Fără categorie

Agenda digitală: Site-ul web Europa al Comisiei devine accesibil pentru utilizatorii versiunii 6 a protocolului de internet

Bruxelles, 8 iunie 2011 – De World IPv6 Day, site-ul web Europa al Comisiei Europene devine accesibil pentru utilizatorii versiunii 6 a protocolului de internet (IPv6) (utilizatorii IPv4 vor putea de asemenea accesa site-ul). Internetul funcționează prin transferul de mici pachete de date, care sunt rutate prin rețele, așa cum se specifică într-un protocol internațional de telecomunicații cunoscut sub numele de protocol de internet. În 1984, au devenit disponibile peste 4 miliarde de adrese pe protocolul de internet versiunea 4 (IPv4), însă, din cauza creșterii cererii de noi servicii de internet, ultima adresă IPv4 rămasă a fost alocată în februarie 2011. Prin IPv6, vor deveni disponibile un număr practic nelimitat de adrese de internet, care vor asigura dezvoltarea explozivă a unor noi servicii în viitor. Facilitând accesul prin IPv6 la propriul site web, Comisia Europeană oferă un exemplu și speră să încurajeze și alte sectoare publice să convingă companiile și producătorii europeni…

Bruxelles, 8 iunie 2011 – De World IPv6 Day, site-ul web Europa al Comisiei Europene devine accesibil pentru utilizatorii versiunii 6 a protocolului de internet (IPv6) (utilizatorii IPv4 vor putea de asemenea accesa site-ul). Internetul funcționează prin transferul de mici pachete de date, care sunt rutate prin rețele, așa cum se specifică într-un protocol internațional de telecomunicații cunoscut sub numele de protocol de internet. În 1984, au devenit disponibile peste 4 miliarde de adrese pe protocolul de internet versiunea 4 (IPv4), însă, din cauza creșterii cererii de noi servicii de internet, ultima adresă IPv4 rămasă a fost alocată în februarie 2011. Prin IPv6, vor deveni disponibile un număr practic nelimitat de adrese de internet, care vor asigura dezvoltarea explozivă a unor noi servicii în viitor. Facilitând accesul prin IPv6 la propriul site web, Comisia Europeană oferă un exemplu și speră să încurajeze și alte sectoare publice să convingă companiile și producătorii europeni să-și compatibilizeze noile servere și dispozitive inteligente cu IPv6. Implementarea IPv6 este una dintre măsurile principale prevăzute în Agenda digitală pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu Agenda digitală, a declarat în legătură cu acest subiect: „Încurajez administrațiile, furnizorii de servicii și conținut pe internet și orice companie care desfășoară activități comerciale pe internet să treacă la IPv6 cât mai repede posibil, deoarece altfel ne vom confrunta cu o situație pe care Europa nu și-o permite: distorsiuni majore pe piață, un internet mai lent și un impact negativ asupra inovării.”

Maroš Šefčovič, vicepreședinte responsabil cu relațiile interinstituționale și administrația, a precizat: „Comisia Europeană oferă un exemplu chiar de ziua mondială a protocolului IPv6, deschizând utilizatorilor acestui protocol accesul la site-ul Europa. Acest prim pas va constitui o excelentă oportunitate de a identifica posibilele probleme și de a facilita implementarea integrală a IPv6.”

Protocolul IPv6 a fost introdus pentru a asigura un număr suficient de adrese de internet pentru viitor. Se preconizează că, pe măsură ce internetul se va dezvolta, milioane de dispozitive (cum ar fi telefoane inteligente, autoturisme, contoare de electricitate și aparate electrocasnice) se vor conecta la internet. Miliarde de senzori care formează așa-zisul „internet al obiectelor” vor fi de asemenea conectați pentru a face schimb de informații, ceea ce va conduce la apariția unei întregi generații de noi servicii inteligente. Fiecare dintre acestea va necesita o adresă IP. Datorită disponibilității unui număr de adrese IPv6 de ordinul miliardelor, dezvoltarea viitoare a internetului va fi asigurată.

IPv6 oferă multe avantaje tehnice, cum ar fi implementarea simplificată a securității IP, rutarea standard și capacitatea „plug and play” (conectare și folosire).

Migrarea la IPv6 este costisitoare, însă înlocuirea echipamentelor IT pentru a asigura compatibilitatea cu IPv6 ar putea reduce substanțial costurile.

Totuși, doar aproximativ 2% din întregul trafic de internet din prezent este compatibil cu IPv6. Prin urmare, este necesar să se compatibilizeze infrastructura de internet existentă cu IPv6 pentru a evita încetinirea internetului ca urmare a propriului succes. O astfel de evoluție ar avea un impact negativ asupra creșterii economice, ar reduce posibilitățile de stimulare a inovării în domeniul aplicațiilor și al serviciilor de internet și ar risca să producă distorsiuni pe piață ca urmare a revânzării adreselor IPv4 neutilizate care au fost deja alocate.

Comisia va organiza pe 17 iunie 2011 un atelier de lucru pe tema IPv6, în cadrul Digital Agenda Assembly, și va finanța un amplu proiect pilot pentru stimularea implementării IPv6 de către autoritățile publice. Comisia Europeană a investit deja peste 100 de milioane de euro în activități de cercetare și de creștere a gradului de informare privind IPv6. Rețeaua europeană de cercetare GEANT este deja compatibilă în totalitate cu IPv6.

A se vedea MEMO/11/385

Site-ul web dedicat Ipv6:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/ipv6/index_en.htm

Site-ul web dedicat Agendei digitale:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Site-ul web al comisarului Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter:

http://twitter.com/neeliekroeseu

Site-ul web al comisarului Maroš Šefčovič:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/sefcovic/

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top