Fără categorie

Agenda digitală: tarife de roaming mai mici începând cu 1 iulie

Bruxelles, 30 iunie 2011 – pentru perioada 1 iulie 2011 – 30 iunie 2012, operatorii de telefonie mobilă din UE vor fi din nou obligaţi să reducă tarifele la serviciile de roaming cu amănuntul în temeiul normelor UE introduse pentru prima oară în 2007 şi modificate în 2009. Consumatorii care optează pentru „eurotariful” reglementat de UE nu vor plăti mai mult de 35 de cenţi pe minut pentru apelurile efectuate şi 11 cenţi pe minut pentru apelurile primite, atunci când se află în UE, în afara ţării de origine. Aceasta este ultima dintr-o serie de reduceri de preţ reglementate în temeiul actualului Regulament al UE privind serviciile de roaming, care expiră în 2012.

La  30 iunie 2010, Comisia a publicat un raport (a se vedea IP/10/851) în care se menţiona că, deşi reducerile de acest tip au condus la o reducere temporară a tarifelor aplicate serviciilor de roaming în timpul perioadei reglementate, normele în vigoare nu au rezolvat problema de fond, şi anume, cea a lipsei concurenţei p…

Bruxelles, 30 iunie 2011 – pentru perioada 1 iulie 2011 – 30 iunie 2012, operatorii de telefonie mobilă din UE vor fi din nou obligaţi să reducă tarifele la serviciile de roaming cu amănuntul în temeiul normelor UE introduse pentru prima oară în 2007 şi modificate în 2009. Consumatorii care optează pentru „eurotariful” reglementat de UE nu vor plăti mai mult de 35 de cenţi pe minut pentru apelurile efectuate şi 11 cenţi pe minut pentru apelurile primite, atunci când se află în UE, în afara ţării de origine. Aceasta este ultima dintr-o serie de reduceri de preţ reglementate în temeiul actualului Regulament al UE privind serviciile de roaming, care expiră în 2012.

La  30 iunie 2010, Comisia a publicat un raport (a se vedea IP/10/851) în care se menţiona că, deşi reducerile de acest tip au condus la o reducere temporară a tarifelor aplicate serviciilor de roaming în timpul perioadei reglementate, normele în vigoare nu au rezolvat problema de fond, şi anume, cea a lipsei concurenţei pe piaţa serviciilor de roaming, iar preţurile au rămas foarte apropiate de plafoanele stabilite pentru preţurile cu amănuntul.

Acest fapt creează nevoia unei noi intervenţii normative în vederea atingerii, într-un mod durabil, până în 2015, a obiectivului stabilit în Agenda digitală pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 şi MEMO/10/200) şi anume o diferenţă între tarifele naţionale de telefonie mobilă şi cele de roaming apropiată de zero. Acest obiectiv va fi atins atunci când concurenţa de pe piaţa de telefonie mobilă le va permite consumatorilor să opteze rapid şi uşor pentru un serviciu de roaming la un preţ comparabil sau apropiat de tariful naţional concurent. În acest scop, Comisia va prezenta în curând o propunere pentru o soluţie pe termen lung la problemele structurale de pe piaţa serviciilor de apeluri vocale, de SMS şi de date în roaming.

Neelie Kroes, vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă cu agenda digitală, a declarat: „Aceste noi plafoane ale preţurilor vor reduce temporar tarifele cu amănuntul pentru apelurile vocale efectuate şi primite atunci când ne aflăm într-o altă ţară a UE în anul ce urmează. Cu toate acestea, este nevoie de o abordare structurală şi de durată pentru a putea rezolva încă din faza incipientă problemele de pe piaţa serviciilor de roaming. În consecinţă, Comisia va prezenta în scurt timp propuneri noi şi cuprinzătoare de soluţii pe termen lung pentru eliminarea problemei care stă la baza acestei situaţii – lipsa concurenţei pe piaţa serviciilor de roaming.”

Apeluri vocale mai ieftine

Preţurile cu amănuntul maxime (fără TVA) pentru apelurile în roaming vor fi reduse în perioada 1 iulie 2010 – 30 iunie 2012. Pentru apelurile efectuate, reducerea va fi de la 39 de cenţi pe minut la 35 de cenţi pe minut, iar pentru apelurile primite, de la 15 la 11 cenţi pe minut. Pentru ţările din afara zonei euro suma se va calcula pe baza cursului de schimb publicat în Jurnalul Oficial al UE la 1 iunie 2011.

 Autorităţile naţionale de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din statele membre trebuie să se asigure că operatorii de telefonie mobilă respectă noile reglementări privind serviciile de date în roaming şi reducerea preţurilor pentru apelurile vocale. Consumatorii pot contacta autoritatea naţională de reglementare din statul membru în care îşi are sediul operatorul lor de telefonie mobilă în cazul în care au probleme sau întrebări privind noile limite.

Serviciile de date în roaming

Începând cu 1 iulie 2011, plafonul pentru preţurile cu ridicata ale serviciilor de date în roaming (preţul perceput între operatori) va fi redus la 50 de cenţi pe megabyte (de la 80 de cenţi pe MB). Regulamentul în vigoare nu prevede niciun plafon pentru preţurile cu amănuntul ale serviciilor de date.

Consumatorii şi persoanele care călătoresc în interes de afaceri vor fi în continuare protejaţi împotriva „facturilor-şoc” pe care le pot primi în mod neaşteptat pentru că au descărcat date prin intermediul unei reţele de telefonie mobilă, întrucât facturile lunare pentru descărcarea de date sunt limitate întotdeauna la 50 EUR cu excepţia cazului în care clientul optează în mod explicit pentru o altă sumă.

Context

Consiliul de Miniştri al UE şi Parlamentul European, hotărând pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, au introdus pentru prima dată plafoane tarifare pentru serviciile în roaming în 2007 (IP/07/870), pentru a se asigura că abonaţii la serviciile de telefonie mobilă plătesc tarife de roaming similare în întreaga UE. În iulie 2009, au adoptat norme revizuite privind o nouă reducere eşalonată a preţurilor pentru serviciile de roaming, astfel încât, până în iulie 2011, tarifele maxime pentru serviciile de roaming să fie de 35 de cenţi pe minut pentru apelurile efectuate şi de 11 cenţi pe minut pentru apelurile primite în străinătate (a se vedea IP/09/1064 şi MEMO/09/309). Normele referitoare la roaming adoptate în 2009 se vor aplica până la sfârşitul lunii iunie 2012.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi site-ul Comisiei Europene dedicat serviciilor de roaming:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.htmTable

Site-ul web dedicat Agendei digitale:

http://ec.europa.eu/digital-agenda

Site-ul web al comisarului Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

 

Sursa: CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top