Actualitate

Bogdan Bola vrea să SPARGĂ MONOPOLUL cherhanalelor din Deltă, de la Dunăre și Marea Neagră

Deputatul liberal Bogdan Bola își dorește ca viitoarea lege a pescuitului, la care lucrează împreună cu colegul său Alexandru Kocsis, să prevadă posibilitatea ca pescarii comerciali să poată să vândă pește către turiști, pensiuni sau localnici. Acest lucru ar trebui să se întâmple prin crearea unor piețe locale de pește, unde pescarul să vândă o parte din peștele prins în aceeași zi, direct din barcă.

În acest fel, pescarii nu ar mai fi obligați să vândă doar cherhanalelor, la prețuri impuse, ar fi diminuată evaziunea fiscală din domeniu și ar scădea și presiunea asupra resursei piscicole.

O astfel de reglementare nu ar face decât să aducă în legalitate o activitate care există în mod firesc acum, și a existat și în trecut. Vânzând peștele la prețul pieței, de cele mai multe ori de cel puțin trei ori mai mare decât prețul primit de la cherhanale (puncte de primă vânzare), pescarul își va putea satisface mult mai bine nevoile materiale fără a fi nevoit să prindă cantități mari de pește, reducând astfel presiunea asupra resursei piscicole. Totodată, prin faptul că peștele proaspăt, pescuit în aceeași zi, ajunge pe masa pensiunilor din Deltă, va da un plus de valoare acestor mici afaceri locale și va susține implicit dezvoltarea durabilă a acestor comunități”.

Care este situația din prezent

În urma discuțiilor pe care ce doi parlamentari le-au purtat cu pescari obișnuiți din Dobrogea, în acest moment situația stă în felul următor:

  • În prezent, OUG 23/2008 privind pescuitul nu permite pescarului comercial să oprească pentru nevoile propriei sale familii decât o cantitate de 3 kg de pește pe zi.
  • Pescarul comercial este obligat să vândă toată cantitatea de pește prinsă cherhanalelor din zona sa, la prețul impus de acesta.
  • În același timp, fenomenul de evaziune fiscală și vânzarea peștelui la negru către pensiuni și restaurante este o realitate pe care nu o poate contesta nimeni, Curtea de Conturi estimând că asta se întâmplă cu peste 70% din peștele prins.
  • Practic, în acest moment, pentru a cumpăra pește cu acte în regulă și pentru a răspunde cerințelor turiștilor, pensiunile trebuie să o facă fie de la cherhanalele mai sus menționate, din acvacultură (crescătorii), fie de la supermarketuri.
  • Astfel, peștele pus pe masa turiștilor va avea o vechime de cel puțin câteva zile, cu toate că specificul gastronomic al Deltei este de a consuma pește proaspăt, scos din plase în aceeași zi de către pescarii tradiționali din zonă.
  • În concluzie: prețul de achiziție de la cherhanale (punctele de primă vânzare) nu permite pescarului un trai decent decât dacă pescuiește cantități extrem de însemnate.

În ce condiții se va vinde peștele

După consultări cu pescari din Dobrogea, cu specialiști în domeniu și foști guvernatori ai Deltei, cei doi parlamentari liberali vor ca piața de pește să fie locul în care se poate vinde o cantitate limitată de pește pe zi, câteva zeci de kilograme, doar în localitatea de reședință și numai în locuri amenajate de primărie (gen pontoane).

Vânzarea ar trebui să se facă din barcă și numai a peștelui prins în acea zi, capturat prin metode exclusiv tradiționale. Cantitățile de pește vor fi fiscalizate, activitatea din aceste piețe pescărești fiind organizată de către primării, funcționând ca o piață comunală, cu respectarea normelor sanitar – veterinare.

Transportul peștelui va fi permis numai în cantități stabilite pentru ziua respectivă, între zonele de pescuit repartizate și punctul de vânzare în piața locală de pește a UAT-ului de rezidență. În acest fel, traseul peștelui din momentul în care este scos din apă și până în farfuria consumatorului se va scurta considerabil.

Beneficiile unei astfel de prevederi

Astfel, noi dorim să dăm dreptul pescarilor să vândă legal pește la prețul pieței într-o cantitate zilnică exactă. Acest fapt îi va responsabiliza pe mulți pescari, vom scoate <la lumină>, din zona evaziunii, cantități importante de pește și va crea o concurență reală între cerere și ofertă iar actualele puncte de colectare/primă vânzare vor trebui să acorde un preț corect pentru capturile pescarilor.

O astfel de prevedere în viitoarea lege va sta practic la baza înființării piețelor tradiționale pescărești (lacustre) din Delta Dunării, dar și a unor viitoare puncte de desfacere/vânzare la Marea Neagră și pe Dunăre, în localitățile cu specific. Aceste piețe vor deveni cu siguranță un punct de atracție turistică în timpul sezonului, așa cum se întâmplă, de exemplu, în Grecia).

Practic, astăzi, resursa piscicolă, în special în Delta Dunării, este exploatată în special în interesul câtorva antreprenori (cherhanagii), legea obligând pescarii să predea peștele la puncte de colectare, la prețul stabilit de antreprenorii respectivi, în conformitate cu interesele lor financiare.

Noi ne dorim să spargem acest monopol și să lăsăm piața liberă să funcționeze ca atare, să lăsăm pescarul cinstit și muncitor să își poată stabili propriul preț pentru munca sa, pentru a se putea bucura apoi de toată truda sa. Așteptăm păreri, idei noi și critici bine argumentate, pentru a putea face ceva cu adevărat bun pentru acest sector!”, a concluzionat Bogdan Bola.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top