Politic

Bola: Guvernul refuză să micșoreze TVA la energie, propunerea Forța Dreptei

“În timp ce multe state europene își protejează locuitorii, coaliția USL 2.0 nu dorește să supună la vot inițiativă noastră legislativă privind reducerea TVA-ului pentru livrarea de gaze naturale, electricitate și energie termică de la 19% la 5%”, suține deputatul Forța Dreptei, Bogdan Bola.

Conform celor declarate de Bola, cei din coaliția PSD – PNL ar ține la sertar proiectul celor de la Forța Dreptei.

“De ce? Pentru că este o propunere venită din partea Forța Dreptei, iar orgoliul guvernanților primează în fața nevoilor românilor de a putea trece peste această perioadă critică. Iată însă ce am descoperit că fac alte state europene pentru cetățenii lor:

– Belgia a redus TVA pentru energie electrică de la 21% la 6%, până la sfârșitul acestui an;

– Croația a redus TVA pentru gaze și energie de la 25% la 13%;

– Finlanda propune reducerea TVA la vânzarea energiei electrice de la 24% la 10% în perioada 1 ianuarie 2023 – 30 aprilie 2023;

– Italia a redus TVA la gazele naturale de la 22% la 5%;

– Portugalia va reduce TVA-ul la energie electrică de la 13% la 6%;

– Slovenia a redus TVA de la 22% la 9,5% la furnizarea de energie electrică, gaze naturale, lemn de foc și termoficare;

– Olanda a redus TVA la energiei de la 21% la 9% și a redus accizele la benzină și motorină cu 21%.

– Pe lângă reducerea cotei TVA, aceste state aplică și alte măsuri de sprijinirea a populației în fața crizei energetice. De exemplu, Italia oferă şi un ajutor unic de 150 de euro pentru cei cu venituri sub 20.000 de euro brut anual, inclusiv pensionari, salariați, lucrători independenți/sezonieri (22 de milioane de persoane).

– Germania acoperă ȋn totalitate costul facturii de gaz în lunile de iarnă pentru consumatorii casnici, apoi va subvenționa 80% din consum la prețul de 0,12 euro/KWh începând din primăvara anului 2023”, suține Bola.

În opinia lui Bgdan Bola, Guvernul României ar ține cu dinții de taxele pe care le încasează din energie, și a decis să mențină o schemă de ajutor prin care statul s-a îndatorat cu zeci de miliarde de lei furnizorilor de energie.

“Am mai spus-o, „schema Virgil Popescu”, aplicată de la 1 septembrie, este în dezavantajul consumatorilor casnici care vor beneficia de compensare doar dacă se încadrează într-un consum de până la 255 kWh pe lună (față de 300 kWh pe lună).

Așadar, Guvernul Ciucă, manevrat din spate de președintele Johannis, preferă să încaseze bani de pe spatele românilor, să-i îndatoreze și mai mult, să le facă viața și mai grea. Am ajuns să fim țara cu cele mai mari tarife la energie deoarece PSD/PNL/UDMR nu doresc să urmeze modelul altor state care își ajută cetățenii în momente de criză”, conchide deputatul Forța Dreptei, Bogdan Bola.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top