Litoralul românesc

Afaceristului Dumitru Timofte nu i-a păsat de lipsurile elevilor din comuna Nicolae Bălcescu

Timp de două decenii, fostul viceprimar nu a plătit nici un leu pentru terenul şcolii luat în concesiune

În anul 2001, Primăria comunei Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa, a donat şcolii din localitate cinci hectare de teren extravilan. Actuala administraţie locală, reprezentată prin edilul Viorel Bălan şi viceprimarul Nicolae Ciocănete ne-a adus la cunoştinţă faptul că timp de 18 ani,  Dumitru Timofte, fostul viceprimar al comunei a avut în concesiune acest teren, lucru absolut legal. Imoral însă, ţinând cont că în schimbul acestui lucru, conform spuselor edililor, Dumitru Timofte nu şi-a întors privirea nici o secundă către întreţinerea sau îmbunătăţira condiţiilor de şcolarizare a elevilor din localitate. Altfel spus, timp de aproape două decenii, fostul viceprimar nu a oferit nimic, aşa cum ar fi fost normal, în schimbul faptului că folosea de terenul şcolii. Un calcul simplu al celor doi edili arată că 125 de milioane lei vechi se obţin într-un an din exploatarea celor cinci hectare de teren, astfel: 25 de tone de grâu înmulţite cu 5000 ROL/kilogramul. Fără a se mai pune la socoteală şi suma de 500 euro ce reprezintă subvenţiile suportate de Stat. Astfel, conform declaraţiilor reprezentanţilor administraţiei, şcoala nu a beneficiat de nici un leu, deşi concesiunea terenului, iată, aducea bani frumoşi. 

Un articol de Andreea PAVEL

 

Echipa Bălan – Ciocănete: “Banii trebuie cheltuiţi pentru haine, rechizite, alimente şi excursii pentru copiii neajutoraţi”

Acestea fiind zise, primarul şi viceprimarul au hotărât să îi ia terenul lui Timofte şi să îl închirieze unor firme care înţeleg şi acceptă noţiunea de “concesiune”. Altfel spus, societăţile vor lucra terenul şi în schimbul acestui serviciu vor plăti lunar o sumă de bani care va fi virată într-un cont bancar aparţinând şcolii: “Cu banii colectaţi de la firmele ce vor lucra pământul vom achiziţiona haine, rechizite, alimente pentru elevii comunei care provin din familii dezorganizate, sau fără venituri. În funcţie de venituri, în timp vom organiza şi excursii sau tabere pentru copii, pentru că altfel aceştia nu-şi permit să plece în vacanţe”, ne-a declarat viceprimarul Nicolae Ciocănete. “E criză şi trebuie să găsim soluţiile cele mai bune pentru ca familiile comunei noastre să nu simtă efectele perioadei grele prin care trecem. Şi asta este una dintre cele mai bune soluţii: atragem şi investitori, obţinem şi fonduri care amortizează cheltuielile”, ne-a mărturisit Viorel Bălan, primarul din Nicolae Bălcescu.

Investitorii ameninţaţi cu procese

“Domnul Timofte nu se poate despărţi de terenul copiilor şi deţine un contract care nu este valabil şi care, chiar dacă ar fi fost validat, nu l-a onorat niciodată. De aceea vrem să încheiem nişte contracte care cu siguranţă vor fi respectate de firmele cu care vom colabora. Acestea vor fi selecţionate doar dacă dau dovadă de seriozitate şi dacă ne acceptă condiţiile pe care le impunem, în favoarea localnicilor şi ale copiilor acestora”, a precizat Viorel Bălan. De asemenea, cei doi ne-au mai adus la cunoştinţă faptul că Timofte tinde să ţină cu dinţii de super-afacerea pe care tocmai a pierdut-o şi încearcă pe orice cale să “remedieze” situaţia. Astfel, conform spuselor edililor, fostul vice îi ameninţă pe posibilii investitori că îi va da în judecată dacă vor concesiona terenul, deşi un astfel de demers ar fi absurd. Acesta este motivul pentru care, multe firme s-au retras deja din cursa pentru concesionarea hectarelor extravilane.

Referendumul, ultimul tren al frustrărilor

Timofte nu se poate obişnui nici cu ideea că nu mai este viceprimar şi că nu a reuşit nici să ajungă primar la alegerile locale din 2008. Aşa se face că, după ce a fost demis cu majoritate de voturi în cadrul unei şedinţe a consiliului, Timofte a făcut contestaţii peste contestaţii la Prefectură, care în urma cercetărilor au fost declarate nefondate. Mai nou, reprezentanţii administraţiei ne-au declarat amuzaţi că acesta duce vorba prin comună că dacă va ajunge primar va da bani şi pachete cu alimente, iar Radu Mazăre va acorda câte 500 RON fiecărei familii şi le va repara casele! Din câte se pare, acesta se pregăteşte de strângerea de semnături, în urma căreia speră să organizeze un referendum pentru schimbarea primarului. Dovadă stau câteva plângeri scrise, depuse de mai mulţi localnici la Primărie: “Au venit oamenii la noi să se plângă de atitudinea acestuia. Ne-au povestit că el şi cu Jana Buga, o colaboratoare de-a dumnealui, merg din casă în casă să le promită câte-n lună şi-n stele şi îl invocă până şi pe Radu Mazăre. Mai multe familii au depus plângeri la adresa lui, drept pentru care le-am depus la Poliţie, iar acum aşteptăm rezultatul anchetei demarate de reprezentanţii instituţiei”, ne-a declarat Nicolae Ciocănete. E bine să precizăm că localitatea Nicolae Bălcescu nu ar fi prima în care foştii edili frustraţi de prăbuşirea de pe piedestalul de fildeş, adoptă o astfel de atitudine. Tuzla şi Cernavodă sunt cele mai bune exemple în argumentarea acestei idei.

