eșec catastrofal al Guvernului

“Ultima schemă de plafonare a prețurilor la energie va fi un nou eșec catastrofal al Guvernului PSD – PNL în criza energetică din România dacă nu va fi modificată radical în Parlament”, spune deputatul partidului Forța Dreptei, Bogdan Bola.

La inițiativa deputatului Ionel Dancă, grupul parlamentarilor Forța Dreptei a depus săptămâna trecută, la Comisia de energie din Senat, mai multe amendamente la ultima ordonanță din energie, OUG 119.

„Dincolo de problemele majore pe care această ordonanță le creează în sistemul energetic, chiar cu riscul de a lăsa pe unii români fără furnizori de energie în prag de iarnă, schema PSD-PNL de plafonare a prețurilor din energie este o bătaie de joc pentru mulți clienți casnici și pentru multe activități economice și sociale care nu pot beneficia în mod egal de un preț plafonat la energie.

Primul amendament la Ordonanța 119 pe care l-am depus este o corecție de bun simț pentru clienții casnici care depășesc un consum mediu lunar de 300 kWh. În primul rând, nu se justifică în niciun fel reducerea limitei de consum lunar de la 300 kWh la 255 kWh. Este pur și simplu o decizie din pix care exclude o categorie importantă de familii mai numeroase care în mod justificat au un consum mai ridicat de energie”, a declarat Bogdan Bola.

Tot el a mai afirmat: „În al doilea rând, OUG 119 continuă o aberație care a existat și în celelalte scheme de plafonare de până acum. Dacă un client casnic nu s-a încadrat în limita de consum lunar de 300 kWh in anul 2021 nu poate beneficia acum de un preț plafonat pentru întreaga cantitate de energie consumată. Aici avem de-a face cu o discriminare neconstituțională crasă pentru consumatorii de energie care depășesc limita de consum lunar de 300 kWh.

Al doilea amendament face parte din propunerea legislativă pe care am inițiat-o alături de colegii parlamentari din Forța Dreptei încă de la începutul crizei prețurilor din energie: eliminarea certificatelor verzi și a bonusului de cogenerare din prețul final facturat la energia electrică.”

În opinia lui Bola “în condițiile actuale din piața de energie, certificatele verzi și bonusul de cogenerare nu mai au nicio justificare pentru că nivelul ridicat al prețurilor la energie acoperă integral costurile cu investițiile din energia regenerabilă iar bonusul de cogenerare a devenit o subvenție mascată pentru pierderile producătorilor de energie termică care nu mai au nicio scuză acum.

Eliminarea certificatelor verzi și a bonusului de cogenerare ar reduce imediat prețul final facturat la energia electrică cu aproape 10% și împreună cu o reducere a TVA de la 19% la 5% la energie, reducerea prețurilor la energie ar fi de aproape 30%. Chiar nu înțelegem de ce Guvernul USL 2.0 refuză să adopte această soluție concretă pe care eu am inițiat-o alături de parlamentarii Forța Dreptei încă de la începutul acestui an pentru reducerea prețurilor la energie.”

Amendamentele pe care le-au depus parlamentarii Forța Dreptei la Comisia de energie din Senat urmează să fie dezbătute și votate în Parlamentul României.

“Dacă majoritatea PSD – PNL – UDMR mai are o urmă de luciditate și de bun simț față de românii care sunt nedreptățiți de ultima lor schemă de plafonare a prețurilor la energie ar trebui să susțină și să aprobe amendamentele pe care le-am depus cu susținerea colegilor parlamentari din Forța Dreptei”, a mai declarat deputatul Bola.

(Sursa foto – Facebook/Bogdan Bola)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top