Actualitate

Bola: Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut

Votul din Parlament de astăzi vine după ce s-au luat deja măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale.

Românii nu trebuie să facă absolut nimic, decât să își monitorizeze consumurile. Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță.

La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi. Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei.

Sunt trei tipuri de soluții, iar toate trei vor fi implementate. Peste 6 milioane de gospodării vor beneficia de aceste măsuri, adică peste 15 milioane de români. Săptămâna viitoare, legea va merge la Camera Deputaților, și dacă va fi adoptată, va merge la promulgare, astfel încât să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie:

– plafonarea prețurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la energie electrică.

– compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze.

– amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili – consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale. Adică poate să le plătească după ce iese din iarnă”, a transmis Bola.

În aproape toate ţările europene, preţurile energiei, inclusiv ale gazelor naturale şi combustibililor pentru autovehicule, au atins niveluri record în ultima perioadă. Printre vinovaţii cel mai des menţionaţi de către specialiști sunt: revenirea cererii, OPEC, eforturile europene de descurajare a poluării, o formă de şantaj cu gaze ruseşti şi politici guvernamentale proaste. Creșterea record a prețurilor la gaze duce peste tot la incapacitatea statelor europene de a se redresa economic și tensionează veniturile tuturor gospodăriilor europene.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top