Palmaresul lui Timofte

Dumitru Timofte nu e la prima “abatere” de acest gen. În ediţiile trecute vă prezentam alte nereguli săvârşite de acesta, de-a lungul anilor. Spre exemplu, actuala administraţie locală ne-a adus la cunoştinţă că pe vremea când era consilier, Dumitru Timofte a făcut o cerere la Primăria Nicolae Bălcescu, prin care revendica terenul lui Ion G. Dumitru, deşi pe tatăl său îl chema Ion I. Timofte, deci ştia că terenul nu-i aparţine. Cererea i-a fost aprobată de fosta administraţie liberală şi astfel, Timofte a mers mai departe către Primăria Medgidia, deşi o a doua cerere trebuia depusă strict la departamentul Arhivei oraşului. Astfel se face că, în documentul ce îi aparţine lui Timofte sunt puse ştampila Primăriei Medgidia şi semnătura Secretarului Mărioara Mircescu. În schimb, documentul Elenei Jug, proprietara de drept a terenului, are ştampila Arhivei şi semnătura arhivarului Marian Arsene. Documentele din Primăria Nicolae Bălcescu confirmă faptul că undeva, o măgărie tot s-a strecurat, în pofida faptului că Timofte se jură că n-a furat nici măcar moral vreo bucăţică din terenul Elenei Jug. În Registrul special pentru punere în posesie, edilii din Bălcescu susţin că Timofte s-a trecut cu pixul, la sfârşitul listei, pe poziţia 90/24.10.2005, luându-i poziţia lui Virgil Gologan. Mai mult decât atât, în şedinţa Consiliului local în care s-a discutat şi s-a aprobat împroprietărirea Elenei Jug, o persoană a notat, desigur după încheierea şedinţei, şi cererea lui Timofte. Surse neoficiale susţin că, fiind viceprimar, şi-a permis singur luxul de a-şi însemna cererea. Acest lucru nu a fost discutat în şedinţă, iar argumentele pentru această afirmaţie sunt scrisul total diferit şi fraza înghesuită pe ultimul rând al paginii.

Sub pretextul construirii unui parc, Timofte a revendicat un teren situat lângă magazinul său

Reprezentanţii Primăriei ne-au mai vorbit şi despre faptul că, în urmă cu vreo doi ani, Dumitru Timofte a propus construirea unui parc de promenadă. Toate bune şi frumoase până la luarea deciziei de a trece terenul aferent viitorului parc din spaţiul public în spaţiu privat! De vină, desigur, sunt consilierii care au votat pozitiv propunerea lui Timofte pentru că nu au fost atenţi, ori nu cunoşteau legea. Altfel nu se explică de ce au fost de acord să accepte condiţia de a trece un teren din public în privat pentru a construi un parc! În urma privatizării terenului, la scurt timp a fost împroprietărit Virgil Gologan, un localnic din comună. Ulterior, Dumitru Timofte a cumpărat terenul care, culmea coincidenţei, este situat chiar lângă magazinul său. Desigur, după această tranzacţie nu s-a mai pus problema construirii vreunui parc… .

Nici veniturile tinerilor căsătoriţi nu-l sensibilizează pe ex-vicele comunei

Din spusele conducerii administraţiei, Timofte a cerut vehement ca un teren de 4000 mp să fie scos la licitaţie şi nu dat tinerilor căsătoriţi. E logic pentru toată lumea faptul că dacă parcelele vor fi scoase la licitaţie nici un localnic nu şi-ar permite să liciteze cu Dumitru Timofte şi deci pământul i-ar reveni tot lui, în detrimentul celorlalţi. De menţionat este faptul că terenul este exact cuiul lui Pepelea pentru fostul viceprimar, întrucât, din spusele viceprimarului, acesta este situat în mijlocul unei suprafeţe mai mari ce îi aparţine lui Timofte. Altfel spus, e ultima piesă de puzzle dintr-un tablou imens, care îi lipseşte pentru a finaliza încă un joc. Un alt teren, de 7.000 mp de data aceasta, îi revine printr-o hotărâre a fostului Consiliu local. Cum? Foarte simplu. Din câte se pare, Dumitru Timofte pur şi simplu a cerut aproape un hectar de pământ împrejurul unei magazii pe care o are în comuna Nicolae Bălcescu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top