Actualitate

VIDEO: Adamclisi, o comună în plină dezvoltare

Situată la 62 de kilometri de municipiul Constanța, comuna Adamclisi este locul unde specialiștii în istorie spun că s-a pus piatra de temelie a formării poporului român. Aici regăsim monumentul triumfal Tropaeum Traiani și vestigii arheologice ale primelor așezări romane întemeiate în perioada aceluiași împărat.

Adamclisi este o comună în plină dezvoltare, cu nenumărate proiecte aflate în curs de realizare și cu altele în stadii de documentare. Ion Dumitru viceprimar cu atribuții de primar al comunei Adamclisi, a prezentat pentru „Dezvăluiri” lista acestor proiecte, punând mereu accentul pe faptul că Adamclisi trebuie să-și regăsească locul de frunte între așezările dobrogene.

„Am lucrat la construirea unei grădinițe în Adamclisi pentru care, zilele acestea, se va face recepția finală. De asemenea, avem în construcție case mortuare în Urluia (finalizată), Zorile (este la stadiul de clădire la roșu” și Adamclisi (proiect în execuție)”, explică Ion Dumitru.

El spune că multe proiecte țin cont de o realitate a comunei: populația este îmbătrânită. De aceea, investițiile în sănătate și în componenta socială sunt deosebit de importante.  

„Avem semnat un contract pentru construirea unui Centru Comunitar Integrat care la acest moment funcționează în interiorul primăriei. Este un proiect de peste 668.000 de lei, cu o contribuție de la bugetul local de 191.000 de lei. În Adamclisi avem, prin Compania Națională de Investiții, depus un proiect de construire și dotare a unui Centru Medical cu șase cabinete, dintre care patru cu medici specialiști care vor veni o dată pe săptămână pentru a consulta cetățenii”, subliniază Ion Dumitru.

Viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Adamclisi prezintă și alte proiecte, printre care cel de reabilitare termică moderată a Liceului Jean Dinu, cel de consolidare și reabilitare termică și moderată a Dispensarului (valoare de 332.000 de lei – PNRR), cel de reabilitare termică moderată a sediului primăriei, o construcție ce datează din anii 1960 (proiect în valoare de 985.000 de lei). Reabilitarea sediului primăriei se va face cu păstrarea arhitecturii care este una dominantă pentru zona județului.

De altfel, reabilitările termice ale clădirilor este un scop principal al administrației locale, precum și ajungerea la o independență energetică a acestora, prin intermediul panourilor fotovoltaice.

„Pentru urbanizarea localității avem depus un proiect de construire trotuare și piste ciclabile pe o lungime de 12 kilometri, care urbanizează jumătate din localitatea Adamclisi. Aici vor fi îngropate cablurile de electricitate și internet/televiziune. Se vor construi rigole carosabile, trotuare pentru pietoni, pista de bicicletă și spațiu verde. Vor fi niște străzi ca în Constanța. La o nouă sesiune vom accesa fonduri pentru a face același lucru și pentru cealaltă jumătate de localitate”, spune Ion Dumitru.

Administrația locală lucrează acum și la reabilitarea Căminului Cultural din Zorile, proiect ce urmează să fie recepționat, acest lucru făcând parte din intenția generală a primăriei de a avea toate edificiile de cultură modernizate.

Când vine vorba de infrastructura rutieră, Ion Dumitru dă asigurări că administrația locală lucrează la proiecte ce-și propun asfaltarea integrală a străzilor din comună. Astfel, în Urluia urmează să înceapă în această vară asfaltarea întregii localități (4,5 km de stradă). Și în Zorile s-au făcut asfaltări cu ajutorul fondurilor guvernamentale.

Un proiect important este conectarea satului Hațeg la localitatea Rasova, cu ieșire la autostrada Soarelui (A2). Este un  proiect care ar reduce cu 40 de km distanța și ar potența economic localitatea Hațeg, făcându-o atractivă pentru investiții.

Pentru copiii și tinerii din comună, Primăria Adamclisi a depus un proiect de construire a unei Săli de Sport cu 100 de locuri. Finanțarea ar fi asigurată prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.

Desigur, dezvoltarea comunei presupune și dezvoltarea și modernizarea aparatului administrativ. De aceea, prin PNRR – Planul național de Redresare și reziliență – Adamclisi a atras fonduri pentru digitalizarea primăriei, iar cetățenii vor putea intra cu mult mai ușor în contact cu funcționarii publici și vor putea solicita diferite documente online, inclusiv Autorizațiile de construire.

„Adamclisi are un proiect depus pentru canalizare, urmând ca Zorile și Urluia să fie racordate la aceeași stație de epurare și, în final, localitatea Abrud să beneficieze de canalizare. Am reușit să facem parcuri de joacă în fiecare localitate, cu bani de la bugetul local, și am dotat stațiile de autobuz cu cabine moderne. Întreaga comună are un sistem modern de iluminat public, pe LED”, adaugă Ion Dumitru.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top