Politic

Bogdan Huțucă, interpelare către ministrul Finanțelor

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a transmis o interpelare către ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Deputatul îi solicită acestuia detalii despre normele de aplicare a Legii nr. 30/2022.
„Stimate domnule ministru,
În Monitorul Oficial nr. 192 din data de 25 februarie 2022 s-a publicat Legea 30/2022 pentru modificarea și completarea art.13 din OUG nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc și pentru completarea art.202 alin. (3) din Legea educației fizice și sportului nr.69/2000, după ce, în prealabil, prevederile acestui proiect de lege adoptat de Parlamentul României, au trecut cu succes și de un control de constituționalitate. Astfel, cu unanimitate de voturi, în ședința din 19 ianuarie 2022, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României și a constatat că legea este constituțională în raport cu criticile formulate. În aceste condiții nimeni, în firescul lucrurilor, într-un stat de drept, cum apreciez în calitatea mea de parlamentar al României că suntem, nu ar mai trebui să-și permită să împiedice această lege spre a-și produce efectele pe care le-a urmărit și care au fost explicitate și argumentate în expunerea de motive dar și precizate cu claritate în textul legii, împreuna cu mecanismul de aplicare, tocmai pentru a preîntâmpina neajunsurile și dificultățile în aplicare, pe care lipsa de predictibilitate a unor legi le-a generat de-a lungul timpului. Cu toate acestea, nici la această dată, la aproape trei luni de la intrarea în vigoare, legea nu a produs efecte, pentru simplul fapt că ea nu se aplică. Suntem în această situație inacceptabila pentru că Procedura tehnică de
aplicare efectivă a legii, care trebuia aprobată printr-un ordin comun al Ministerului Finanțelor și Ministerului Sportului, nu a fost încă emis de Ministerul Finanțelor, evident cu încălcarea prevederilor exprese ale legii, prin care a fost prevăzut un termen maximal de 30 de zile pentru publicarea în Monitorul Oficial a acestui ordin comun. Astfel, cu toate că legea avea drept scop doar asigurarea unei finanțări la un nivel de minimă decență pentru Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Comitetul Național Paralimpic începând cu anul 2022, prin constituirea ca venit al acestor entități a unei cote totale de 1,2 % din taxele de autorizare a jocurilor de noroc încasate de ANAF, activitatea loturilor olimpice și paralimpice din România este grav afectată pentru că în bugetele pe 2022 ale acestor entități au fost cuprinse, în baza legii, sumele estimate a se încasa lunar în decursul acestui an, dar acest lucru nu se realizează nici acum pentru că, în trei luni de zile, Ministerul Finanțelor nu a reușit să elaboreze și să promoveze un ordin pur tehnic de aplicare a unor prevederi legale în vigoare.
Domnule ministru, având în vedere cele expuse mai sus, care vizează în mod direct activitatea ministerului pe care îl conduceți, vă rugăm să considerați următoarele:
– cercetarea de urgență a situației de fapt care a determinat neemiterea, în termenul legal, a acestui ordin;
– dispunerea unor măsuri administrative și organizatorice corespunzătoare în acest caz de nerespectare a dispozițiilor unei legi in vigoare;
– emiterea și publicarea ordinului în cel mai scurt timp posibil;
– ca ordinul în discuție să asigure și producerea retroactivă a efectelor financiare față de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, respectiv Comitetul Național Paralimpic, începând cu data intrării în vigoare a legii.
Aștept răspunsul dumneavoastră în legătură cu sugestiile prezentate anterior și planul pe care îl aveți în vedere pentru a îndeplini rigorile actului normativ în discuție”, a transmis Huțucă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top