Actualitate

Bogdan Bola cere explicații de la Ministerul Mediului, privind renaturarea Lacului Murighiol

Deputatul Bogdan Bola, unul dintre cei doi inițiatori ai Legii Pescuitului, a trimis recent la Ministerul Mediului câteva întrebări legate de proiectul de renaturare al lacului Murighiol din delta Dunării.

Conform Strategiei Integrate de dezvoltare a comunei Murighiol 2018-2023, renaturarea lacului Murighiol este un proiect pentru care există la acest moment o finanțare de 1.800.000 lei, fonduri gestionate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. În calitate de inițiatori ai Legii Pescuitului, astfel de operațiuni de renaturare sunt cruciale pentru salvarea și protejarea faunei piscicole din țara noastră”, a transmis deputatul liberal.

Acest proiect presupune extinderea habitatelor acvatice pentru speciile de floră și faună specifice, prin restaurarea zonelor umede și cuprinde lucrări pentru îmbunătățirea circulației apelor în complexurile acvatice naturale, refacerea unor zone de reproducere naturală și de creștere a unor specii de faună amenințate, refacerea condițiilor naturale de mediu în zonele degradate antropic aflate în regim liber de inundații sau în regim amenajat agricol și piscicol, care să asigure în timp revenirea la o stare cât mai apropiată de cea naturală.

Între anii ’50 -’80, Delta Dunării a suferit pe scară largă proiecte inginerești hidraulice extrem de dăunătoare. În România, Ucraina și Moldova, acest lucru a constat într-o rețea de diguri și sisteme de irigații care au deconectat canalele și pajiștile de canalele principale ale fluviului, influențând negativ biodiversitatea și afectând capacitatea fluviului de a furniza apă potabilă, de a atenua inundațiile și de a susține stocuri de pește durabile din punct de vedere comercial.

Multe dintre eforturile actuale de renaturare din Delta Dunării sunt acum concentrate pe revitalizarea naturii sălbatice prin restabilirea conectivității și a fluxurilor naturale de apă. Astfel de eforturi sunt exemplificate de restaurarea continuă a Lacului Murighiol sau Lacului Cartal situat în partea superioară a Deltei Dunării ucrainene. Din păcate însă, informațiile pe care le primim din teren nu sunt îmbucurătoare sau dătătoare de foarte multe speranțe”, a declarat Bogdan Bola.

Iată întrebările, la care reprezentanții Ministerului Mediului vor trebui să răspundă în scris:

Care este gradul de implementare al proiectului privind renaturările de la Murighiol?

Care sunt motivele pentru care proiectul nu a fost dus până la capăt? Dacă mai urmează lucrări, unde vor fi acestea și în ce vor consta mai exact?

Care este societatea comercială cu care a fost încheiat contractul pentru efectuarea renaturărilor de la Murighiol?

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top